Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lista țărilor cu cel mai ieftin internet. Pe ce loc se află România. Anunțul ANCOM referitor la viteza medie de download

Publicat

România are printre cele mai mici prețuri din lume la internet mobil. Conform analizei, România se află pe locul 26 în lume și pe locul al treilea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin internet mobil. Prețul mediu plătit în România pentru 1 GB de date mobile este de 0,45 dolari.

În topul țărilor din întreaga lume, România a urcat puternic față de 2021, de pe poziția 66, iar tariful mediu s-a redus de la 1,18 dolari pentru 1 GB trafic de internet mobil.

Cel mai ieftin internet mobil din regiune este disponibil în Republica Moldova și Polonia, unde tariful mediu este 0,26 dolari pentru 1 GB și respectiv 0,41 dolari pentru 1 GB.

România, pe locul 3 în Europa de Est, la cel mai ieftin internet mobil

Analiza respectivă a a fost făcută pentru 233 de țări. La nivel global Israel este statul cu cel mai mic tarif mediu la internet mobil (0,04 dolari pentru 1 GB), iar Insula Sfânta Elena are cel mai scump internet mobil din lume (41,06 dolari pentru 1 GB).

Istoria internetului își are originea în eforturile de construire și interconectare a rețelelor de calculatoare care au apărut din cercetare și dezvoltare în Statele Unite și au implicat colaborări internaționale, în special cu cercetători din Regatul Unit și Franța.

În ceea ce privește țara noastră, în România, prima rețea de internet în școli și universități a apărut în 1993, iar internetul în bandă largă este disponibil din 2000, prin cablu coaxial, mai întâi de la Kappa (acum deținut de UPC) și în prezent de la RCS & RDS și UPC. Vitezele recente variază între 10 Mbit / s și 1000 Mbit / s, iar traficul de date este nemăsurat.

Potrivit unui studiu întocmit de firma de cercetare online InternetWorldStats, în noiembrie 2007 rata de penetrare a internetului în România a atins nivelul de 31,4% din totalul populației, estimată la 22,27 milioane de locuitori, iar numărul de conexiuni broadband era de 1.769.300. Apoi, între 2007 – 2011 numărul conexiunilor la internet în gospodăriile românești a crescut de la 22% la 47%. Cifrele corespunzătoare la nivelul Uniunii Europene au fost 54% și 73%.

România are cel mai ieftin internet fix din Uniunea Europeană

Cel mai ieftin abonament lunar în România costă 5.85 dolari (26 lei), iar cel mai scump ajunge la 211.43 dolari (940 lei). România rămâne însă cel mai ieftin stat din Uniunea Europeană luând în considerare costurile medii lunare pentru internetul fix, urmată de Bulgaria (locul 12 la nivel global, cu un preț mediu de 10.67 dolari), Lituania (locul 15 – 11.13 dolari) și Ungaria (locul 24 – 15.06 dolari). La nivel mondial tarifele au urcat și au ajuns, în medie, la 57.07 dolari, de la 48.85 de dolari în decembrie 2020.

Cel mai ieftin internet fix, cu un cost mediu lunar al abonamentelor de 2.15 dolari, este în Siria. Țara este urmată de Sudan (4.80 dolari), Belarus (7.39 dolari), Ucraina (7.40 dolari) și Rusia (8.07 dolari).

Burundi este cea mai scumpă țară în funcție de tarifele practicate pentru serviciile de internet fix, cu un preț mediu lunar de 429.95 dolari.

ANCOM: Vitezele medii de download la nivel național pentru internet au crescut

Vitezele medii de download la nivel național pentru internet au crescut în 2021, arată un raport publicat joi de ANCOM.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, numărul reclamațiilor înregistrate în anul 2021 la o mie de conexiuni active pentru principalii furnizori de servicii de acces la internet la punct fix a scăzut, încadrându-se între 67 și 384 de reclamații în funcție de furnizor. De asemenea, și în cazul serviciilor de acces la internet mobil, numărul reclamațiilor înregistrate la o mie de conexiuni active este în scădere și se încadrează în intervalul 2–19 reclamații.

De asemenea, testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arată că în anul 2021 viteza medie de download la nivel național pentru internetul fix a crescut cu aproape 40% față de anul 2020, până la 259,8 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a înregistrat o creștere aproximativă de 60%, ajungând la 179,1 Mbps.

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variază de la un județ la altul, între 65,1 Mbps (Mehedinți) și 249,6 Mbps (Harghita). În ceea ce privește conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variază între 15,7 Mbps (Vâlcea) și 56,4 Mbps (Vrancea).

În ceea ce privește viteza medie de upload pentru conexiunile de internet fix, aceasta a fost cuprinsă între 51 Mbps (Sălaj) și 181,2 Mbps (Harghita), iar pentru conexiunile de internet mobil, între 5,5 Mbps (Buzău) și 16,2 Mbps (Vrancea).

Conform ANCOM; rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf indică o viteză medie de download la nivel național pentru internetul mobil de 30,3 Mbps, în creștere cu 25% față de anul trecut, respectiv o viteză medie de upload de 10,6 Mbps pentru internetul mobil la nivel național pe parcursul anului 2021, păstrându-se constantă față de 2020.

Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet în anul 2021 a fost realizat pe baza unui număr de 187.497 de teste valide efectuate prin intermediul aplicațiilor Netograf.

Netograf este o platformă electronică concepută de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Utilizatorii pot verifica în acest fel dacă serviciul de internet utilizat se ridică la calitatea prevăzută în ofertă și în contractul încheiat. Totodată, aceștia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obținute pe baza testelor realizate de utilizatorii Netograf.

România în primele zece țări din lume la prețul unui abonament lunar

Un studiu realizat de cable.co.uk ne arată că România se află între primele zece țări din lume, atunci când vorbim despre prețul unui abonament lunar la internet în bandă largă.

Pe primul loc de află Siria unde, pentru a beneficia de internet fix, trebuie să plătești 2,15 dolari. Urmează Sudan cu 4,80 dolari, Belarus și Ucraina cu 7,40 dolari și Federația Rusă cu 8,07. România se află pe locul 9 cu un preț 9 dolari/ abonament

Țările din Europa cu cel mai ieftin internet

Țările cu cel mai scump internet din lume

Potrivit cable.co.uk cel mai scump internet din lume au locuitorii din statul african Burundi care trebuie să scoată din buzunare 429,95 de dolari, pentru a se putea conecta pe rețelele de socializare. Scump este internetul și în Siera Leone ( 316 dolari) și în Brunei (258 dolari).

Iar Americanii nu au nici ei parte de un internet ieftin aceștia plătind aproape 68 de dolari pentru un abonament lunar.

În Europa prețul plătit de norvegieni se ridică la aproape 90 de dolari și astfel țara nordică se situează pe primul loc în regiune.

România a urcat două poziții în top, ajungând pe locul doi: avem internet fix ieftin

Site-ul menționat anterior a precizat că țara noastră a urcat două locuri, în ultima perioadă, până pe poziția a doua a clasamentului mondial, fiind acum pe prima poziție în regiune, de altfel. În medie, abonamentul la internet fix, din țara noastră, valorează aproximativ 5-6-7 euro, în funcție de oferta furnizorului.

„Există 14 țări calificate în regiunea Europei de Est, toate cu excepția uneia dintre ele se află în prima jumătate a clasamentului, una (România) în top 10, iar alte 11 în top 50. În general, regiunea are un cost mediu de 19,9 dolari pe lună, ceea ce o face să fie a doua cea mai ieftină regiune din lume.

Cele mai ieftine trei țări au fost România (9 USD, locul 8), Bulgaria (10,67 USD, locul 12) și Kosovo (15,01 USD, locul 23).

Cele mai scumpe trei au fost Slovenia (45,61 USD, locul 114), Muntenegru (26,06 USD, locul 53) și Croația (23,37 USD, locul 50)”, se arată într-un comunicat.

De menționat că site-ul cable.co.uk a strâns și analizat date de la 3.356 de pachete de oferte pentru internet fix din 220 de țări. Studiul a fost realizat în perioada 19 ianuarie 2022 – 30 martie 2022.

Mai mult, avem o veste proastă pentru cei care s-au gândit să se stabilească în Statele Unite ale Americii: țara se află pe poziția 134, mondial, cu un cost mediu al abonamentului la internet fix de 55 de dolari/lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax