Eveniment
LIVE VIDEO: ECLIPSA parțială de Soare. Imagini filmate la Alba Iulia. Cel mai important fenomen astronomic al anului
Cel mai important fenomen astronomic al anului se produce marți, 25 octombrie. Este eclipsa parţială de Soare, vizibilă şi din România. La Alba Iulia, eclipsa a început de la ora 12.22. Durează circa două ore.
Momentele eclipsei parţiale de Soare din 25 octombrie
- Începutul eclipsei parţiale 12:25:13
- Faza maximă 13:38:17
- Sfârşitul eclipsei parţiale 14:50:41
O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel, total sau parțial, imaginea Soarelui pentru un privitor de pe Pământ.
Vezi și Fenomenele astronomice din anul 2023. Două eclipse de lună vor fi vizibile în România. Calendarul curenților meteorici
Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28.
Luna începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare, și durata este mai lungă. Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute.
În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord-estul extrem, şi 32% în vestul ţării, potrivit AstroBârlad.
Atenționările specialiștilor
Locuitorii sunt avertizați să nu privească direct spre Soare, la acel moment, ci să folosească filtre speciale / ochelari de eclipsă. Avertizările specialiștilor: expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.
A 16-a eclipsă de Soare
Eclipsa din 25 octombrie 2022 este a 16-a eclipsă de Soare. Faza maximă a eclipsei parțiale este înregistrată în Câmpia Siberiei de Vest din Rusia, lângă Nijnevartovsk.
Este a doua eclipsă de Soare din acest an, însă prima (din 30 aprilie) nu a putut fi observată din România (doar din Pacific și America de Sud). Următoarea eclipsă de Soare va fi în 20 aprilie 2023 (hibridă, va începe ca inelară și apoi totală; nu va putea fi observată din România/Europa).
Alte fenomene astronomice în luna octombrie
- 28 octombrie, ora 5.48: Luna în conjuncţie cu steaua Antares (2.3º) – seara
- 29 octombrie, ora 16.48: Luna la perigeu (368.289 km) – seara
- 31 octombrie, ora 17.00 Soarele intră pe teritoriul constelaţiei Balanţa (Libra)
Alte fenomene astronomice vizibile din România – 2022
În 8 decembrie 2022, Luna va oculta planeta Marte. Fenomenul este cu atât mai spectaculos cu cât în data respectivă, Marte se va afla la opoziţie, moment în care planeta are strălucire maximă şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.
- 9 noiembrie: Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
- 17 – 18 noiembrie: Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
- 8 decembrie: Planeta Marte la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
- 13 – 14 decembrie: Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
- 21 decembrie: Solstiţiul de iarnă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News