Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: CAUZA incendiului care a mistuit fabrica de condimente Solina din Alba Iulia. EXPLICAȚIILE șefului ISU Alba

Publicat

Cauza incendiului care a mistuit la începutul lunii februarie fabrica de condimente și mixuri alimentare Solina România de lângă Alba Iulia a fost prezentată vineri, într-o conferință de presă organizată la sediul ISU Alba.

Potrivit inspectorului șef, col. Adrian Guia, cauza probabilă de producere a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs la o stație de încărcare a acumulatorilor.

Incendiul s-a propagat mai departe la instalația electrică, iar prin picurare materialului incandescent au fost aprinse materialele combustibile din interiorul spațiului de depozitare.

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, colonelul Adrian Guia, a susținut vineri dimineața o declarație de presă cu privire la stabilirea cauzei probabile de izbucnire a incendiului de la fabrica Solina România.

„Având în vedere amploarea incendiului și vreau să vă reamintesc faptul că la această intervenție au participat efective din patru județe, Alba, Sibiu, Hunedoara și Cluj, și a faptului că la finalul intervenției nu am putut stabili cu certitudine cauza tehnică de inițiere a incendiului, am desemnat o comisie de cercetare și stabilire a cauzei probabile de incendiu, formată din specialiști, oameni din cadrul ISU, care au participat la intervenție și care cunoșteau foarte bine obiectivul, desfășurând în decursul timpului atât acțiuni de prevenire cât și acțiuni de pregătire pe acel amplasament. De asemenea, au fost nominalizați și reprezentanți ai compartimentului de avizare – autorizare, oameni care au participat la avizarea din punct de vedere a securității la incendiu a obiectivului.

Încă din a doua zi, împreună cu reprezentanții operatorului economic, cu reprezentanții asiguratorului, dar și cu colegii noștri de la Inspectoratul Județean de Poliție am stabilit zona, spațiul de inițiere a incendiului, iar concluzia a fost că incendiul s-a inițiat din zona de depozitare, din zona materiilor prime.

Comisia stabilită a desfășurat activități de documentare, de cercetare minuțioasă la fața locului, activități de culegere a datelor și informațiilor și în acest sens au emis trei ipoteze privind cauza probabilă de producere a incendiului, acestea fiind acțiunea intenționată, efectul termic și o altă cauză de natură electrică. Nefiind probe relevante pentru primele două, cauza cea mai probabilă de producere a incendiului a fost cauză de natură electrică.

Astfel, în zona depozitului de materii prime, comisia a analizat toți consumatorii electrici. Vreau să menționez faptul că în acea zonă existau instalații electrice atât monofazice cât și trifazice. Consumatorii, la momentul respectiv aflați în funcțiune, au fost analizați în mod minuțios. Astfel, atenția comisiei a fost atrasă de o stație de încărcare a bateriilor de acumulatori. Cablurile acesteia erau postate la nivelul carcasei, a caroseriei unui electrostivuitor. Locul în care s-a produs scurtcircuitul a fost vizibil datorită efectelor specifice, efectelor de perlare. Acest scurtcircuit a generat ulterior arc electric, iar literatura de specialitate pomenește faptul că la producerea arcului electric sunt dezvoltate temperaturi foarte mari, de ordinul miilor de grade, între 3.000 și 5.000 de grade Celsius. 

Incendiul a fost inițiat prin arderea izolației cablurilor electrice, a fost propagat mai departe la instalația de forță a instalațiilor electrice, iar prin picurare materialului incandescent au fost aprinse toate materialele combustibile din interiorul spațiului de depozitare, și mă refer aici la masa vegetală, la ambalaje, cartoane, lemne.

Toate aceste aspecte au fost aduse la cunoștiința operatorului economic în cursul zilei de ieri (n.r. joi, 7 martie)”, a declarat inspectorul șef al ISU Alba, col. Adrian Guia.

Intervenția pompierilor din Alba pentru stingerea incendiului izbucnit în dimineața zilei de 2 februarie, la fabrica de condimente și mixuri alimentare Solina România, lângă Alba Iulia, s-a încheiat după patru zile și jumătate, respectiv miercuri, 6 februarie, la ora 18:00. 

Pe parcursul acestor zile, la fața locului au acționat 38 autospeciale de intervenție, 4 motopompe, 26 ofițeri și 142 subofițeri și maiștri militari.

În data de 2 februarie, au acționat și pompieri din Hunedoara, Cluj și Sibiu ulterior actionând doar cei din Alba.

incendiu solina 4 februarie (3)

Au fost protejate/salvate – 10 autocamioane, aparatură de laborator, butelii cu GPL, acetilenă, etc., instalație depozitare azot, depozit motorină și alte bunuri folosite în procesul de producție. A fost protejată hala de productie din imediata apropiere aparținând unui alt operator economic.

Vezi și VIDEO Pompierii care au luptat cu flăcările la fabrica Solina Alba Iulia, premiați cu diplome. Mărturii din prima linie

Fabrica va fi reconstruită în curând. Reprezentanții companiei au cerut Primăriei eliberarea a două certificate de urbanism, unul pentru desființarea fabricii și unul pentru reconstrucția ei exact pe amplasamentul celei care a ars. Între timp, compania a reluat primele livrări, cu ajutorul altor fabrici din grup.

Citește și Solina România a cerut certificat de urbanism pentru RECONSTRUCȚIA fabricii din Alba Iulia. Livrările de marfă, reluate

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Godja ion

    vineri, 08.03.2019 at 13:08

    Bună ziua se va m-ai construi fabrica din nou? La mulți ani cu ocazia zilei de 8martie!

  2. pilu

    vineri, 08.03.2019 at 18:58

    Dupa cum stim invelisul cablurilor sunt facute din materiale ignifuge si in caz ca totusi se topesc nu dau picatura sub forma de flacara.
    Cand te uiti la tv., la emisiuni in care apar incendii devastatoare ramai uimit de profesionalismul anchetatorilor. Niciodata nu s-a dat vine pe curent ca in Romania. Atata pot, in rest salar bun.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement