Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO Oscarurile teatrului Românesc, la Alba Iulia. Peste 300 de artiști români la Gala Premiilor UNITER

YouTube video

Publicat

Oscarurile teatrului Românesc, Gala Premiilor UNITER s-a desfășurat anul acesta la Alba Iulia. În jur de 300  artişti, apropiaţi ai fenomenului teatral au ajuns în Cealaltă Capitală pentru evenimentul care „unește Teatrul”. Într-un decor decor de poveste, cei mai buni actori ai țării au fost premiați cu trofeul galei, un simbol al culturii, cum îl descrie Ion Caramitru, președintele UNITER. Titlul pentru cel mai bun spectacol a ajuns la Rambuku, iar cel mai bun regizor Yuri Kordonski. Rolurile din „Regele Moare” le-a adus lui Victor Rebengiuc și Marinei  Mihuţ premiile pentru cel mai bun actor, respectiv cea mai bună actriță.

Într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Episcopiei Ortodoxe şi Biserica Romano-Catolică, special construit pentru acest eveniment, echipele tehnice au ridicat un teatru pentru o zi, pentru ca patrimoniul-simbol al Cetăţii Alba Carolina să fie şi „decorul” special al acestei ediții a Galei Premiilor UNITER.

Personalități de marcă din lumea teatrului, reprezentanți ai instituțiilor locale și naționale și invitați de seamă au pășit pe covorul roșu începând cu ora 19.00.

Ploaia torențială care s-a lăsat la începutul galei pare că a fost semn de prosperitate pentru că ideea organizării acestui eveniment la Alba Iulia și întreaga desfășurare de forțe pentru realizarea galei a fost apreciată de toți invitații.

„Mă simt ca acasă la Alba Iulia” a spus Marcel Iureș la intrarea în sală.

Gala a început la ora 20.00, iar primul premiu al serii a fost acordat gazdei evenimentului, Festivalului Internațional de Teatru ”Povești”, organizat de Teatrul de Păpuși ”Prichindel” Alba Iulia, premiu special acordat de către Senatul UNITER. 

Acesta a fost înmânat Ioanei Bogățan, directorul festivalului, care la rândul său a acordat premiul pentru cel mai bun debut.

Printre cei care au avut onoarea să anunțe câștigătorii s-au numărat actori, sponsori dar și reprezentanți ai administrațiilor din Alba, președintele CJ Alba. Ion Dumitrel a declarat în cadrul evenimentului că își dorește o sală de spectacole la Alba Iulia și chiar există un plan în acest sens.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost înmânat de primarul Mircea Hava care înainte de anunțarea marelui câștigător i-a transmis, din nou, ministrului culturii, că îi dorește să stea în fruntea ministerului mai mult de șase luni și asta, spune edilul, pentru că a găsit în el un om care vrea să lase ceva în urma sa.

 

Pentru a XXVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari şi Alina Epîngeac.  Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

uniter

Nominalizate pentru anul teatral 2017, la categoria „Cel mai bun spectacol”, sunt: „Deşteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, poem teatral rock (regia Vlad Cristache la Teatrul Mic Bucureşti), „Oraşul nostru”, după piesa lui Thornton Wilder (regia Cristian Ban la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad) şi „Rambuku”, de Jon Fosse (adaptarea Anca Măniuţiu, regia Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara). Premiul pentru cel mai bun spectacol: Rambuku

Pentru premiul „Cea mai bună regie” sunt nominalizaţi: Radu Afrim („Dacă am gândi cu voce tare”, de Adnan Lugonić, în adaptarea regizorului la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova), Victor Ioan Frunză (spectacolul serial „Îngeri în America” – Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”, de Tony Kushner, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj) şi Yuri Kordonski („Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”, de Gabriel García Márquez, la Teatrul German de Stat Timişoara). Premiul a fos acordat lui Yuri Kordonski.

La categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal” sunt în competiţie: Silvana Mihai pentru rolul Wendla Bergmann din spectacolul „Deşteptarea primăverii”, Mariana Mihuţ pentru rolul Regina Marguerite din spectacolul „Regele moare” de Eugène Ionesco (regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti) şi Olga Török pentru rolul Eréndira din spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”. Premiul a fost acordat Marianei Mihuţ pentru rolul Regina Marguerite din spectacolul „Regele moare” de Eugène Ionesco

La categoria „Cel mai bun actor în rol principal” au fost nominalizaţi: Andrei Huţuleac pentru rolul titular din spectacolul „Hamlet”, de William Shakespeare (direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti), Victor Rebengiuc pentru rolul „Bérenger întâiul” din spectacolul „Regele moare”, şi Ervin Szűcs pentru rolul Prior Walter din spectacolul serial „Îngeri în America”. Premiul a fost acordat lui  Victor Rebengiuc pentru rolul „Bérenger întâiul” din spectacolul „Regele moare”

La categoria „Cea mai bună actriţă în rol secundar” au fost nominalizate: Natalia Călin pentru rolul Tania din spectacolul „Şi negru şi alb şi gri” (textul şi regia Mimi Brănescu la Teatrul Metropolis Bucureşti), Emőke Kató pentru rolurile din spectacolul serial „Îngeri în America” şi Ada Lupu pentru rolul Fiica din spectacolul „Măcelăria lui Iov”, de Fausto Paravidino (regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi). Premiul a fost acordat Adei Lupu pentru rolul Fiica din spectacolul „Măcelăria lui Iov”, de Fausto Paravidino (regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi)

La categoria „Cel mai bun actor în rol secundar” au fost nominalizaţi: Zsolt Bogdán pentru rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial „Îngeri în America”, Liviu Pintileasa pentru rolul Sganarel din spectacolul „Don Juan”, adaptare după Molière (regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul de Comedie Bucureşti), şi Rareş Florin Stoica pentru rolul Moritz Stiefel din spectacolul „Deşteptarea primăverii”. Premiul a fost acordat lui Zsolt Bogdán pentru rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial „Îngeri în America”

Pentru cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi: Romulus Boicu pentru decorul spectacolului „Wolfgang”, după Yannis Mavritsakis (adaptarea şi regia Radu Afrim la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ), Helmut Stürmer (decorul) şi Ioana Popescu (costumele şi desenele în nisip live) pentru spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”, şi Vanda Maria Sturza pentru scenografia spectacolului „Dacă am gândi cu voce tare”, de Adnan Lugonić (adaptarea şi regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova). Premiul a fost acordat lui Helmut Stürmer (decorul) şi Ioana Popescu (costumele şi desenele în nisip live) pentru spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”

La categoria ”Debut”, sunt nominalizaţi: Codrin Boldea pentru rolul Laertes din spectacolul „Hamlet”, de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (la Teatrul Metropolis Bucureşti); Andrei Dinu pentru regia spectacolului „Edmond”, scenariu bazat pe textul lui David Mamet (la Teatrul Municipal Baia Mare); şi Mădălin Hîncu pentru regia spectacolului „Noaptea ursului”, de Ignacio del Moral (la Teatrul de Comedie Bucureşti). Premiul pentru debut se acoodă lui Codrin Boldea pentru rolul Laertes din spectacolul „Hamlet”, de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză (la Teatrul Metropolis Bucureşti)

La categoria „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” sunt nominalizate producţiile Societăţii Române de Radiodifuziune: „Dialogurile lui Platon. Criton” (regia artistică Attila Vizauer), „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso (scenariul de Emil Boroghină după „Tristele şi Ponticele”, scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte) şi „Quo Vadis”, de Henryk Sienkiewicz (dramatizarea radiofonică Rodica Suciu Stroescu, regia artistică Diana Mihailopol).

Pentru categoria „Cel mai bun spectacol de teatru TV” a fost desemnat „Visul unei nopţi de iarnă”, de Tudor Muşatescu, în regia artistică a lui Silviu Jicman, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR).

Premiul de Excelență: Horațiu Mălăele

Premiul pentru întreaga activitate: Ileana Stana Ionescu

Premiul pentru cea mai bună piesă a anului acordat de Casa Regală a României: Daniel Oltean

Premiul pentru întreaga activitate SCENOGRAFIE: Doru Păcurar

Premiul Special al Senatului UNITER s-a acordat Teatrului ”Ion Creangă”. Teatrul ”Creangă” nu mai are sediu din 2009 dar continuă să joace piesele acolo unde li se permite.

La premiul pentru critică de teatru au fost nominalizate Oana Borş, Cristiana Gavrilă şi Doina Modola.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Robert

    luni, 07.05.2018 at 22:03

    Foarte fain a fost, mi-a placut enorm.

  2. danaz

    marți, 08.05.2018 at 07:00

    Felicitari, felicitari, mi-a placut foarte mult.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement