Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO PARADA MILITARĂ de Ziua Națională la Alba Iulia: 1800 de militari, avioane, tancuri și lansatoare de rachete

Publicat

YouTube video

De Ziua Națională, la 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri a fost marcat la Alba Iulia printr-o paradă militară la care au participat zeci de mii de oameni. În tribuna oficială, alături de președintele Klaus Iohannis au stat politiceni de la putere și de la opoziție, miniștrii, comisarul european Corina Crețu, ambasadorul american Hans Klemm, Patriarhul Daniel și alte oficialități. 

Unul dintre cele mai aşteptate momente în cadrul manifestărilor de 1 Decembrie, în Anul Centenar, la Alba Iulia, a fost parada militară.

YouTube video

Citește și PROGRAMUL COMPLET al ZILEI NAȚIONALE a României, la Alba Iulia. Concert Vama, Gașca Zurli, masa populară și paradă. HARTA EVENIMENTELOR

p

Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia este scena desfăşurărilor de forţe pentru public:

23 de detașamente de defilare pe jos cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul pentru Forțele pentru Operații Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor) și Serviciul Român de Informați; în blocul de ceremonie se regăsesc și formațiuni pe jos și îmbarcate ale armatei poloneze.

Citeşte şi HARTA RESTRICȚIILOR de CIRCULAȚIE în Alba Iulia, de Ziua Națională a României. Străzile care sunt închise

tehnică și echipamente de luptă – 18 detașamente de defilare pe roți cu aproximativ 150 mijloace tehnice: transportoare amfibii blindate, instalații aruncătoare proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, complexe de rachete antiaeriene, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, tunuri și aruncătoare de diferite calibre, sisteme de comunicații și informatică, tehnică de luptă ale forțelor pentru operații speciale, radare mobile, autospeciale ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională

– 23 de aeronave militare: elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Șoim, F-16 Fighting Falcon.

CITEȘTE ȘI: Cea mai mare desfășurare de forțe aeriene, la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Avioane, elicoptere și lansatoare de rachete

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie.

Citeşte şi GHIDUL VIZITATORULUI de 1 DECEMBRIE 2018 la Alba Iulia. Tot ce trebuie să știi despre program, parcări şi transport

Vezi şi HARTA locurilor de PARCARE și căile de ACCES în Alba Iulia, de Ziua Națională. Traseele autobuzelor STP, de 1 Decembrie

Prezentarea forţelor terestre şi aeriene care participă la ceremonialul militar, în ordinea intrării pe traseul evenimentului:

Defilarea este deschisă de generalul-maior dr. Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care vă prezintă onorul dintr-o mașină de luptă HMMWV. Generalul-maior Virgil-Ovidiu Pop a comandat mari unități de elită ale Armatei României, precum și două contingente în teatrele de operații din Kosovo și Afganistan. A fost comandant al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Brigăziei 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor, locțiitor al comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, comandant al Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre. Decorat cu numeroase distincții și medalii, printre care se numără Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler și de Ofițer, Emblema de Merit „Acțiuni Umanitate”, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, precum și două medalii NATO.

Urmează Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” care este purtat de militari ai Batalionului 400 Sprijin ”Feleacu” din Cluj-Napoca. Batalionul asigură sprijinul logistic al acțiunilor desfășurate de comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. În decursul celor 16 ani de existență, batalionul a participat la eforturile militare ale NATO, U.E. şi O.N.U. cu un efectiv care totalizează aproximativ 300 de militari; militari care s-au întors în ţară cu aprecierea „Excepţional”, contribuind la imaginea României ca partener spre aderare, ca partener cu drepturi depline, ulterior.

Defilarea continuă cu detașamentul steagurilor de identificare ale unităților din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Marea unitate are în aria de responsabilitate 55% din teritoriul național și se mândrește cu peste un secol de existență organizațională în Armata României. Peste 13 mii de militari ai diviziei au participat, de-a lungul timpului, la misiuni de tip contingent și independente în Africa, Asia și Europa, sub mandat ONU, NATO, UE și OSCE. Are în compunere brigăzi luptătoare, regimente de artilerie mixtă, rachete antiaerine și ISR (Informații, recunoaștere și supraveghere), bază logistică și batalioane de sprijin de luptă și sprijin logistic.

Vă prezintă onorul detașamentul format din militari ai Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă” comandați de locotenent-colonelul Remus Filimon, comandantul tanchiștilor turdeni. Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă” este continuator al tradițiilor glorioase de luptă ale Regimentului  4 Rorșiori „Regina Maria”, fiind singura unitate de tancuri din Forțele Terestre care duce mai departe tradiția cavaleriei. La comanda unității s-au aflat personalități marcante în istoria României: Alteța Sa Regală, Principele moștenitor Ferdinand și locotenent-colonelul Alexandru Averescu, ulterior mareșal al României. Militarii batalionului participă, anual, la exerciţii naţionale sau multinaţionale. De asemenea, tanchiștii turdeni au participat la misiuni în teatrele de operații Afganistan, Irak. Batalionul dislocat în garnizoana Turda este o unitate tactică luptătoare. Unității i-au fost conferite Emblema de Onoare a Forțelor Tereste  și Emblema de Onoare a Statului Major General. Drapelul de Luptă al unității a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemne pentru militari, de pace.

Trece acum prin fața dumneavoastră detașamentul Batalionului 17 Vânători de Munte ”Dragoș Vodă”, în fruntea căruia se află comandantul unității, locotenent-colonelul Iuliu-Ilie Cristian Arsene. Vânătorii de munte dorneni au o tradiție de aproape 80 de ani în armata României, la înființare unitatea participand în campania din Est din cel de-Al Doilea Război Mondial. Militarii batalionului au executat misiuni multinaționale sub egida NATO, ONU și UE, în teatrele de operații din Angola, Bosnia, Kosovo, Irak și Afganistan. Vânătorii de munte dorneni se remarcă permanent la întrecerile sportive și aplicativ-militare și au asigurat o prezență constantă și meritorie la competiții internaționale pentru lotul Ministerului Apărării Naționale. În anul 2015, vânătorii de munte din Vatra Dornei au fost nominalizați să asigure protecția forței în baza aeriană din Kandahar, în cadrul Companiei 1 Protecția Forței din Batalionul 811 Infanterie „Dragonii Transilvani”

Defilează în continuare militari ai Regimentului 317 ISR ”Vlădeasa. Detașamentul este condus de comandantul unității, locotenent-colonel Claudiu Ionuț Rotaru. Regimentul este o structură flexibilă, ce beneficiază de capabilități moderne de culegere de date și informații, iar în ultimii ani a avut o prezență constantă în teatrele de operații. Militarii marii unități și-au demonstrat profesionalismul atât în îndeplinirea îndatoririlor de zi cu zi, cât și în misiunile internaționale, iar dovadă stau numeroasele distincții care le-au fost conferite. Unitatea are în spate o istorie de aproape 5 decenii, fiind, la înființare, una dintre primele companie de cercetare în adâncime din Armata României.

Vă prezintă onorul detașamentul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene ”Andrei Mureșianu”. Rachetiștii sunt comandați de locotenent-colonelul Valentin Petrescu. Având în dotare a gamă largă de categorii de rachete, militarii regimentului dovedesc un nivel de performanță ridicat în utilizarea complexelor antiaeriene. Unitatea a asigurat echipe de asistență în teatrul de operații din Afganistan. Totodată, rachetiștii floreșteni au participat la misiuni internaționale în teatrele de operații și în cadrul altor structuri și comandamente. Regimentul are în compunere singura structură operaționalizată de rachete antiaeriene din Forțele Terestre. Înființată acum aproape trei decenii, marea unitatea are rolul de a asigura apărarea antiaeriană a forțelor și mijloacelor din zona de operații a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, prin lupta cu inamicul aerian.

Rachetiștii sunt urmați de militari ai Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu”, conduși de locotenent-colonel Liviu-Mihai Șoric, comandantul unității. În acest an, batalionul dislocat în municipiul Zalău a reprezentat baza de selecție pentru constituirea echipelor de consiliere și asistență OMLT-CS, TAAC-S, TAAC-N, în teatrul de operații din Afganistan. În cei 13 ani de activitate, militarii batalionului au executat misiuni specifice de sprijin al acțiunilor de luptă desfășurate în folosul unităților de artilerie din zona de responsabilitate. Misiunea principală a unității este asigurarea sprijinului logistic al Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”. În schema batalionului se regăsesc subunități de transport și depozitare, de mentanță, de asigurare medicală și de stat major și deservire. Drapelul de luptă al Batalionului 317 Sprijin Logistic ”Voievodul Gelu” a fost decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre și Emblema de Onoare a Statului Major General.

Defilarea continuă cu detașamentul armatei poloneze, condus de locotenentul Josef (Iusef) Niedzwiecki. Contingentul Militar Polonez face parte din Brigada Multinațională de Sud Est. Este dislocat în garnizoana Craiova și execută instrucție în comun cu militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, unitate cunoscută sub denumirea de „Scorpionii Roșii”. Luptătorii polonezi contribuie la asigurarea prezenței consolidate în flancul sud-estic al Alianței, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varșovia. Polonia participă cu un contingent format din peste 220 de militari și apoximativ 50 de mijloace tehnice în compunerea Batalionului 26 Infanterie ‘Neagoe Basarab’ din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Detașamentul polonez este urmat de militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”, structură din subordinea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, comandați de maiorul Mihai Hișu. Militarii batalionului au o pregătire profesională solidă, confirmată prin participarea la misiuni în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Irak și Afganistan, precum și la numeroase exerciții multinaționale. Geniștii au contribuit la realizarea Monumentului Uniri, inaugurat astăzi, de Ziua Națională a României. Militarii batalionului sunt specializați în construcția de poduri fixe și plutitoare, executarea de portițe pentru traversarea cursurilor de apă, amenajarea, repararea și întreținerea unor porțiuni drumuri și oferă sprijin în caz de urgențe civile. Unitatea dislocată în Alba Iulia este continuatoarea tradițiilor de luptă ale Batalionului 2 poduri-râuri, înființat în 1973.

Vă prezintă onorul detașamentul Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu”, condus de locotent-colonel Grațian Pașcalău. Veniți din inima Munților Apuseni, cercetașii brădeni sunt specializați în lupta în mediul montan. Militarii batalionului au purtat cu mândrie peste hotare însemnul florii de colţ, specific trupelor alpine din Armata României. Au o bogată experiență în teatrele de operații din Irak și Afganistan. Au participat însă și la misiuni de pregătire în baze militare din Grecia, la exerciții de instruire în baza militară Hohenfels din Germania, precum și la antrenamente operaționale pentru Kosovo, respectiv Bosnia și Herțegovina. Batalionul se află în subordinea Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” și este păstrătorul tradițiilor de luptă ale locuitorilor Munților Apuseni și ale Batalionului 11 Vânători de Munte „Hatmanul Luca Arbore”, unitate de referință a trupelor vânătorilor de munte în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Defilează prin fața dumneavoastră detașamentul Comandamentului Comunicații și Informatică, sub comanda locotenent-colonelului Marius-Nicușor Mazilu. Blocul de defilare este format din militari ai Centrului 346 Comunicații RMNC și Centrului 42 Comunicații și Informatică Sprijin, Unitatea are ca misiune asigurarea comunicațiilor la nivel strategic. Astfel, militarii centrului asigură serviciile de comunicații, IT și apărare cibernetică pentru structurile operaționale care desfășoară misiuni pe teritorul național și în teatrele de operații. Centrul 346 Comunicații RMNC se mândrește cu rezultate deosebite în activitățile de instrucție, iar parte din personalul acestuia a participat la misiuni internaționale în Afganistan și Irak. Ca urmare a performanțelor atinse în îndeplinirea misiunilor, Drapelul de Luptă al unității a fost decorat cu Ordinul „Apărarea Patriei cls. a III-a, Emblema de Onoare a comunicațiilor și informaticii, Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre și Emblema de Onoare a Statului Major General.

Sub comanda colonelului Cristian Boangăr, vă prezintă acum onorul militarii Forțelor pentru Operații Speciale. Sunt luptători riguros selectați și antrenați astfel încât să facă față efortului fizic și psihic prelungit, în medii solicitante, de cele mai multe ori ostile. Forțele pentru Operații Speciale și structurile subordonate participă, din anul 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Kosovo. Forțele pentru Operații Speciale reprezintă componentă specializată a armatei să execute cu mare precizie operații speciale independente sau în sprijinul forțelor convenționale.

Luptătorii Forțelor pentru Operații Speciale sunt urmați de viitorii ofițeri ai Armatei României, studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Detașamentul AFT este comandant de căpitanul Liviu Iustinian Voicu, instructor superior din cadrul Centrului de Pregătire Militară al academiei. Academia are în spate o istorie de peste 170 de ani în educația militară și are ca obiectiv principal formarea inițială a ofițerilor de comandă. Devotați valorilor supreme: patrie, onoare, datorie, absolvenții academiei din Sibiu sunt gata oricând să-și asume răspunderea îndeplinirii misiunilor specifice, să-și exercite rolul de lider și specialist militar, luptător, educator și cetățean în slujba națiunii române. Academia Forțelor Terestre este succesoare și continuatoare a tradițiilor militare și educaționale a primei școli de ofițeri din România, înființată prin porunca nr.36 a domnitorului Gheorghe Bibescu.

Defilează, în continuare, elevi ai Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, conduși de căpitanul Victor Rusan. Activitatea colegiului a fost și este sinonimă cu performanța. Rezultatele obținute de elevii colegiului l-au poziționat printre cele mai bune instituții de învățământ militar și civil din țară. Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” se mândrește cu 4 titluri de Școală Europeană, ultimul obținut chiar în decursul acestui an. Instituția a obținut, de două ori titlu de „Școală de nota 10”. De-a lungul existenței instituționale, în colegiul din Alba Iulia și-au desăvârșit pregătirea peste 7.000 de tineri. Drapelul Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler și Emblema de Onoare a Forțelor Terestre.

Urmează de un detașament în uniforme de epocă asigurat de studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, comandați de maioriul Claudiu Vesa Studenții sunt echipați cu ținute militare din perioada Marelui Război, mai exact ale Brigăzii 7 Infanterie și 2 Vânători și Artilerie aflate sub comanda generalului de brigadă Traian Moșoiu, guvernatorul militar al Transilvaniei în 1918. În timp ce comandantul detașamentului poartă o ținută de locotenent-colonel al Regimentului 15 Infanterie.

Urmează reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Blocul de paradă al MAI este condus de comisar-șef de poliție dr. Liviu-Gabriel Dumitru, directorul Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”. Cluj-Napoca. Comisarul șef Liviu-Gabriel Dumitru este absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, dar și al Colegiului European de Poliție și are o experiență de peste 15 ani în managementul diferitelor structuri polițienești.

Defilează în continuare detașamentul Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”Cluj-Napoca, condus de comisar-șef de poliție dr. Sorin-Călin Borzan, directorul adjunct instituției de învățământ. Unitate de elită a Poliției Române, Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca poate pregăti anual în sistem intensiv 600 de agenți de poliție  care își vor desfășura activitatea în structurile Poliției Române. Până în prezent, în cei 15 ani de activitate, 4.000 de polițiști au fost instruiți pe băncile instituției de învățământ. Deviza școlii, care se regăsește și pe steagul purtat de elevi, este ”Per Aspera Ad Astra” – ”Pe cărări aspre spre stele”.

Continuăm cu echipele canine din dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Câinii care trec prin fața dumeavoastră sunt specializaţi în detectarea drogurilor, tutunului, explozivilor, urmei umane, cadavrelor. Alături de patrupede defilează conductorii lor, poliţişti cu care se antrenează, zi de zi. Câinii de serviciu sunt folosiți atât acțiuni de însoțire, patrulare, cât și la intervenții și pentru căutarea ori salvarea persoanelor dispărute.

În continuare puteți vedea blocul de defilare al Jandarmeriei Române, condus de colonelul Sebastian Clițan, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca. În fruntea detașamentului se găsește Drapelul de Luptă al Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, a cărui gardă este comandată de către locotenentul Lucian Șteopoaie, fiind echipată în ținută de reprezentare, specifică perioadei interbelice. Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca funcţionează în subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu o istorie bogată şi o tradiţie de 50 de ani în executarea atribuţiilor prevăzute de lege, legate intrinsec de protejarea valorilor socio-umane şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Urmează detașamentul de Jandarmi comandat de locotenent-colonelul Octavian Brândușan. Luptătorii acestei subunități operative sunt echipați pentru misiuni de luptă. Este format din luptători care asigură intervenţia operativă pentru soluţionarea apelurilor prin serviciul unic de urgență 112 sau prin alte mijloace. Totodată, asigură măsurilor de ordine şi de protecţie a zonelor în care s-au produs sau există pericolul iminent de producere a unor incendii, explozii ori a altor situaţii de urgenţă ce pun în pericol viaţa, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora.

Trece prin fața dumneavoastră detașamentul de Jandarmi comandat de maiorul Marius Crișan. Blocul de defilare este format din militari cu o vastă experiență în executarea misiunilor specifice, participanți la exerciții internaționale și la misiuni în teatre de operații din afara teritoriului național. Dintre misiunile executate, putem aminti pe cele de capturare şi neutralizare a persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol siguranta persoanelor, bunurilor, valorilor şi transporturilor special, precum și participarea la acțiuni de salvare de vieti omeneşti pe timpul situațiilor de urgență.

Urmează detașamentul Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni. Elevii sunt comandanți de locotenentul Gheorghe Ciornei. În an centenar, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni împlineşte 10 ani de la înfiinţare, timp în care, de pe băncile instituției de învățământ au intrat în activitate cadre militare cu o bună formare profesională și camarazi de nădejde. Instituţia militară de învăţământ a onorat invitaţia să participe la această paradă militară cu o subunitate de 50 de elevi, echipaţi în  uniformă de reprezentare

Vă prezintă onorul blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, condus de șeful Serviciului Logistic ISU Alba , colonel Florin Zecheru, urmat de Garda Drapelului.

Urmează deșamentul condus de sublocotentul Kovacs Cătălin, constituit din pompieri care încadrează echipajele de stingere a incendiilor și echipajele SMURD, oameni care, în fiecare clipă, duc lupta cu secundele pentru salvarea vieții semenilor, acordarea primului ajutor medical și extragerea persoanelor din medii ostile vieții. Pompierii se află pe primul loc în topul încrederii românilor. Cele peste 360 de mii intevenții ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din primele 10 luni ale acestui an s-au concretizat în salvarea a peste 5900 de persoane și asistarea medicală a a aproximativ 300 de mii de oameni. Au fost protejate bunuri și instalații în valoare de peste 4,7 miliarde de lei.

Urmează detașamentul Serviciului Român de Informații condus de colonelul Marius Pandelache. Blocul de defilare este constituit din luptători ai Brigăzii Antiteroriste, structură prin care SRI își exercită rolul de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului. Acești luptători reprezintă principala forță de ripostă în cazul unei crize teroriste, oriunde în România. Tot ei gardează diplomații vizați de riscuri teroriste, asigură securitatea la bordul aeronavelor și realizează controlul de securitate pe aeroporturile civile din țără. Având în vedere că luptătorii Brigăzii Antiteroristă au ca principală misiune intervenția contrateroristă la nivel național, procesul de selecție și pregătire al acestora are standarde foarte înalte.

Defilează acum un detașament format din funcționari publici ai Penitenciarelor Aiud și Gherla/ Administrația Națională a Penitenciarelor. Comandantul dispozitivului de defilare este comisarul șef Vlad Suhoverschi, șef al Serviciului siguranța deținerii și regim penitenciar în cadrul Penitenciarului Aiud. Personalul celor două structuri desfășoară activități operative, administrative și de reinserție recurentă, specifice sistemului administrației penitenciare. Administrația Națională a Penitenciarelor este serviciul public responsabil cu aplicarea regimului de detenție și cu asigurarea intervenției recuperative, în condiții care garantează respectarea demnității umane, facilitând responsabilizarea și reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate, contibuind la creșterea gradului de siguranță a comunității, menținerea ordinii publice și securității naționale.

Urmează defilarea mijloacelor tehnice din dotarea Ministerului Apărării Naționale.

Blocul de tehnică este comandat de colonelul Nicolae Oros, locțiitorul șefului de Stat Major pentru sprijin al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care vă prezintă onorul dintr-un Transportor Amfibiu Blindat de cercetare. Colonelul Nicolae Oros a participat la trei misiuni internaționale, în anii 2005, 2007 și 2011.  De-a lungul carierei de până acum i-au fost acordate importante distincții militare naționale și străine, între care Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre și medalii NATO.

Pentru început puteți vedea transportoare amfibii blindate de cercetare, aflate în dotarea Regimentului 317 ISR “Vlădeasa”. TAB C-79 de cercetare este un mijloc de luptă și transport, cu o mare mobilitate și putere de foc. Transportoarele amfibii blindate de cercetare sunt echipate cu instalații contra incendiilor, cu capse pirotehnice și instalații de filtro-ventilație împotriva prafului radioactiv, a substanțelor chimice și bacteriologice. Acest tip de transportor este dotat cu două mitraliere, una de calibru 14,5 mm și una de calibru 7,62 mm. În partea frontală a autovehicului se află un troliu pentru auto-scoatere. Au o viteza de 85 de km/h pe uscat și de 8 km/h pe apă.

Trece acum și prima formație de elicoptere IAR 330 Puma. Una dintre aeronave poartă Drapelul României.

Defilează în continuare transportoare amfibii blindate B-33 „ZIMBRU”, din dotarea Batalionului 811 Infanterie „Dej”. Caracteristicile tehnico-tactice ale transportorului îl recomandă ca o mașină de luptă fiabilă, fapt dovedit în teatrele de operații, unde a fost și este folosit de către batalioanele de infanterie din Fortele Terestre. TAB B 33 Zimbru oferă protecția prin blindaj a echipajului și desantului, o mare mobilitate, fiind destinat folosirii în cadrul subunităților trupelor de uscat (de infanterie motorizată sau infanterie marină). Este înzestrat cu mitraliere calibru. 14,5 mm și 7,62 mm. Acesta are un echipaj de luptă format din 10 militari cărora le asigură transportul protejat. Transportoarele au un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalații e ajută la mascarea transportoarelor. De asemenea, au un sistem de protecție contra armelor de distrugere în masă.

Continuăm tot cu tehnică din dotarea Batalionului 811 Infanterie „Dej”. Acum puteți vedea transportoare amfibii blindate cu aruncător cal. 82 mm. Acestea asigură o bună protecție echipei de servanți împotriva gloanțelor și schijelor, precum și protecția la trecerea prin zonele contaminate. TAB-urile cu aruncător de cal. 82 mm sunt destinate sprijinului prin foc al subunităţilor de infanterie, vânători de munte, desant paraşutare şi alte formaţiuni, în toate formele luptei. De regulă, aruncătorul funcționează din poziții de tragere acoperite, dar poate executa și misiuni de foc prin tragere prin ochire directă.

Pe calea aerului, vă prezintă în același timp onorul și o aeronavă C 27 J Spartan.

Urmează aruncătoarele cal. 120 mm, tractate de autocamioane DAC 665 T, de asemenea, din dotarea infanteriștilor dejeni. Este destinat sprijinului cu foc al subunităților, în toate formele de luptă Aruncătorul este un mijloc de lovire, care execută, de regulă, misiuni de foc din poziții de tragere acoperite. În unele situații poate executa și trageri prin ochire directă. Funcționează, de regulă, în cadrul plutonului. Se deplasează fără probleme pe teren accidentat, iar pe șosea viteza de deplasare este de 60 km/h.

În continuare trece prin fața dumneavoastră tehnica Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”. Armamentul din dotarea unității este autopropulsat, de calibru 122 mm și este considerat „pumnul de foc al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Mobilitarea ridicată permite salturi frecvente, evitarea focului de contrabaterie, dar și reangajarea aceleeași ținte dintr-o altă poziție de lansare.  Aruncătoarele autopropulsate cal. 122 mm pot lansa rachete nedirijate prin cele 40 de guri de foc, la distanţa maximă de peste 20 de km. Prin intermediul bateriilor de artilerie reactive, batalionul poate angaja ținte cu suprafețe de până la 250 de hectare, principalele misiuni repartizate fiind anihilarea a numeroase tipuri de arme și neutralizarea mijloacelor de foc.

Concomitent puteți admira și trecerea unei formații de aviație compusă din aeronave C 130 Hercules și IAR 99 Șoim.

Continuăm cu sistemul antiaerian „OERLIKON”, din dotarea Batalionului 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului” din compunerea Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Acesta poate combate ținte aeriene la joasă și foarte joasă înălțime, ținte terestre neblindate sau usor blindate. Sistemul Oerlikon se compune dintr-un punct de comandă tactic (SHORAR), unități de conducere a focului (GUNSTAR NIGHT) și tunurile antiaeriene. Are capacitatea de a urmări până la 20 de ținte care evoluează la distante de până la 28 de km și la înălțimi mai mici de 3 km. Sistemul dispune și de o stație meteo pentru determinarea parametrilor de mediu care influențează tragerea antiaeriană. Acesta poate desfășura misiuni de luptă în orice condiții meteo, ziua, cât noaptea. Are o bună capacitate de manevră, toate elementele sistemului fiind tractate de autocamioane. Radarul are o serie de capabilități de protecție împotriva acțiunilor de război electronic inamice, execută automat evaluarea amenințării aeriene, identificarea pozitivă a țintelor și clasificarea acestora în funcție de parametrii de zbor.

Simultan puteți vedea și trecerea avioanelor IAR 330 Șoim.

Defilează în continuare tehnică din dotarea Batalionului 3 Apărare Antiaeriană, mai exact complexul antiaerian 2×35 Gepard. Este unul dintre cele mai performante sisteme de artilerie antiaeriană, având mobilitate ridicată. Permite îndeplinirea misiunilor atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, în orice condiţii meteorologice şi în condiţii de bruiaj electronic. Complexul Gepard reprezintă un sistem blindat de artilerie antiaeriană, autonom și autopropulsat. Principala misiune este angajarea adversarului aerian care atacă prin suprindere, la joasă înălțime, cât și împotriva blindatelor. Deservit de un echipaj format din 3 militari, complexul antiaerian este dotat cu tunuri de cal. 35 mm, are o cadență de tragere de 550 de lovituri/minut, iar viteza țintei combătute în urmărire este de până la 300 de metri/secundă.

În continuare puteți urmări complexul de rachete antiaeriene OSA AKM. Acesta se află în dotarea Regimentului 50 Rachete Antiaeriene ”Andrei Mureșianu”. Complexul este destinat pentru nimicirea țintelor aeriene, care zboară la înălțimi mici și medii. Principala misiune a acestui tip de tehnică o reprezintă asigurarea apărării antiaeriene a obiectivelor și trupelor, în toate formele luptei. Mașina de luptă este destinată descoperirii, recunoașterii și determinării coordonatelor țintei. Distanța de recunoaștere și descoperire ajunge la 45 de km, în timp ce distanța de însoțire automată este aproape 30 de km.

Totodată, vă salută și formația aeronavelor F 16 Fighting Falcon.

Trece acum prin fața dumneavoastră autospeciala de intervenţie EOD de tip VAMTAC din dotarea Grupului 3 EOD, structură dislocată în garnizoana Bistrița, subordonată Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Autospeciala este echipată cu echipamente de protecție, neutralizarea, observarea și detecție a materialelor explozive. Are rolul de a asigura capabilităţile necesare pentru neutralizarea pericolului generat de muniţiile neexplodate convenţionale/sau dispozitive explozive improvizate.

Aceasta este urmată de vehicule VAMTAC, dotate cu sistemul integrat de comunicaţii şi informatică top batalion – SICIB – din dotarea Batalionului 811 Infanterie „Dej”. Este destinat culegerii, prelucrării, transmiterii şi stocării datelor pentru analiză, producere şi reprezentare a informaţiilor utilizate în procesul de comandă-control de nivel batalion. Sistemul, cu servicii de voce şi date secretizate, constituie baza pentru digitizarea spaţiului de luptă terestru.

Urmează tehnica din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale. Vehiculele de luptă de tip HUMVEE sunt mijloace de luptă moderne, capabile să execute misiuni în orice condiții meteorologice și de relief. Acestea au în dotare mijloace de comunicații și armament de ultimă generație și sunt folosite atât pe timpul antrenamentelor din țară, cât și în misiunile din teatrele de operații. Asigură militarilor mobilitate, un grad sporit de protecție și o mare putere de foc prin armanementul montat de calibru mare.

Humvee-urile Forțelor pentru Operații Speciale sunt urmate de tehnica Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii. Blocul de defilare este format din containere transportabile pe șasiu Roman 21290. Acesta sunt echipate cu mijloace de comunicații de ultimă generație capabile să asigure fluxuri de date de mare.

În continuare defilează tehnica Forțelor Aeriene. Pentru început puteți vedea radarul mobil 3D ATAR din dotarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „Nicolae Dăscălescu”. Acesta detectează o gamă variată de aeronave cu suprafață mică de reflexie cum ar fi: avioane ultraușoare cu viteză mică de evoluție sau avioane fără pilot (UAV-uri). Poate urmări simultan până la 500 de ținte, are acoperire 360 de grade şi poate funcționa în orice condiții meteo, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, dar are și posibilitatea de aplica măsuri de protecție electronică pentru a putea opera în condiții de bruiaj intens. Este un radar 3D tactic ce lucrează în banda cu bătaie medie. Raza de detecție a aeronavelor de vanatoare este de 70–110 km, poate detecta elicopterele care zboară la o distanță de 40 km și drone la distanțe cuprinse între 40 și 60 km. Radarul a intrat in dotarea Brigăzii  1 Rachete Sol-Aer în ianuarie 2017.

Continuăm cu modul de comunicații și informatică dislocabil.

Defilează acum sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK. Sistemul se află în dotarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „Nicolae Dăscălescu” și este format din două autospeciale de transport rachete, având ataşate câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu. Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă. Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă-control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă. Sistemul este compatibil cu sistemul de rachete sol-aer PATRIOT, realizând în comun o apărare stratificată a câmpului tactic. Anul acesta, Forțele Aeriene Române au participat cu sisteme de rachete HAWK, alături de alte 19 țări membre NATO, la exercițiul TOBRUQ LEGACY 2018, desfășurat pe teritoriul Ungariei și Slovaciei, noutatea absolută fiind dislocarea unei subunități de rachete sol-aer în afara teritoriului național, cu personal și tehnică, folosind aproape toate posibilitățile de deplasare – atât pe cale rutieră, feroviară, dar și pe cale aeriană. Participarea la exercițiu a fost dedicată împlinirii a 45 de ani de la înființarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „Nicolae Dăscălescu”.

Urmează radarul TPS 79 R din compunerea Grupului 3 Cercetare Supraveghere prin Radiolocație și Avertizare Timpurie „General Vasile Mihalache” Câmpia Turzii. Sistemul radar mobil este destinat pentru supravegherea spațiului aerian la distanțe tactice mici și medii. Este folosit în misiunile de control al spațiului aerian, dar și în misiuni tactice de apărare aeriană. Radarul poate funcționa în toate condițiile de climă și teren. Detectează și urmărește automat țintele aeriene. Radarul TPS 79 R este capabil să operare într-un mediu electromagnetic ostil. Poate îndeplini o diversitate largă de misiuni, fiind foarte manevrabil datorită construcției modulare, timpul maxim de strângere și desfășurare este mai mic de 90 de minute. Sistemul este conceput pentru a-şi îndeplini misiunile independent sau inclus într-un sistem integrat de supraveghere aeriană.

Defilează în continuare tehnica contigentului polonez dislocat la Craiova, în cadrul Brigăzii Mulținaționale de Sud Est. Militarii din Polonia se intruiesc cu transportoare amfibii blindate ROSOMAK. Acestea sunt dotate cu mitraliere de companie cal. 7,62 mm, aruncător de grenade automat cal. 40 mm, dar și cu tun calibru 30 mm.  Transportoarele ROSOMAK sunt folosite și în teatrele de operații, inclusiv în Afganistan.

În continuare vom urmări detașamente reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru început puteți vedea motocicletele din dotarea structurilor de poliție rutieră. Acestea sunt folosite de poliţişti în misiunile de prevenire a evenimentelor rutiere şi salvarea de vieţi, în special pe autostrăzi, arterele rutiere intens circulate şi în oraşele aglomerate.

Urmează autospeciale (3 Audi A6, 3 VW Transporter) ce sunt folosite de poliţiştii Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliţiei Române în misiunile specifice. Reprezentanții acestei structuri sunt cei mai buni luptători şi intervin în situaţii de criză ce implică fapte cu violenţă, luare de ostatici sau răpiri de persoane.

Continuăm cu autospeciala CBRN din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj. Aceasta este destinată intervenţiilor în cazul accidentelor nucleare, chimice, biologice sau radiologice. Poliţiştii ce intervin în astfel de cazuri folosesc echipamente speciale de protecţie.

Urmează tehnică din dotarea Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba. Defilează autospecialele folosite în misiunile de menţinere a ordinii publice, creşterea siguranței traficului rutier şi investigarea câmpului infracţional.

Coloana este deschisă de două autospeciale ce aparţin Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi sunt folosite de poliţiştii acestei structuri, în intervențiile la evenimente ce pot afecta siguranţa publică.

Urmează autospeciale (VW Polo) ale poliţiei rutiere. Acestea sunt folosite pentru supravegherea traficului rutier, intervenţii la evenimentele şi în misiunile de prevenire a accidentelor de circulaţie.

În activităţile de patrulare şi menţinere a siguranţei publice, poliţiştii structurilor de ordine publică folosesc autospeciale (Dacia Logan) ce beneficiază de toate dotările pentru desfăşurarea, în bune condiţii a misiunilor.

Ultima autospecială aparţine Serviciului Criminalistic, are în dotare un laborator criminalistic şi este folosită în misiunile de investigare a câmpului infracţional.

Autoutilitarele ce urmează aparţin Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu şi sunt dotate cu echipamente care permit asigurarea transportului câinilor de serviciu, în bune condiţii, la misiuni şi antrenamente.

Vedem acum ATV-uri ale Poliţiei Române. Acestea sunt folosite în misiunile ce presupun accesul pe terenuri accidentate sau în zone greu accesibile.

Defilează acum tehnica auto a Jandarmeriei Române, care este deschisă de autoturisme (Dacia Duster) folosite pe timpul misiunilor de patrulare destinate prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, precum şi asigurarea unui climat de siguranţă necesar comunităţilor urbane şi rurale. Autoturismele sunt prevăzute cu tracţiune integrală 4×4, grilaje metalice protectoare, anvelope dotate cu sistem runflat și bară de protecţie suplimentară.

Urmează autospecialele de intervenție (Opel Vivaro) folosite pentru îndeplinirea misiunilor specifice de ordine publică, patrulare, protecție-însoțire cât și pentru intervenţie antiteroristă. Prevăzute cu 8+1 locuri, autospecialele au tracţiune integrală 4×4 și sunt dotate cu sistem de avertizare optică şi acustică, staţie radio mobilă în sistem tetra și cameră video. Vehiculele dispun de grilaje metalice protectoare, anvelope dotate cu sistem runflat, bară de protecţie suplimentară, praguri laterale suplimentare ranforsate.

Defilează în continuare autospecialele de transport efective (Opel Movano). Vehiculele sunt ideale pentru îndeplinirea misiunilor specifice de ordine publică, protecție-însoțire cât și pentru deplasarea eficientă a efectivelor în zonele de competență. Acestea dispun de 14+1 locuri și sunt echipate cu sistem de avertizare optică şi acustică, staţie radio mobilă în sistem tetra și cameră video. De asemenea, dispun de tracţiune integrală 4×4, grilaje metalice protectoare, anvelope dotate cu sistem runflat, bară de protecţie suplimentară, praguri laterale.

Defilarea continuă cu cea mai nouă tehnică de intervenţie din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – cele mai performante autospeciale de intervenţie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălţime, accidente rutiere, la dezastre şi alte situaţii care pun în pericol viaţa semenilor şi bunurile acestora.

Formaţia este deschisă de un autovehicul (Dacia Duster) destinat deplasării rapide la locul intervenției a Grupei Operative.

Urmează mai multe tipuri de Autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Puteți vedea Autospeciale de stingere cu apă şi spumă cu capacitate mică – (Mitsubishi) destinate intervenţiei în zone greu accesibile, teren accidentat şi zona de munte, cu tracțiune 4X4. Autospeciala poate tracta o autoșenilată (UTV) pe o platformă de transport. Transportă materialele și echipa de intervenție la incendii de pădure, inclusiv în zonele greu accesibile.

Autospeciala de stingere cu apă și spumă de capacitate medie (A5003) este prevăzută cu modul de descarcerare și prim-ajutor. Iar cea de capacitate mărită (Autospeciala de stingere cu apă şi spumă cu capacitate mărită AT9000) este utilizată atât pentru lucru cu apă și spumă cât și pentru transportul la locul intervenției a personalului și a substanțelor stingătoare având 9000 litri apă și 1000 litri de spumă, având posibilitatea refulării substanțelor stingătoare și cu ajutorul tunului.

Defilează în acest moment un Container Multirisc – care asigură suportul logistic al intervențiilor de tip II asigură materialele și echipamentele destinate operaționalizării și realizării în condiții optime a misiunilor specifice pe timpul intervențiilor de lungă durată ce se desfășoară la nivel județean, regional și național.

Urmează un Container pentru iluminat (450 kw Renault) destinat alimentării cu energie electrică a unor tabere mobile, în cazul unor intervenții în situații de urgență de lungă durată.

Trece în continuare Autospeciala punct de comandă mobil care asigură conducerea într-un sistem integrat al forțelor participante la intervențiile în care sunt implicate mai multe instituții.

La locul intervenției poate asigura rolul de dispecerat 112 pentru zona afectată, având posibilitatea de a prelua apelurile telefonice și a transmite, în timp operativ, ordinele către forțele participante la intervenție.

Urmează Autospeciala de intervenție și salvare de la înălțimi (M42L) destinată în special pentru salvarea persoanelor de la înălțime și asigurarea pătrunderii rapide a pompierilor la părțile superioare ale clădirilor atunci când căile de acces devin impracticabile ca urmare a situațiilor de urgență. Asigură intervenția până la o înălțime de 42 metri.

Defilează acum Autospeciala de stingere cu apă și spumă de capacitate medie (A2003 Volvo )destinată intervenției rapide, mai ales în mediul urban, cu accent pe realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat în spații închise, la misiuni de descarcerare și prim-ajutor calificat, alături de Autospeciala pentru Scafandri cu barcă fiind destinată salvării persoanelor și bunurilor din râuri, lacuri, zone inundate şi transportul în condiții de siguranță a echipajului de scafandri și al echipamentelor specifice intervenției acestora.

Defilează în continuare Mașina Medicului de Urgență destinată deplasării rapide la intervenție în situații unde se impune prezența medicului pe lângă echipajele ambulanțelor care intervin, alături de Autospeciala prim-ajutor tip motocicletă care deservește zonele aglomerate și greu accesibile din București, Constanța și Cluj Napoca, încadrată cu un pompier paramedic.

Prin fața dumneavoastră trec acum Autospeciala CBRN cu remorcă de decontaminare destinată intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice, radiologice și pentru decontaminarea personalului de intervenție și a celui afectat. Deservește două județe limitrofe.

Puteți vedea acum Ambulanța prim-ajutor (B2) care este utilizată la intervențiile medicale de urgenţă cu echipaj de prim ajutor compus din 3 paramedici. În paralel trece Ambulanța terapie intensivă (C1) destinată intervenției medicale de urgență la cel mai înalt nivel și transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă.

Defilează în continuare Autospeciala de transport pentru victime multiple destinată transportului personalului la locul intervenției, dar și pentru transportul de victime, având posibilitatea transportului unui număr de 8 victime.

Blocul de tehnică a pompierilor este închisă de Caravana „Fii pregătit”, autospecială utilizată pentru pregătirea populației și personalului de intervenție din inspectoratele pentru situații de urgență. În cadrul acesteia sunt prezentate publicului larg principalele reguli de prevenire a situațiilor de urgență sau modul de acordare a primului ajutor calificat.

Inspectoratul General pe Situații de Urgență este integrator și coordonator la nivel național al acțiunților de răspuns din domeniul managementului situațiilor de urgență. Acesta asigură coordonarea acțiunilor de interveție specifice tipurilor de risc aflate în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne, dintre care cele mai importante sunt: incendiile și acordarea primului ajutor medical de urgență.

Trece acum tehnică aparţinând Serviciului Român de Informaţii.

Autospecialele de intervenţie contrateroristă au la bord câte patru luptători cu echipamentul și armamentul standard. Aceștia sunt urmați de echipa de intervenție pirotehnică. Autospeciala are atașată o remorcă destinată transportului dispozitivelor explozive în siguranță către locuri izolat în vederea distrugerii.

În continuare puteți vedea o formațiune de cavalerie din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, condusă de plutonierul major Marian Mîrzea. Defilarea detaşamentului de cavalerie al jandarmeriei este deja o obişnuinţă a manifestărilor prilejuite de ziua naţională. Împreună, jandarmii şi caii, execută misiuni de intervenţie pentru asigurarea şi restabilirea ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive şi cu prilejul manifestărilor ce implică aglomerări mari de persoane. Caii au fost o prezenţă constantă în cadrul structurilor militare, iar cabalinele de astăzi sunt partenerii de încredere ai jandarmilor, de fiecare dată, fiind trataţi cu respect, atât de către militari, cât şi de către cetăţeni. Jandarmii călare fac parte dintr-o structură specială unică la nivelul jandarmeriei române, continuatori a unei îndelungate tradiții.

Încheie defilarea de Ziua Națională a României în anul Centenarului Marii Uniri detașementul de onoare, constituit din militari ai  Batalionul 811 Infanterie „Dej”. Dragonii transilvani, cum mai sunt cunoscuți infanteriștii dejeni sunt conduși de locotenent-colonel Adrian Burlacu, comandantul unității. Batalionul este o unitate tactică luptătoare, capabilă să reacționeze imediat împotriva oricăror amenințări la adresa securității și apărării naționale. Calitatea profesională a infanteriștilor dejeni s-a reflectat în exerciții naționale și internaționale majore, precum și prin participarea la numeroase operațiuni și misiuni internaționale în Afganistan, Kosovo și Irak. Militarii Batalionului 811 Infanterie au fost recompensați pentru profesionalismul lor cu mai multe decorații, pe Drapelul de Luptă al Unității regăsindu-se, printre altele, Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Cavaler cu însemne de război și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Vă prezintă acum onorul muzicile reunite ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, dirijate de locotenentul Daniel Munteanu. În acordurile instrumentiștilor militari, se încheie ceremonia dedicată Zilei Naționale a României în Anul Centenarului Marii Uniri.

La mulți ani, români! La mulți ani, România!

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax