Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: Sărbătoarea Muzicii, în Cetatea Alba Carolina. Recital de harpă, clarinet, pian și concert Alexandra Ușurelu

Publicat

Sărbătoarea Muzicii, continuă sâmbătă seara, cu un recital de harpă, clarinet și pian susținut, pe scena din Piața Cetății Alba Carolina.

De la ora 20.30, Alexandra Ușurelu susține un concert de muzică ușoară. 

O harpă de poveste – recital harpă, clarinet, pian

Prin proiectul O harpă de poveste ne propunem readucerea parfumului muzical al epocii de început de secol al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicatețea cozilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungând până în secolul XX.

Elementul care leagă neobișnuitul trio clarinet, harpă și pian este reprezentat de readucerea la viață a acestei bijuterii, harpa cu dublă acțiune Erard, un instrument care simbolizează rădăcinile și conservarea tradiției muzicale românești în cel mai frumos și optimist mod.

Proiectul „O harpă de poveste” aduce pe scenă povestea unui instrument original, construit în 1827, păstrat într-o stare excepțională, instrument care aparține unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iuşceanu-Corjos.

Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.

În 27 iunie, în Piața Cetății din Alba Iulia va avea loc recitalul O harpă de poveste open air, avându-I ca protagonist pe Maria Bîldea – harpă, Petru Pane – clarinet, Oxana Corjos – pian. Programul va cuprinde lucrări diverse dedicate sau adaptate pentru această formula, precum Codex Caioni – Dansuri din Transilvania, J.S. Bach – Suita franceză nr. 1 Allemande și Sarabande, Bela Kovacs – Hommage a J.S. Bach, J.S. Bach – Preludiu, Georg Friedrich Häendel – Concerto, Franz Schubert – Larghetto și Andante (clarinet/harpă), Georg Friedrich Häendel – Tema cu variațiuni, Dan Dediu – Rondo a la Münchausen, Isaac Albeniz – Asturias, Darius Milhaud – Scaramouche, Bela Bartok – Dansuri românești/ arr. Dan Dediu.

Alexandra Ușurelu

Născută pe 26 ianuarie 1990, Alexandra Ușurelu face parte din prima generație de muzicieni care s-au dezvoltat fără restricțiile comunismului. Cu toate acestea, candoarea și firea ei blândă și emotivă îi determină pe părinți s-o îndrume către o profesie în domeniile juridic și economic. Astfel, după finalizarea studiilor la Liceul ”Gheorghe Lazăr” din București, este admisă la facultățile de profil. Fără ca părinții ei să știe, urmează în paralel o formare artistică muzicală, iar în iunie 2011, imediat după susținerea licenței în economie, debutează pe scena Teatrului Odeon din București, în cadrul Galei “Femeia Contează”, unde atrage atenția Andreei Marin, din partea căreia primește o bursă de susținere, și alături de care dezvoltă mai târziu colaborări în turneele naționale ”Din dragoste pentru femei” și “Prețuiește Viața”.

A colaborat cu nume sonore din muzica românească, Mircea Vintilă (pentru cântecul “Ceva se întâmplă cu noi”), Trupa Vunk (pentru duetul “Nopțile trec (doar visele rămân)”, ce în 2013 a devenit genericul serialului TV ”Îngeri pierduți”, produs de Media PRO Pictures, Mircea Rusu (cântecul “Doi străini”), Walter Dionisie (“Prețul Corect”, “Nicicând doi”), compozitorul și pianistul Bobby Stoica (care îi devine soț în 2014), dar și din cea internațională, remarcându-se colaborarea cu Tongam Sirait sau cu Mariano Castro, compozitorul și pianistul argentian al trupei Narcotango, nominalizată de două ori la premiile Latin Grammy.

La invitația Televiziunii Naționale Române, Alexandra Ușurelu a reprezentat România la Festivalul Muzical Internațional Türkçevizyon în septembrie 2013.

Sutele de concerte susținute până în prezent au transformat-o într-o artistă singulară în muzica românească, nu numai datorită stilului și talentului său muzical, dar mai ales grație naturaleței sale și a versurilor influente, scrise fără niciun compromis.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax