Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministrul Liviu Pop, la Alba Iulia: Situaţia lui Dan Şova este identică cu a Alinei Gorghiu. 18 senatori liberali au absentat de la vot

Publicat

parlament Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop consideră că situaţia lui Dan Şova şi preşedintelui PNL Alina Gorghiu, în ceea ce priveşte dosarul Turceni – Electrica este identică. Motiv pentru care a declarat joi, la Alba Iulia că 18 senatori PNL în mod deliberat nu au fost prezenţi în sală să voteze ridicarea imunităţii lui Dan Şova.

„Din păcate au lipsit 18 senatori. Dacă cei 18 senatori erau în sală, lucrurile erau mai clare. În acelaşi timp, problema domnului Şova a fost dezbătută char şi de un senator din Alba (Teodor Atanasiu – n.r), care de la tribuna Senatului a spus <contractele respective sunt perfect legale, dar eu am votat pentru (n.r.- ridicarea imunității)>”, a declarat Liviu Pop.

Ministrul a precizat că în dosarul Turceni – Electrica, „de partea Turcenului a fost firma de avocatură „Şova şi Asociaţii”, reprezentată de trei colegi ai domnului Şova, fără implicarea domnului senator. La Electrica a fost doamna Alina Gorghiu cu „Pop şi Asociaţii”, reprezentată de trei colegi ai domniei sale, fără implicarea domniei sale. Procurorii consideră că în legătură cu acest dosar există o problemă. Dar până când instanţa stabileşte, situaţia domnului Şova şi a doamnei Gorghiu este identică” .

Liviu Pop a adăugat că modul în care s-a votat ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova în Parlament „mă determină să cred că din păcate unii colegi de la PNL deliberat nu au venit în sală, deliberat nu au venit să voteze”.

Reamintim că miercuri solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Şova a fost respinsă după ce din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, 67 împotrivă şi cinci voturi anulate.

Senatorul PSD este  acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.

Potrivit hotnews.ro informaţiile despre presupusul contract pe care Alina Gorghiu îl are cu Electrica au fost lansate de Dan Şova, în pledoaria susţinută în faţa senatorilor în care cerea să nu se aprobe cererea DNA privind încuviinţarea arestării.

„Unul din cele trei contracte din ancheta DNA a vizat recuperarea unei creanţe de 48 de milioane de RON, a Complexului Turceni de la Electrica. Colegii mei au reprezentat Turceniul şi au obţinut suma. Electrica a fost reprezentată de societatea de avocatură a doamnei preţedintă Alina Gorghiu. Îmi este foarte greu să cred că Alina Gorghiu nu îşi aminteşte cu precizie că în această tranzacţie între Turceni şi Electrica nu a fost absolut nimic ilegal, din contră, s-a respectat legea de sus până jos”, a spus Şova.

În declaraţii publice toţi parlamentarii respectă justiţia şi nu doresc să o blocheze. Când se votează, lucrurile se schimbă, vorbele nu se mai regăsesc în fapte. Spre exemplu, PSD, prin vocea lui Victor Ponta, a anunţat în mai multe rânduri că nu se vor împotriva niciunei cereri venită din partea justiţiei. Cele declarate au funcţionat perfect în timpul cererilor de arestare în cazul deputatei Elena Udrea. În cazul Şova, după cum s-a văzut în filmarea din plenul Senatului, mulţi social-democraţi au votat împotriva solicitării procurorilor, iar alţii şi-au ascuns votul. Liberalii au votat la vedere.

Cazul Dan Şova a arătat cum se poate impune voinţa de la partid şi în votul din Senat, chiar dacă oficial nimeni nu recunoaşte acest lucru. Nu mai puţin de 35 de senatori PSD, PC, PLR, UDMR şi UNPR, care apar pe imaginile video filmate de ziarul Gândul, au votat împotriva solicitării venită de la procurori. Pe lângă cei 35, foarte mulţi pesedişti şi-au ascuns votul pentru a nu se putea observa cum au votat. PSD, PC, PLR şi UNPR, au majoritatea în Senat pot decide orice vot.

Dosarul Rovinari-Turceni. DNA: FALSIFICAREA documentelor RECUNOSCUTĂ de angajatii lui Sova. Acesta respinge acuzatiile DNA

Mai mulți angajați de la firma de avocatură a lui Dan Șova au recunoscut la DNA neregulile legate de contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni. Totul s-a făcut la ordinele senatorului Dan Șova. Detaliile apar în referatul DNA trimis la Senatul României.

De asemenea, Sova mai este acuzat si de obstructionarea Justitiei; potrivit anchetatorilor, senatorul ar fi dispus distrugerea hard-diskurilor din computerele societatii de avocati pentru a sterge urmele.

DNA a cerut retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, in dosarul complexurilor Rovinari si Turceni. In cauza, anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu total de peste 71 de milioane de lei, cauza in care Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu.
Fals in documente

Mai mulți angajați de la firma de avocatură a lui Dan Șova au recunoscut la DNA neregulile legate de contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni. Totul s-a făcut la ordinele senatorului Dan Șova. Detaliile apar în referatul DNA trimis la Senatul României.

„Din declaraţiile martorilor Roxana Enescu şi Cernov Radu-Ştefan, avocaţi asociaţi şi membrii ai adunării generale ai SCA Şova şi Asociaţii, persoane care au semnat procesele verbale în discuţie, rezultă faptul că aceştia au semnat acele procese verbale în anul 2011 pe fondul scandalului mediatic apărut în presă în legătură cu contractele de asistenţă juridică încheiate de societatea de avocaţi cu cele două complexe energetice. De asemenea cei doi martori au afirmat că nu au avut loc niciodată adunările generale atestate prin procesele verbale respective,” arată DNA.

 

In 20 februarie 2015, au fost depuse la dosar un numar de 11 procese-verbale, din perioada 2005-2009. Despre aceste acte procurorii sustin ca sunt false.

“În legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni”, se arata in comunicatul DNA.

Anchetatorii afirma ca in perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 au fost adoptate intre 20 si 30 de hotarari care aveau un continut diferit decat cel consemnat in cele 11 procese verbale.

“Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acțiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Șova Dan-Coman, activitate infracțională orientată în mod vădit în scopul obstrucționării anchetei fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale și implicit ale înfăptuirii justiției penale în general”, mai arata DNA.
Hard-uri distruse

O alta acuza de-o gravitate speciala se refera la o presupusa tentativa lui Dan Sova de a-si sterge – in mod fizic si direct – eventuale dovezi ale faptelor anchetate in dosar.

Potrivit procurorilor, “a rezultat faptul că în cursul anului 2010, din dispoziția suspectului Șova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexe energetice”.
Faptele concrete de care este acuzat în dosar, conform DNA:

1.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

2.  În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

3.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate