Eveniment
Lovitură dată țepelor imobiliare: Scade avansul la cumpărarea unei locuințe. „Legea Nordis”, modificată în favoarea clienților

Lovitură dată țepelor imobiliare: Scade avansul la cumpărarea unei locuințe. Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adus modificări semnificative proiectului de lege destinat protejării clienților în tranzacțiile imobiliare, cunoscut ca „Legea Nordis”.
Membrii comisiei au votat pentru reducerea avansului la rezervarea unei locuințe de la 15% la 5% din valoarea totală a proprietății.
Lovitură dată țepelor imobiliare: Scade avansul la cumpărarea unei locuințe
Principalele modificări votate de comisie vizează structura plăților etapizate, stabilind următoarele limite:
- 5% pentru rezervarea locuinței (reducere de la 15% în varianta Senatului)
- 25% în faza de structură/construcție (nemodificat)
- 20% în faza de instalații (reducere de la 25% în varianta Senatului)
Astfel, limita maximală a avansurilor va fi de 50% din valoarea totală a proprietății, față de 65% cât prevedea forma adoptată de Senat.
Pentru un apartament de 110.000 de euro, un client va plăti la rezervare doar 5.500 de euro (5%), urmând ca la finalizarea structurii să achite încă 27.500 de euro (25%), iar la instalații încă 22.000 de euro (20%).
Proiectul de lege, inițiat ca răspuns la scandalul Nordis, prevede și înscrierea obligatorie a promisiunilor de vânzare-cumpărare în Cartea Funciară, pentru a elimina riscul ca un imobil să fie promis mai multor persoane simultan.
După votul din Comisia Juridică, proiectul urmează să primească raport în Comisia de Administrație, înainte de a fi supus votului final în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională.
Purtătorul de cuvânt APAIR, Toma Filipovici a explicat că noua lege va favoriza dezvoltatorii serioși, cu capital solid și istoric bun: „Dezvoltatorii care au finanțări bune, au istoric, au capital, vor rămâne în piață și vor acapara o cotă mai mare de piață. Pe când dezvoltatorii mici încet, încet vor dispărea pentru că va fi foarte greu să susțină proiecte cu finanțare atât de mică, sau cu plata în tranșe”, a precizat acesta, citat de observatornews.ro.
Alte prevederi importante din forma adoptată de Senat și care rămân în vigoare includ:
- Obligația dezvoltatorilor de a vira banii într-un cont separat destinat exclusiv dezvoltării proiectului
- Amenzi de 1% din cifra de afaceri pentru dezvoltatorii care folosesc avansurile în alte scopuri
- Reducere de 25% din onorariul notarului pentru clienții însoțiți de un avocat la semnarea contractelor
- În caz de faliment al dezvoltatorului, clienții devin „creditori privilegiați” recuperându-și banii imediat după statul român
Aceste măsuri vin ca răspuns la numeroasele situații în care clienții au pierdut avansuri semnificative din cauza dezvoltatorilor care nu și-au respectat obligațiile contractuale sau au intrat în insolvență.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 16.05.2025 at 11:16
Bravo. Dar nu cred că nu s-au strecurat nişte mici oportunităţi pentru constructor. Le vom vedea pe parcurs.