Connect with us
Advertisement

Abrud

Lucrări la iazul de decantare de la Valea Șesii: un nou sistem de evacuare a apei limpezite. Proiectul a trecut de APM Alba

Publicat

Lucrări la iazul de decantare de la Valea Șesii: un nou sistem de evacuare a apei limpezite. Pentru creșterea capacității de depozitare a iazului de steril de la Valea Șesii este necesară realizarea de către Cupru Min SA a unui nou sistem de evacuare a apei limpezite. Proiectul a primit undă verde de la APM Alba. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat pe 1 februarie luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „Sistem nr 5 de evacuare a apei din iazul de decantare Valea Șesii, loc. Barzani, com. Lupșa”, titular SC Cupru Min SA.

Potrivit documentației, în vederea creșterii capacității de depozitare a iazului Valea Șesii este necesară proiectarea și construirea unui nou sistem de evacuare ape limpezite, la o cotă superioară celui existent.

Sistemul va prelua apele limpezite din iazul de decantare captate prin sondele inverse de versant și le va evacua în canalul deversor de coastă.

În prezent, evacuarea apei limpezite din iaz se realizează printr-un sistem de 4 linii independente de sonde inverse, care descarcă apa prin intermediul canalului deversor de coastă într-o galerie de evacuare betonată cu diametrul de 3 m. Prin canalul deversor de coastă și galerie sunt dirijate şi apele mari provenite din viiturile produse pe pâraiele afluente în iaz.

Lucrări la iazul de decantare de la Valea Șesii

Prin acest proiect se propun următoarele lucrări:

  • realizarea unei platforme carosabile care va fi racordată la drumul de contur al iazului; platforma are o lățime de 7 m din care partea carosabilă va fi de 6 m; lungimea platformei: 962 m.
  • montarea unei conducte de evacuare apă limpezită din iaz pe platforma carosabilă amenajată;
  • realizarea unui drum de acces la sistemul nr. 5 de de evacuare a apei din iaz, în lungime de 962,44 m.
  • pentru evacuarea apelor meteorice au fost prevăzute șanțuri pereate, descărcarea acestora făcându-se longitudinal față de drumul proiectat iar apoi prin două podețe tubulare cu diametrul 100 mm prin care apa va fi dirijată spre zonele mai joase.
  • structura rutieră a drumului va fi alcătuită din: 20 cm strat de fundație de balast; 10 cm strat de piatră spartă împănată.

Pentru amenajarea platformei de acces la conducta colectoare se vor utiliza materiale de la fața locului constând din pământ și piatră de la cariera Pârâul Româneasa.

Un nou sistem de evacuare a apei limpezite

Sistemul de evacuare proiectat va fi alcătuit din: conductă colectoare pozată la sol si un sistem de sonde inverse amplasate pe versantul drept al iazului, sistem racordat la conducta colectoare.

Conducta colectoare va fi constituită din tuburi de beton precomprimat PREMO Dn 800 mm, Pn 4. Schimbările de direcție și racordările conductei colectoare cu sistemul de sonde inverse de pe versant vor fi executate din țeavă de oțel sudată elicoidal Dn 800 mm (812 x 10,31 mm).

Lungimea totală a conductei este de 896 m, din care 66 m țeavă din oțel și 830 m tuburi PREMO de 5 m lungime/bucată.

Sondele inverse verticale, care vor fi amplasate direct pe conducta colectoare de pe versant, se vor realiza din elemente de țeavă Dn 800 mm de câte 2,0 m lungime și elemente de înălțare de 0,33 m lungime, îmbinate prin flanșe. Acestea vor fi protejate anticoroziv cu fibră de sticlă.

Capătul aval al conductei colectoare se va racordează la canalul deversor de coastă la cota 704 mdM.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement