Connect with us
Advertisement

Eveniment

Lucruri neștiute din viața Fecioarei Maria, Maica Domnului. Maria, una dintre cele mai importante figuri religioase ale umanității

Publicat

Fecioara Maria (din ebraică Miryam מרים; n. Sepphoris sau Ierusalim – d. Ierusalim sau Efes) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret.

Viața Mariei, Maica Domnului, este în mare parte relatată în texte religioase, cum ar fi Evangheliile apocrife sau alte surse tradiționale.

Conform protoevangheliei după Iacob, Fecioara Maria a fost fiica lui Ioachim și Ana.

Potrivit Noului Testament, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret.

În tradiția creștină (ortodoxă, catolică, anglicană și luterană), precum și în cea musulmană, a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus.

Al treilea sinod ecumenic, ținut la Efes în anul 431, convocat pentru a dezbate asupra învățăturii dioprosopiste a patriarhului Nestorie, a confirmat învățătura Bisericii primare cu privire la Fecioara Maria (greacă Theotokos, „Născătoarea de Dumnezeu”).

Fecioara Maria, Maica Domnului: detalii mai puțin cunoscute sau mai puțin discutate despre viața ei

  1. Familia și nașterea Mariei: Conform unor tradiții, părinții Mariei au fost Ioachim și Ana, care au fost considerați că nu putea aduce pe lume copii, cu mult timp înainte de a concepe-o pe Maria prin intervenția divină. Nașterea Mariei a fost considerată un eveniment miraculos.
  2. Educația: Potrivit unor texte apocrife, Maria a fost educată într-un mediu religios și învățată de către preoți. Aceasta a ajutat-o să dobândească o cunoaștere profundă a Scripturilor și să crească în credință.
  3. Votul de feciorie: Un aspect mai puțin discutat este votul de feciorie al Mariei. În anumite tradiții, se spune că Maria și-ar fi angajat viața să rămână virgină în cinstea lui Dumnezeu.
  4. Întâlnirea cu Elisabeta: Evanghelia lui Luca relatează întâlnirea Mariei cu Elisabeta, verișoara ei, care era însărcinată cu Ioan Botezătorul. Această întâlnire este uneori considerată ca un moment de recunoaștere a statutului lor special și a misiunii lor.
  5. Viața post-misionară: După răstignirea și învierea lui Iisus, Maria a rămas alături de apostoli și a jucat un rol în răspândirea creștinismului. Conform unor tradiții, ea a locuit în casa apostolului Ioan.

Maica Domnului și mântuirea

Conform definițiilor dogmatice adoptate de acest sinod ecumenic, la fel cum păcatul a venit în lume printr-o femeie (Eva), tot printr-o femeie (Maria) a venit în lume și mântuirea. Maria a fost denumită de aceea „noua Evă”.

Venerarea Mariei ca fecioară joacă un rol important deopotrivă în bisericile ortodoxe, cea catolică, cea anglicană și cele orientale.

Un număr foarte mare de biserici și catedrale îi poartă numele, inclusiv spre exemplu 70% din catedralele franceze.

Citește și: Sfânta MARIA MARE. Ce NUME se sărbătoresc în 15 August şi semnificaţiile acestora

Principala sărbătoare a Mariei este la 15 august („Sfânta Maria Mare„), sărbătoare care se numește oficial în biserica romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului”/ „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar în bisericile ortodoxe și greco-catolice „Adormirea Maicii Domnului”.

Recent biserica anglicană a introdus „Sărbătorirea Binecuvântatei Fecioare Maria” pe aceeași dată.

YouTube video

În plus, toate aceste biserici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului („Sfânta Maria Mică”), pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, în Biserica romano-catolică se sărbătorește Sfântul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte și încrederea în puterea invocării respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvântare și tărie în fața ispitelor).

Pe 25 martie biserica catolică și cele ortodoxe sărbătoresc Buna-Vestire, în timp ce cea anglicană sărbătorește Ridicarea Sa la Ceruri.

Bisericile ortodoxe, greco – și romano-catolice sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului / Intrarea în Templu a Maicii Domnului / Prezentarea la Templu a Sfintei Fecioare Maria (sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, când Sf. Maria avea trei ani) pe 21 noiembrie.

În calendarul popular sărbătoarea se numește Ovidenie.

YouTube video

Titlurile cele mai des atribuite Fecioarei Maria sunt Maica Domnului (Our Lady, Notre Dame, Nuestra Señora, Nossa Senhora, Madonna, numele după care ea este cunoscută cel mai des), Binecuvântata Fecioară Maria, Regina Cerurilor (Queen of Heaven, Regina Coeli) și altele.

  • „Cuvine-se să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată, și maica Dumnezeului nostru, ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut. Pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.”

Fecioara Maria, singura femeie pomenită cu numele de Coran

Fecioara Maria este singura femeie pomenită cu numele de Coran. Ea este privită ca un semn divin pentru omenire, lăudată pentru că și-a apărat castitatea, vrednică de cinstire pentru obediența ei.

Viața ei a fost și subiect de filme. În ”Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson, rolul ei a fost jucat de o actriță româncă, Maia Morgenstern.

Surse: wikipedia.com, ro.orthodoxwiki.org,

Foto: Maica Domnului – Museikon – Muzeul Icoanei Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement