Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LUNA ROZ: Fenomen astronomic inedit la sfârștul lui aprilie. Nouă moduri în care Luna Plină vă poate afecta sănătatea


Publicat

Luna Roză – a doua cea mai mare Lună plină din 2021, va lumina marţi, iar asionaţii de astronomie din România vor putea admira Luna Roz joi dimineaţă la ora 6:32.

În ciuda numelui său, Luna Roz a lunii aprilie nu va părea de fapt roz. Denumirea sa este dată de floarea sălbatică roz de primăvară Phlox, originară din estul Americii de Nord.

Această floare este, de asemenea, cunoscută sub numele de „muşchi roz”. 

Alte nume pentru Luna Roz includ: Sprassing Grass Moon, Egg Moon, Moon Fish.

Luna Roză este, de asemenea, considerată a fi un simbol al optimismului.

În timpul acestui fenomen astronomic, ne putem aştepta ca unele dintre obiectivele şi visele noastre să fie atinse.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, totuşi, trebuie să ne dăm seama ce anume să renunţăm pentru a merge mai departe în viaţă.

Super-Luna lunii aprilie va fi, de asemenea, mai aproape de Pământ în comparaţie cu celelalte Luni pline din acest an, cu excepţia celei din luna mai. 

Luna plină din 26 mai va fi mai aproape, depăşind-o pe cea din aprilie cu un total de 158 de kilometri.

Lista cu aproape toate Lunile pline din acest an

 • Luna Lupului – 28 ianuarie
 • Luna de Zăpadă – 27 februarie
 • Luna Caldă – 28 martie
 • Luna Roz – 27 aprilie
 • Luna Florilor – 26 mai
 • Luna de căpşuni – 24 iunie
 • Luna Vânătorului- 31 iulie
 • Luna Sturionului – 30 august
 • Luna Recoltei – 29 septembrie
 • Luna Rece – 27 decembrie

Luna plină din aprilie răsare în această noapte și se va înălța în constelația Scorpionului.

Numită tradițional Luna roz, această lună plină va fi a doua cea mai strălucitoare din acest an. Luna plină, însă, ne poate afecta sănătatea, în unele cazuri în mod nefast, arată câteva studii. Iată cum: 

În această noapte vom avea o lună plină! Una roz, mai specială și poate că ar trebui să fim atenți și la anumite aspecte care țin de cum ne poate ea afecta sănătatea. De multe ori auzim oameni care ne spun că nu pot dormi sau că nu se simt bine în nopțile cu lună plină. Dar este adevărat ce se spune?

Iată ce arată câteva studii citate de DCNews: 

9 moduri în care Luna Plină vă poate afecta sănătatea

Iată câteva lucruri interesante pe care cercetătorii le-au descoperit cu privire la Luna plină și efectele acesteia asupra sănătății.

1. Inima

Se pare că ciclurile Lunii pot avea un efect asupra inimii, și nu în sens romantic. Un studiu publicat în Indian Journal of Basic and Applied Medical Research a arătat că inima are performanțe maxime în timpul unei Luni pline și noi. Deci, verificați fazele Lunii înainte de a ajunge la sală!

2. Creierul

La fel ca Luna este responsabilă pentru fluxul și refluxul mareelor, deoarece creierul nostru este o sursă semnificativă de apă, cercetătorii olandezi au emis ipoteza că atracția gravitațională a Lunii ar putea avea un efect similar asupra creierului, provocând un comportament neregulat.

Alte studii ale oamenilor de știință britanici arată că o lună plină ar putea de fapt să scadă activitatea convulsivă în epileptice.

Cu toate acestea, în aceste cazuri, cercetătorii sugerează că aceasta se poate datora mai degrabă luminozității Lunii decât fazelor sale.

Când Luna era strălucitoare, participanții au avut mai puține crize epileptice.

Cercetătorii au atribuit atribuie acest lucru hormonului melatonină, care este secretat în mod natural în creierul tău când soarele apune, prin urmare semnalează că este timpul să dormi.

În epilepsie, se presupune că luminozitatea lunii pline contracarează această eliberare, scăzând astfel convulsiile.

3. Rinichi

Un studiu din 2011 publicat în Journal of Urology a constatat că durerile date de calculii renali (pietrele la rinichi) au crescut semnificativ în timpul lunii pline.

Și într-un alt studiu, cercetătorii englezi au constatat că, în general, mai mulți pacienți au fost internați în spitale cu urgențe urologice și în acest timp.

În schimb, noua Lună a provocat un „efect calmant” pentru persoanele cu aceste condiții.

4. Urgențe

Un studiu din 2011 publicat în Jurnalul Mondial de Chirurgie a constatat că mai mult de 40% din personalul medical consideră că fazele lunare pot afecta comportamentul uman – îi spun chiar „Nebunia lunii pline”, chiar dacă majoritatea studiilor nu găsesc nicio corelație directă între luna plină și ratele de spitalizare/internare.

De asemenea, s-a constatat că apelurile de urgență pentru tot felul de condiții cresc de fapt cu 3% ori de câte ori este lună plină, apoi scad cu 6% în timpul unei noi luni.

O posibilă explicație ar fi cea de la punctul următor: unii oameni nu dorm în nopțile cu lună plină. 

5. Somnul

Un studiu din 2013 publicat în Current Biology a analizat tiparele de somn ale participanților pe parcursul a trei zile în care li s-a permis să adoarmă după bunul plac într-o zonă controlată care nu avea nici ceasuri, nici lumină exterioară.

Când datele au fost comparate cu fazele Lunii, cercetătorii au stabilit că participanții nu numai că au avut niveluri mai scăzute de melatonină în timpul fazelor luminoase ale Lunii, dar a durat cu 5 minute mai mult să adoarmă, au dormit cu 20 de minute mai puțin în general și au avut cu 30 la sută mai puțin somn REM.

Și dacă nu dormi suficient, sănătatea ta suferă!

6. Ciclul menstrual

Ciclul menstrual mediu al unei femei este de 28 de zile, ceea ce este destul de similar cu ciclul lunar de peste 29 de zile.

Acest moment poate fi mai mult decât o coincidență, potrivit cercetătorilor chinezi, care au descoperit că aproape 30% din toate femeile monitorizate au ovulat pe Luna plină și au menstruat în timpul Lunii noi.

În unele culturi, există chiar și un nume pentru acest fenomen, numit Ciclul Lunii Albe, care reflectă în esență fertilitatea Pământului despre care se spune că este cel mai fertil la lumina lunii pline.

7. Rata natalității

Cercetătorii japonezi au descoperit ceva ciudat: a existat o creștere semnificativă a numărului de nașteri când gravitația Lunii pe Pământ este cea mai puternică.

În timp ce cercetătorii recunosc că încă nu sunt clare modul sau motivele pentru care există această relație, ei spun că ar putea ajuta profesioniștii din domeniul sănătății și femeile însărcinate să se pregătească mai bine.

În plus, un studiu italian a examinat peste 1.200 de nașteri pe parcursul a trei ani și a constatat un există număr mai mare de copii născuți în cele două zile de după o lună plină.

8. Leziuni

Deoarece Luna plină ne poate afecta comportamentul în anumite moduri, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că suntem mai predispuși la accidente sau boli în acest timp, potrivit unora.  

Un motiv ar fi că nu dormim suficient, așa cum am arătat la punctul 5. 

9. Simptome false

Câteodată luna plină are efecte înșelătoare. Într-un studiu din 2008, cercetătorii britanici au descoperit o legătură între ciclul lunar și ceea ce medicii numesc „simptome de accident vascular cerebral inexplicabile”, în care unii pacienții dezvoltă simptome precum dureri de cap, amorțeală și probleme de coordonare, deși nu e nimic în neregulă fizic cu ei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Elevii din județul Alba pot participa la concursul RoboTEC. În acest an, competiția se desfășoară atât online, cât și fizic

Publicat

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara organizează și în acest an un proiect de tradiție – RoboTEC (Robot Engineering Contest). Elevii din județul Alba sunt invitați să participe. 

Cea de-a VI-a ediție a competiției va avea loc în perioada 21-23 mai 2021, atât online, cât și fizic.

RoboTEC este un concurs internațional și se adresează atât elevilor de liceu cât și studenților pasionați de robotică.

Participanții au ocazia de a-și pune în practică cunoștințele în acest domeniu, dar și a-și măsura creativitatea.

Ediția din acest an beneficiază de sprijinul Universității Politehnica din Timișoara, prin Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Noutatea din cadrul acestui proiect constă în susținerea unor sesiuni de workshop pentru cei dornici de a afla informații în domeniul roboticii.

Proiectul este structurat în 4 probe și două formate:

Format on-site:

Line follower
Maze

La probele on-site (în format fizic) participanții trebuie să construiască un robot, să-l trimită echipei de organizare, robotul având scopul de a naviga printr-un labirint și de a urma un traseu.

Format online:

Freestyle: are rolul de a testa imaginația participanților, fiind o probă de tip remote;

Computer Vision Simulation: are scopul de a testa capacitățile tehnice, desfășurându-se prin intermediul unui simulator.

Înscrierile în cadrul concursului sunt deschise pe site-ul Ligii AC până în data de 20 mai 2021, iar câștigătorii vor beneficia de premii în bani, ediția din acest an fiind susținută de patru companii partenere din Timișoara.

Pentru probele on-site, participanții trebuie să-și trimită roboții cu 2 săptămâni înainte de deadline.

Pentru a afla informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să viziteze site-ul proiectului, https://robotec.ligaac.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Academia de Poliție va rămâne doar cu două facultăți din cele șase. Declarațiile miniștrilor Educației și Internelor

Publicat

Academia de Poliție va avea doar două facultăți pentru studiile de licență, în locul celor șase de acum. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat detalii despre schimbările aprobate joi, prin hotărâre de Guvern.

Este vorba despre reorganizarea studiilor de licenţă la nivelul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” exclusiv în cadrul a două facultăţi, în vederea formării iniţiale a ofiţerilor, respectiv:

 • Facultatea de Poliţie (domeniul de licenţă „Drept”, specializarea „Drept”, şi domeniul de licenţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”)

şi

 • Facultatea de Pompieri (domeniul de licenţă „Ingineria instalaţiilor”, specializarea „Instalaţii pentru construcţii-pompieri”).

Vezi și ADMITERE ACADEMIA de POLIȚIE 2021: Înscrieri, calendar, condiții, probe, documente, taxă. Detalii pentru candidați

Facultatea de Poliţie se înfiinţează prin reorganizarea Facultăţii de Poliţie, Facultăţii de Jandarmi, Facultăţii de Poliţie de Frontieră şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Academiei şi preluarea de la acestea a atribuţiilor formative, a elementelor de structură şi a personalului didactic.

AICI, proiectul de reorganizare a Academiei de Poliție.

De asemenea, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță Publică, înființată în anul 2002, vor fi desființate. La nivel de master, pe modelul european, va exista doar masteratul profesional.

Mai mult, Academia de Poliție va fi supusă și unei evaluări făcute de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Evaluarea aceasta se face o dată la 5 ani, iar Academia de Poliție a ajuns chiar la finalul termenului, urmând ca în următoarele luni să aibă loc o nouă evaluare, potrivit edupedu.ro.

„Practic, la nivel de licență, din șase facultăți rămân două, Facultatea de Arhivistică va intra în lichidare în următorii doi ani, va mai școlariza în lichidare, la nivel de licență. La nivel de master, pe modelul european, va susține masteratul profesional, asta va ridica semnificativ nivelul de pregătire al ofițerilor de poliție. Este o măsură de profesionalizare a cadrelor MAI. La nivel de doctorat, așa cum a prezentat și domnul ministru, intră în lichidare cele două școli doctorale, Școala doctorală de Drept, înființată în anul 1997, precum și Școala doctorală de Ordine și Siguranță publică, înființată în anul 2002.

Ambele școli doctorale intră în lichidare. În concluzie, Academia de Poliție va pregăti ofițeri profesioniști pe diverse specialități la nivel de licență, master profesional și, la fel ca orice altă universitate din România, va acorda atenție nivelului de calificare 5, nivelul colegiilor de învățământ terțiar non-universitar, postliceal cu alte cuvinte. Deci, Academia de Poliție va avea absolvenți cu calificări de licență nivel 6 și calificări de master nivel 7. Toate aceste acțiuni au fost realizate și în vederea pregătirii evaluării instituționale de către ARACIS. Anul acesta se împlinesc 5 ani de la ultima evaluare instituțională și Academia de Poliție va intra lunile următoare în evaluarea instituțională ARACIS.”

Ministrul de Interne, Lucian Bode: se reduc funcții de conducere

„În contextul acumulării în ultimii ani a unor probleme legate de funcționarea Academiei, în deosebi din perspectiva corpului profesoral și al eficienței pregătirii corpului polițienesc, am decis reorganizarea Academiei de Poliție pornind de la câteva aspecte fundamentale. (…) Ne-am propus prin acest demers să restabilim moralitatea și etica academică și profesională în ideea că studenții care ies de pe băncile Academiei de Poliție să fie bine pregătiți profesional și cu o înaltă ținută morală. (…)

Facultatea de Poliție va fi produsul reorganizării anterioarelor facultăți de poliție, de jandarmi, poliției de frontieră și cea de științe juridice și adimistrative. În urma adoptării HG de reorganizare, se reduc, pentru început, o serie de funcții de conducere, spre exemplu patru funcții de decan.

Formarea continuă va fi asigurată prin masterate profesionale destinate doar absolvenților de studii universitare de licență în specializările necesare MAI. (…) De asemenea, reorganizarea Academiei de Poliție vizează desființarea celor două școli doctorale, care, din păcate, au adus mari prejudicii de imagine instituției. Totodată, proiectul de HG prevede desființarea facultății de arhivistică (…)

Programele de studii universitare curente vor continua până la finalizare, conform planurilor de învățământ deja aprobate în cadrul Facultății de Poliție nou înființate.

Numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați în acest an este de 740 la Facultatea de Poliție, învățământ la zi, respectiv 150 la învățământ la distanță și cu frecvență redusă. La Facultatea de Pompieri, numărul de locuri aprobat este de 50”, a declarat, joi, ministrul de Interne.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ciugud: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”, acțiuni pilot pentru susținerea vaccinării în zona rurală

Publicat

Comuna Ciugud lansează, vineri, 14 mai 2021, o amplă campanie de vaccinare a populației prin care testează, în premieră națională, două acțiuni inedite pentru stimularea vaccinării în mediul rural: „Vaccinare la poarta ta” și „Șezătoare pentru vaccinare”.

Derulate în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Alba, acțiunile au ca scop aducerea vaccinării cât mai aproape de cetățeni, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la centrele fixe de vaccinare din municipiul Alba Iulia.

„Vaccinare la poarta ta” va însemna organizarea unor echipe mobile de vaccinare, care se vor deplasa la poarta cetățenilor care s-au programat anterior pentru vaccinare. Astfel, orice persoană, cu vârsta peste 18 ani, s-a putut programa on-line, telefonic sau prin sms, în perioada 4 – 12 mai 2021, pentru a primi prima doză de vaccin BioNTech/ Pfizer.

„Șezătoare pentru vaccinare” este cea de-a doua formă de vaccinare testată pilot în comuna Ciugud și presupune organizarea unor puncte temporare de vaccinare în curtea unor localnici. Aici, în condiții de distanțare și cu respectarea normelor impuse de pandemie, se vor aduna mai mulți vecini de pe o stradă și vor fi vaccinați de echipele mobile, astfel încât să se reducă timpul necesar vaccinării și monitorizării persoanelor vaccinate.

Ambele acțiuni pilot vor fi testate la Ciugud, iar dacă eficiența lor va fi dovedită vor fi recomandate pentru a fi organizate și în alte comunități rurale.

„Cu toții ne dorim ca viața socială să revină la normalitate, iar pentru acest lucru este nevoie să ne implicăm cu toții.

Cred că este o responsabilitate și pentru administrația locală să susțină campania națională de vaccinare și să ofere cetățenilor posibilitatea de a opta dacă vor să se vaccineze. Ne bucură faptul că la Ciugud avem foarte mulți cetățeni care vor să se vaccineze și s-au înscris în campania organizată de noi.

Vom face vaccinare din poartă în poartă sau în cadrul unor „șezători”, așa cum le-am numit noi, unde mai mulți vecini se strâng într-o gospodărie și sunt vaccinați.

Așa cum am mai spus, vaccinarea este un act voluntar, însă cetățenii au dreptul să li se ofere cât mai multe posibilități pentru a putea beneficia de vaccinul care îi poate proteja pe ei și pe cei dragi”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Comuna Ciugud a lansat, marți, 4 mai 2021, campania „Vaccinare la poarta ta!”, inițiativă ce are ca scop stimularea vaccinării în zona rurală și sprijinirea persoanelor care doresc să se vaccineze.

Ulterior, în perioada 14 – 16 mai 2021, echipe medicale mobile vor veni în fiecare sat al comunei pentru acțiunea de vaccinare.

Mici centre mobile de vaccinare vor fi organizate în puncte cât mai apropiate de locuințele doritorilor, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să se deplaseze.

În paralel, Ciugudul continuă și campania de informare „#VACCIN cu informații oficiale” prin care oferă informații utile despre vaccinarea națională împotriva COVID – 19.

Pe site-ul administrației locale sunt oferite prospectele oficiale ale vaccinurilor, detalii privind programarea națională, răspunsuri la întrebări, raportări, dar și alte informații provenite din surse oficiale, respectiv instituțiile care gestionează domeniul sănătății și vaccinarea.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Arafat: ”Îmi pare rău că sunt lucruri care poate că unii spun că mergem la relaxare, că a trecut pandemia. Pandemia nu a trecut”

Publicat

Când românii se vor vaccina în proporție de 60 – 70 la sută e posibil să ne putem întoarce la normalitatea de dinainte de pandemie, a declarat, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat.

Întrebat, joi, la Antena 3, când ne întoarcem la normalitatea de dinainte de pandemie, șeful DSU, dr. Raed Arafat a spus că putem atinge acest deziderat când vaccinarea va fi de 60 – 70 la sută.

Citește și Klaus Iohannis anunță PRIMA ETAPĂ de RELAXARE, din 15 mai: Se elimină restricţiile de circulaţie noaptea și masca în exterior

„Când ne vom vaccina 60 – 70% e posibil să atingem acest deziderat. Și aici insist că nimeni să nu se gândească că pandemia a trecut. Îmi pare rău că sunt lucruri care poate că unii spun că mergem la relaxare, că a trecut pandemia. Pandemia nu a trecut. Suntem într-o situație bună. Oricând poate să se schimbe. La toamnă (putem – n.r.) să vedem că începe să crească”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

Arafat: Vaccinarea este obligatorie și necesară pentru a scăpa de pandemie

El a spus că vaccinarea este „obligatorie și extrem de necesară” pentru a scăpa de pandemie.

„Obligatorie pentru cine dorește, nu înseamnă că luăm oamenii și îi obligăm. Obligatorie pentru a ieși către situația de normalitate”, a precizat Arafat, punctând că vaccinarea anti-COVID este voluntară.

Arafat a mai spus că vaccinându-ne în număr mare, se poate ajunge la a nu se mai purta mască nici în spațiile închise.

„Cu cât acceptăm, ne vaccinăm și avem un procent mai mare de persoane vaccinate, cu atât rămânem mai aproape de normalitate și ne putem întoarce la normalitatea în care să nu purtăm mască nici în spațiile închise și să nu ne mai uităm la aspectele cu distanțele și cu toate aceste aspecte.

Dar trebuie să mergem mai departe pe campania de vaccinare, care este, la acest moment, poate cel mai important act care se întâmplă în combaterea pandemiei”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat: Încă nu aș merge la o petrecere în spațiu închis

Șeful DSU, Raed Arafat, spună că încă nu ar participa la o petrecere în spațiu închis, însă ar accepta o invitație la o masă într-un restaurant. În club sau în discotecă contactul este mai apropiat

„La o petrecere mâine în spațiul închis nu cred că eu aș merge, chiar dacă sunt vaccinat. Încă! Mai aștept. Eu, personal, nu aș merge. Eu personal, care nu sunt om de petreceri, nu merg de regulă la petreceri, însă dacă mă invită cineva în spațiu închis, aș spune că încă mai aștept.

Dacă mă invită la o masă în spațiu închis, să stăm să mâncăm la o masă, să discutăm… Diferența că este cu totul altfel. Este contactul”, spune, joi, la Antena 3, Raed Arafat.

El spune că la club sau în discotecă contactul este mai apropiat.

„Petrecerea sau discoteca sau în club… este altfel de contact, mult mai apropiat, de regulă e mai aglomerat, lumea se mișcă foarte mult. Pe când la masă stai mănânci și discuți cu oamenii care sunt în jurul tău”, a mai spus Arafat.

El spune că și până acum tinerii au făcut petreceri.

„De ce să ne ascundem acum? O făceau și până acum. Trebuie respectate aceste reguli. Nu cred că tinerii vor da petreceri și se vor testa cu teste rapide. Eu sper că în viitor să avem tineri vaccinați”, a mai spus șeful DSU.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate