Connect with us
Publicitate

Eveniment

LUNA ROZ: Fenomen astronomic inedit la sfârștul lui aprilie. Nouă moduri în care Luna Plină vă poate afecta sănătatea

Publicat

Luna Roză – a doua cea mai mare Lună plină din 2021, va lumina marţi, iar asionaţii de astronomie din România vor putea admira Luna Roz joi dimineaţă la ora 6:32.

În ciuda numelui său, Luna Roz a lunii aprilie nu va părea de fapt roz. Denumirea sa este dată de floarea sălbatică roz de primăvară Phlox, originară din estul Americii de Nord.

Citește și LUNA ROZ din aprilie 2022: cea mai importantă LUNĂ PLINĂ a primăverii. Ce rol are în stabilirea datei la care se sărbătorește Paștele

Această floare este, de asemenea, cunoscută sub numele de „muşchi roz”.

Alte nume pentru Luna Roz includ: Sprassing Grass Moon, Egg Moon, Moon Fish.

Luna Roză este, de asemenea, considerată a fi un simbol al optimismului.

În timpul acestui fenomen astronomic, ne putem aştepta ca unele dintre obiectivele şi visele noastre să fie atinse.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, totuşi, trebuie să ne dăm seama ce anume să renunţăm pentru a merge mai departe în viaţă.

Super-Luna lunii aprilie va fi, de asemenea, mai aproape de Pământ în comparaţie cu celelalte Luni pline din acest an, cu excepţia celei din luna mai.

Luna plină din 26 mai va fi mai aproape, depăşind-o pe cea din aprilie cu un total de 158 de kilometri.

Lista cu aproape toate Lunile pline din acest an

  • Luna Lupului – 28 ianuarie
  • Luna de Zăpadă – 27 februarie
  • Luna Caldă – 28 martie
  • Luna Roz – 27 aprilie
  • Luna Florilor – 26 mai
  • Luna de căpşuni – 24 iunie
  • Luna Vânătorului- 31 iulie
  • Luna Sturionului – 30 august
  • Luna Recoltei – 29 septembrie
  • Luna Rece – 27 decembrie

Luna plină din aprilie răsare în această noapte și se va înălța în constelația Scorpionului.

Numită tradițional Luna roz, această lună plină va fi a doua cea mai strălucitoare din acest an. Luna plină, însă, ne poate afecta sănătatea, în unele cazuri în mod nefast, arată câteva studii. Iată cum: 

În această noapte vom avea o lună plină! Una roz, mai specială și poate că ar trebui să fim atenți și la anumite aspecte care țin de cum ne poate ea afecta sănătatea. De multe ori auzim oameni care ne spun că nu pot dormi sau că nu se simt bine în nopțile cu lună plină. Dar este adevărat ce se spune?

Iată ce arată câteva studii citate de DCNews: 

9 moduri în care Luna Plină vă poate afecta sănătatea

Iată câteva lucruri interesante pe care cercetătorii le-au descoperit cu privire la Luna plină și efectele acesteia asupra sănătății.

1. Inima

Se pare că ciclurile Lunii pot avea un efect asupra inimii, și nu în sens romantic. Un studiu publicat în Indian Journal of Basic and Applied Medical Research a arătat că inima are performanțe maxime în timpul unei Luni pline și noi. Deci, verificați fazele Lunii înainte de a ajunge la sală!

2. Creierul

La fel ca Luna este responsabilă pentru fluxul și refluxul mareelor, deoarece creierul nostru este o sursă semnificativă de apă, cercetătorii olandezi au emis ipoteza că atracția gravitațională a Lunii ar putea avea un efect similar asupra creierului, provocând un comportament neregulat.

Alte studii ale oamenilor de știință britanici arată că o lună plină ar putea de fapt să scadă activitatea convulsivă în epileptice.

Cu toate acestea, în aceste cazuri, cercetătorii sugerează că aceasta se poate datora mai degrabă luminozității Lunii decât fazelor sale.

Când Luna era strălucitoare, participanții au avut mai puține crize epileptice.

Cercetătorii au atribuit atribuie acest lucru hormonului melatonină, care este secretat în mod natural în creierul tău când soarele apune, prin urmare semnalează că este timpul să dormi.

În epilepsie, se presupune că luminozitatea lunii pline contracarează această eliberare, scăzând astfel convulsiile.

3. Rinichi

Un studiu din 2011 publicat în Journal of Urology a constatat că durerile date de calculii renali (pietrele la rinichi) au crescut semnificativ în timpul lunii pline.

Și într-un alt studiu, cercetătorii englezi au constatat că, în general, mai mulți pacienți au fost internați în spitale cu urgențe urologice și în acest timp.

În schimb, noua Lună a provocat un „efect calmant” pentru persoanele cu aceste condiții.

4. Urgențe

Un studiu din 2011 publicat în Jurnalul Mondial de Chirurgie a constatat că mai mult de 40% din personalul medical consideră că fazele lunare pot afecta comportamentul uman – îi spun chiar „Nebunia lunii pline”, chiar dacă majoritatea studiilor nu găsesc nicio corelație directă între luna plină și ratele de spitalizare/internare.

De asemenea, s-a constatat că apelurile de urgență pentru tot felul de condiții cresc de fapt cu 3% ori de câte ori este lună plină, apoi scad cu 6% în timpul unei noi luni.

O posibilă explicație ar fi cea de la punctul următor: unii oameni nu dorm în nopțile cu lună plină.

5. Somnul

Un studiu din 2013 publicat în Current Biology a analizat tiparele de somn ale participanților pe parcursul a trei zile în care li s-a permis să adoarmă după bunul plac într-o zonă controlată care nu avea nici ceasuri, nici lumină exterioară.

Când datele au fost comparate cu fazele Lunii, cercetătorii au stabilit că participanții nu numai că au avut niveluri mai scăzute de melatonină în timpul fazelor luminoase ale Lunii, dar a durat cu 5 minute mai mult să adoarmă, au dormit cu 20 de minute mai puțin în general și au avut cu 30 la sută mai puțin somn REM.

Și dacă nu dormi suficient, sănătatea ta suferă!

6. Ciclul menstrual

Ciclul menstrual mediu al unei femei este de 28 de zile, ceea ce este destul de similar cu ciclul lunar de peste 29 de zile.

Acest moment poate fi mai mult decât o coincidență, potrivit cercetătorilor chinezi, care au descoperit că aproape 30% din toate femeile monitorizate au ovulat pe Luna plină și au menstruat în timpul Lunii noi.

În unele culturi, există chiar și un nume pentru acest fenomen, numit Ciclul Lunii Albe, care reflectă în esență fertilitatea Pământului despre care se spune că este cel mai fertil la lumina lunii pline.

7. Rata natalității

Cercetătorii japonezi au descoperit ceva ciudat: a existat o creștere semnificativă a numărului de nașteri când gravitația Lunii pe Pământ este cea mai puternică.

În timp ce cercetătorii recunosc că încă nu sunt clare modul sau motivele pentru care există această relație, ei spun că ar putea ajuta profesioniștii din domeniul sănătății și femeile însărcinate să se pregătească mai bine.

În plus, un studiu italian a examinat peste 1.200 de nașteri pe parcursul a trei ani și a constatat un există număr mai mare de copii născuți în cele două zile de după o lună plină.

8. Leziuni

Deoarece Luna plină ne poate afecta comportamentul în anumite moduri, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că suntem mai predispuși la accidente sau boli în acest timp, potrivit unora.

Un motiv ar fi că nu dormim suficient, așa cum am arătat la punctul 5.

9. Simptome false

Câteodată luna plină are efecte înșelătoare. Într-un studiu din 2008, cercetătorii britanici au descoperit o legătură între ciclul lunar și ceea ce medicii numesc „simptome de accident vascular cerebral inexplicabile”, în care unii pacienții dezvoltă simptome precum dureri de cap, amorțeală și probleme de coordonare, deși nu e nimic în neregulă fizic cu ei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate