Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EDUCAȚIE

LUNI: Deschiderea anului universitar 2019-2020 la Alba Iulia. CALENDARUL cursurilor, perioada de sesiune și vacanțe

Publicat


uab

Universitatea albaiuliană „1 Decembrie 1918” îşi deschide porţile, luni, 30 septembrie, pentru un nou an universitar, la care s-au înmatriculat peste 2.000 de studenţi în anul I, inclusiv din Republica Moldova sau ţări din Europa şi Asia. În total, vor începe cursurile la UAB în acest an aproximativ 5.000 de studenţi.

Luni, 30 septembrie la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, UAB organizează festivitatea de deschidere a noului an universitar. Studenţi, profesori, părinţi, autorităţi locale, judeţene sunt aşteptaţi să marcheze oficial un nou început în activitatea universitară a instituţiei de învăţământ superior din Alba Iulia..

Există o listă lungă de studenţi străini din ţări precum India, Turcia şi alte ţări europene, care vor veni să studieze în cadrul universităţii albaiuliene.

Dintre aceştia, unii au optat pentru programele de engleză pe care Universitatea le are, iar alţii vor fi studenţi în anul pregătitor. Rolul acestui an pregătitor este acela de a-i ajuta pe studenţii străini să înveţe limba română şi o limbă de circulaţie internaţională. Mulţi dintre aceştia urmează, ulterior, cursurile facultăţilor de Medicină din ţara noastră sau din alte state ale Uniunii Europene.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are patru facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, fiecare cu mai multe specializări.

Cele  mai căutate secţii de anul acesta au fost Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (învăţători, educatori), Drept, Electronică aplicată, Educaţie Fizică şi Sport, dar şi Muzica religioasă.

Structura anului universitar 2019-2020 pentru ciclul I și II de studii universitare:

30 septembrie – 20 decembrie: 12 săptămâni activitate didactică

21 decembrie – 6 ianuarie – Luni: 2 săptămâni vacanță studenți

 7 ianuarie – 18 ianuarie: 2 săptămâni activitate didactică

 19 ianuarie – 10 februarie: 3 săptămâni sesiune de iarnă

 II.

11, februarie – 17 februarie: o săptămână vacanță studenți

18 februarie –25 aprilie: 10 săptămâni activitate didactică

 26 aprilie –  5 mai: o săptămână vacanță studenți

6 mai – 31 mai: 4 săptămâni activitate didactică

2 iunie – 23 iunie: 3 săptămâni sesiune de vară

24 iunie – 12 iulie: 3 săptămâni practică

13 iulie – vineri, 26 iulie: 2 săptămâni sesiune de restanțe

Sâmbătă, 13 iulie – 29 septembrie: 11 săptămâni vacanță studenți

 

În universităţile din România studiază peste 410.000 de studenţi, arată datele Institutului Național de Statistică. Mai mult de jumătate dintre aceștia învață în doar trei orașe din țară, respectiv București, Cluj și Iași.

În cele 33 de universităţi din regiunea Bucureşti-Ilfov învaţă peste 127.500 de studenţi, adică aproape o treime (31%) din totalul studenţilor din România.

Pe locul doi în topul centrelor universitare din România se află Clujul, cu peste 50.000 de studenţi (12% din total) în cele zece instituţii de învăţământ din judeţ.

Iași este pe locul trei în topul centrelor universitare din România, cu peste 42.000 de studenţi în zece universităţi, arată datele Statisticii aferente anului 2015 (cele mai recente informaţii disponibile), scrie zf.ro.

Un număr semnificativ de studenţi învaţă în universităţile din Timiş, unde se află aproape 31.000 de studenţi (7,5% din total) în şapte instituţii de învăţământ superior.

Dacă Bucureşti, Cluj şi Timiş au reprezentat zone „magnet” pentru investitorii străini în ultimii ani, Iaşiul a fost ocolit până acum din această perspectivă, din cauza infrastructurii rutiere slab dezvoltate. În schimb, în ultimii ani Iaşiul a reuşit să atragă investiţii importante în IT, cum ar fi Amazon sau SSC.

Efective semnificative de studenţi, de peste 10.000 de persoane, mai există în judeţele Constanţa (19.800 de tineri), Dolj (16.900 de studenți), Braşov (16.800 de studenți), Bihor (12.900 de studenți), Sibiu (12.400 de studenți) şi Galaţi (11.200 de studenți).

În județul Alba învăța un număr de circa 4000 de studenți.

În topul judeţelor cu cei mai puţini studenţi, care au fiecare mai puţin de 500 de tineri înscrişi la toate ciclurile universitare, se află judeţele Ialomiţa (179 de studenţi), Vrancea (189 de studenți), Covasna (340 de studenți), Călăraşi (341 de studenți), Neamţ (369 de studenți), Sălaj (376 de studenți) şi Buzău (450 de studenți). Pe de altă parte, în patru judeţe – Botoşani, Giurgiu, Tulcea şi Vaslui – nu există nicio instituţie de învăţământ superior şi, prin urmare, niciun student, mai arată datele statistice.

Numărul studenţilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, ca urmare a scăderii natalităţii de după 1990, a scăderii numărului de absolvenţi de bacalaureat (eligibili pentru admiterea într-o universitate), dar şi a scăderii numărului de locuri din facultăţile private. Vârful în ceea ce priveşte numărul de studenţi din România s-a înregistrat în anul 2007, când erau înscrişi la ciclul de licenţă peste 900.000 de studenţi.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCAȚIE

Erou de război din Ohaba, vizitat de ziua lui de elevii Colegiului Militar din Alba Iulia. I-au făcut cadou drapelul României

Publicat

„Să fiţi cinstiţi în munca voastră şi să nu fiţi egoişti!” le-a transmis veteranul de război Vasile Munteanu, elevilor militari care l-au vizitat săptămâna aceasta cu ocazia împlinirii vârstei de 98 de ani. ”Elevul caporal Bogdan Golban, eleva fruntaş Ioana Berzescu și plutonier adjutant Ioan Mihu de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, însoţiţi de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Caravana Off-Road Adventure Romania a ajuns în cătunele inaccesibile din Alba. Cadouri pentru copiii din zonele izolate

Publicat

Moș Crăciun a ajuns anul acesta și în cele mai îndepărtate și mai inaccesibile cătune ale județului Alba. Asta grație membrilor clubului Off-Road Adventure Romania, care, ca în fiecare an, duc cadourile acolo unde nimeni altcineva nu poate să o facă.  ”Caravanele Off-Road Adventure Romania sunt acțiuni umanitare pe care le organizăm în fiecare an […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Ce s-ar întâmpla la Alba Iulia și Sebeș, dacă s-ar RUPE barajul de la Oașa. Scenarii ”apocaliptice”, analizate de autorități

Publicat

Un document privind analiza riscurilor în județul Alba prezintă mai multe scenarii „apocaliptice” care s-ar putea produce în cazul unor avarii majore la cele cinci baraje de pe râurile Sebeș și Cugir. Potrivit acestuia, în cazul unei breșe de 200 de metri în barajul de la Oașa, unda de viitură produsă pe râul Sebeș va […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Călin Mătieș, deținătorul brandului ”Pita de Sântimbru”, propus consilier la ANSVSA pe problema produselor tradiționale

Publicat

Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, i-a propus vineri lui Călin Mătieș, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, un post de consilier în cadrul instituției. Mătieș este foarte cunoscut în județul Alba pentru implicarea în lansarea unui brand județean de succes: ”Pita de Sântimbru”.  Rolul acestuia la ANSVSA va fi acela de a ajuta la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate