Connect with us
Advertisement

Educație

LUNI: Deschiderea anului universitar 2019-2020 la Alba Iulia. CALENDARUL cursurilor, perioada de sesiune și vacanțe

uab

Publicat

Universitatea albaiuliană „1 Decembrie 1918” îşi deschide porţile, luni, 30 septembrie, pentru un nou an universitar, la care s-au înmatriculat peste 2.000 de studenţi în anul I, inclusiv din Republica Moldova sau ţări din Europa şi Asia. În total, vor începe cursurile la UAB în acest an aproximativ 5.000 de studenţi.

Luni, 30 septembrie la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, UAB organizează festivitatea de deschidere a noului an universitar. Studenţi, profesori, părinţi, autorităţi locale, judeţene sunt aşteptaţi să marcheze oficial un nou început în activitatea universitară a instituţiei de învăţământ superior din Alba Iulia..

Există o listă lungă de studenţi străini din ţări precum India, Turcia şi alte ţări europene, care vor veni să studieze în cadrul universităţii albaiuliene.

Dintre aceştia, unii au optat pentru programele de engleză pe care Universitatea le are, iar alţii vor fi studenţi în anul pregătitor. Rolul acestui an pregătitor este acela de a-i ajuta pe studenţii străini să înveţe limba română şi o limbă de circulaţie internaţională. Mulţi dintre aceştia urmează, ulterior, cursurile facultăţilor de Medicină din ţara noastră sau din alte state ale Uniunii Europene.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are patru facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, fiecare cu mai multe specializări.

Cele  mai căutate secţii de anul acesta au fost Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (învăţători, educatori), Drept, Electronică aplicată, Educaţie Fizică şi Sport, dar şi Muzica religioasă.

Structura anului universitar 2019-2020 pentru ciclul I și II de studii universitare:

30 septembrie – 20 decembrie: 12 săptămâni activitate didactică

21 decembrie – 6 ianuarie – Luni: 2 săptămâni vacanță studenți

 7 ianuarie – 18 ianuarie: 2 săptămâni activitate didactică

 19 ianuarie – 10 februarie: 3 săptămâni sesiune de iarnă

 II.

11, februarie – 17 februarie: o săptămână vacanță studenți

18 februarie –25 aprilie: 10 săptămâni activitate didactică

 26 aprilie –  5 mai: o săptămână vacanță studenți

6 mai – 31 mai: 4 săptămâni activitate didactică

2 iunie – 23 iunie: 3 săptămâni sesiune de vară

24 iunie – 12 iulie: 3 săptămâni practică

13 iulie – vineri, 26 iulie: 2 săptămâni sesiune de restanțe

Sâmbătă, 13 iulie – 29 septembrie: 11 săptămâni vacanță studenți

 

În universităţile din România studiază peste 410.000 de studenţi, arată datele Institutului Național de Statistică. Mai mult de jumătate dintre aceștia învață în doar trei orașe din țară, respectiv București, Cluj și Iași.

În cele 33 de universităţi din regiunea Bucureşti-Ilfov învaţă peste 127.500 de studenţi, adică aproape o treime (31%) din totalul studenţilor din România.

Pe locul doi în topul centrelor universitare din România se află Clujul, cu peste 50.000 de studenţi (12% din total) în cele zece instituţii de învăţământ din judeţ.

Iași este pe locul trei în topul centrelor universitare din România, cu peste 42.000 de studenţi în zece universităţi, arată datele Statisticii aferente anului 2015 (cele mai recente informaţii disponibile), scrie zf.ro.

Un număr semnificativ de studenţi învaţă în universităţile din Timiş, unde se află aproape 31.000 de studenţi (7,5% din total) în şapte instituţii de învăţământ superior.

Dacă Bucureşti, Cluj şi Timiş au reprezentat zone „magnet” pentru investitorii străini în ultimii ani, Iaşiul a fost ocolit până acum din această perspectivă, din cauza infrastructurii rutiere slab dezvoltate. În schimb, în ultimii ani Iaşiul a reuşit să atragă investiţii importante în IT, cum ar fi Amazon sau SSC.

Efective semnificative de studenţi, de peste 10.000 de persoane, mai există în judeţele Constanţa (19.800 de tineri), Dolj (16.900 de studenți), Braşov (16.800 de studenți), Bihor (12.900 de studenți), Sibiu (12.400 de studenți) şi Galaţi (11.200 de studenți).

În județul Alba învăța un număr de circa 4000 de studenți.

În topul judeţelor cu cei mai puţini studenţi, care au fiecare mai puţin de 500 de tineri înscrişi la toate ciclurile universitare, se află judeţele Ialomiţa (179 de studenţi), Vrancea (189 de studenți), Covasna (340 de studenți), Călăraşi (341 de studenți), Neamţ (369 de studenți), Sălaj (376 de studenți) şi Buzău (450 de studenți). Pe de altă parte, în patru judeţe – Botoşani, Giurgiu, Tulcea şi Vaslui – nu există nicio instituţie de învăţământ superior şi, prin urmare, niciun student, mai arată datele statistice.

Numărul studenţilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, ca urmare a scăderii natalităţii de după 1990, a scăderii numărului de absolvenţi de bacalaureat (eligibili pentru admiterea într-o universitate), dar şi a scăderii numărului de locuri din facultăţile private. Vârful în ceea ce priveşte numărul de studenţi din România s-a înregistrat în anul 2007, când erau înscrişi la ciclul de licenţă peste 900.000 de studenţi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement