Actualitate
LUNI | Expoziție de arhitectură şi fotografie la Galeriile de artă RYMA: „Valorificarea patrimoniului cultural al satului Corna, comuna Roşia Montană”
Schiţe, desene, planşe şi fotografii din tabăra de restaurare a arhitecturii tradiţionale din satul Corna, comuna Roşia Montană vor fi prezentate într-o expoziţie organizată luni, 1 decembrie, la Galeriile de artă de la RYMA, în Şanţurile Cetăţii. Vernisajul se desfăşoară de la ora 14.00.
Expoziţia de arhitectură şi fotografie intitulată „Valorificarea patrimoniului cultural al satului Corna, comuna Roşia Montană” este organizată de Asociaţia RYMA, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia. Documentele prezentate provin din tabăra de restaurare a arhitecturii tradiţionale organizată de Asociaţia RYMA în august, în satul Corna.
Satul Corna este amplasamentul iazului de decantare al cianurii din proiectul minier de exploatare a aurului de la Roșia Montană.
“Satul trăiește de 15 ani sub amenințarea începerii proiectului minier al companiei Roșia Montană Gold Corporation, care intenționează să exploateze masiv și rapid aurul”, transmit organizatorii.
Potrivit surselor citate, “peste jumătate din casele din Corna au fost deja demolate, fără ca proiectul minier să fie demarat iar demolările continuă, afectând grav patrimoniul cultural al zonei: monumente istorice și de arhitectură (Bisericile Ortodoxă și Greco-Catolică de sec. XVIII, casele tradiționale), monumente ale naturii (Piatra Corbului), versantul sudic al Muntelui Cârnic (protejat prin lege), străbătut de numeroase galerii dacice, romane și medievale, unele din ele vizitabile, situri arheologice valoroase (monumentul funerar circular roman de la Hop Gauri, mormintele de la Taul Cornei), trei tăuri -Tăul Cartus, aflat la poalele muntelui de steril, Tăul Găuri și Tăul Cornei, acesta din urmă fiind un valoros monument de arhitectură vernaculară și industrială.
În acest context, tabăra şi-a propus documentarea si valorificarea unei părţi a patrimoniului cultural din satul Corna, înainte de alte eventuale distrugeri sau, în cel mai nefericit caz, de acoperirea întregului sat cu apă cu cianură. Activitatea principală a proiectului a fost practica în restaurarea arhitecturii tradiționale prin lucrări de conservare-restaurare la casa 713, relevee, excursii de studiu, proiecții de filme, acțiuni de documentare a obiectivelor importante din Corna și promovarea lor în rândul turiştilor”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News