Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: Senatul şi Camera Deputaţilor încep o nouă sesiune parlamentară. Proiecte pe ordinea de zi şi posibile modificări în structura grupurilor


Publicat

deputati

Luni, 1 septembrie, începe o nouă sesiune parlamentară. Preşedintele Senatului a convocat Biroul Permanent luni, la ora 14.00. Grupurile parlamentare se vor întruni la ora 1.00. Senatul, convocat în a doua sesiune ordinară a anului 2014, se va întruni în plen la ora 16.00.

De asemenea, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a convocat forul legislativ pe care îl conduce în cea de-a doua sesiune a anului 2014 luni, la ora 14,00.Şedinţa Biroului Permanent este programată pentru luni, 1 septembrie, de la ora 13.00.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen din Senat sunt trei proiecte de lege privind amnistia fiscală, care nu au fost adoptate în sesiunea extraordinară din 25 august din lipsă de cvorum.

De asemenea, sunt posibile modificări în structura grupurilor parlamentare la Senat, în urma unor discuţii între PLR, formaţiunea politică a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi PC.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, a devenit senator din 25 august, astfel că numărul membrilor din camera Parlamentului ajunge la 171, din care grupul PSD (inclusiv UNPR) numără 78 de reprezentanţi.

Grupul PC, cu noii senatori Ilie Năstase şi Alfred Laurenţiu Antonio Mihai, reuneşte nouă membri. Un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă este format din şapte senatori aleşi pe listele aceluiaşi partid, prevedere ce a condus, la începutul sesiunii trecute, la desfiinţarea grupului PP-DD.

Grupul PNL are 47 de senatori, însă ar putea demisiona Ioan Ghişe, care a anunţat că va participa independent la alegerile prezidenţiale.

Grupul PDL reuneşte 20 de senatori, iar grupul UDMR, condus de Marko Bela, din opt senatori.

Membrilor celor cinci grupuri parlamentare li se adaugă şi cei nouă senatori care au optat să îşi desfăşoare activitatea independent.

La Camera Deputaţilor, pe ordinea de zi se află proiectul privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, adoptat de Senat. În şedinţele ulterioare, ar putea fi discutat şi proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic.

În vară, 19 deputaţi s-au afiliat altor grupuri parlamentare. De la PNL, Nicolae Alexandri, Graţiela Gavrilescu, Viorel Palaşcă, Ioan Cupă, Andrei Gerea, Sorin Teju, Ioan Viorel Teodorescu, Mihai Stănişoară, Daniel Chiţoiu, Nicu Marcu, Gheorghe Mirel Taloş şi Radu Stroe au trecut la PLR. Octavian Bot şi Virgil Guran au ales statutul de deputat neafiliat.

În iulie, deputatul Răzvan Rotaru şi-a anunţat plecarea de la grupul PC şi a devenit parlamentar neafiliat, iar deputata Jenica Dumitru a trecut de la PP-DD la UNPR.

De asemenea, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, fost vicelider al grupului PNL din Camera Deputaţilor, şi Florin Mihail Secară, fost deputat PDL până în februarie 2014 şi ulterior neafiliat, s-au înscris în UNPR în luna august.

Deputatul Bogdan Diaconu şi-a anunţat, tot în luna august, demisia din PSD, subliniind totodată că urmează a fi întocmite procedurile legale pentru înregistrarea, la Tribunal, a unui nou partid politic, Partidul România Unită.

Deciziile deputaţilor care şi-au schimbat grupul parlamentar trebuie însă anunţate în plenul Camerei.

surse: agerpres, rtv.netȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Cum se desfășoară imunizarea populației, la centrul de vaccinare din Alba Iulia. Precizări făcute de DSP Alba

Publicat

Campania de vaccinare a populației a început luni, 18 ianuarie, la Alba Iulia. La centrul amenajat pe strada Vasile Alecsandri, în Sala de Sport a Universității 1 Decembrie 1918, sunt așteptate astăzi 240 de persoane. 

„Debutul a fost fără probleme. Încă de azidimineață primele persoane și-au făcut apariția, dornice să fie vaccinate. Astăzi au fost programate la centrul din Alba Iulia 240 de persoane”, a explicat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Până la ora 12:30 au fost vaccinate 96 de persoane.

Reamintim faptul că persoană vaccinată a fost o femeie în vârstă de 88 de ani care a reușit să se înscrie în platformă cu ajutorul copiilor.

Vezi și VIDEO: A început vaccinarea anti COVID a populației din Alba Iulia: O femeie de 88 de ani, prima persoană vaccinată

“Nu am deloc emoții. Încurajez pe toată lumea să se vaccineze iar cei în vârstă care nu sunt deciși ce să facă să își întrebe copiii sau pe cei mai tineri”, a îndemnat doamna care a venit însoțită de fiica ei, potrivit reprezentanților DSP Alba.

Azi, la Centrul de Vaccinare din Alba Iulia sunt înscrise 240 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Sesiune online la universitatea din Alba Iulia. Reîntoarcerea în format fizic la cursuri depinde de evoluția pandemiei de COVID

Publicat

universitate

Sesiunea de examene din luna ianuarie 2021, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, se va desfășura online.

Deja profesorii au trimis studenților materia pentru examenele ce se vor desfășura pe platforma online pe care s-au desfășurat și cursurile, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Încă nu există informații clare în ceea ce privește revenirea la cursuri în format fizic a studenților la universitatea din Cetatea Alba Carolina.

Însă, până la începutul semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în acest sens.

În primul rând, decizia ține de evoluția pandemiei la nivelul județului Alba. Dacă aceasta va fi pe un trend descendent, studenții s-ar putea reîntoarce la cursuri în format fizic.

De asemenea, mai există și varianta hibrid: o parte din studenți să meargă la cursuri, iar o altă parte să studieze de acasă.

Dacă situația cazurilor la nivelul județului nu va fi pe un trend descendent, cursurile ar putea rămâne în format online.

Potrivit reprezentanților Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, până la începerea semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în ceea ce privește formatul în care studenții vor lua parte la cursuri.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Campania de vaccinare anti-COVID la Aiud, faza a doua. Prima persoană imunizată, o femeie de 62 de ani

Publicat

Prima persoană vaccinată anti-COVID la Aiud, în a doua fază a campaniei naționale, a fost o femeie de 62 de ani. Luni, la Aiud, mai sunt programate 60 de persoane.

”Astăzi a început la Aiud cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Primul aiudean vaccinat în cadrul celei de-a doua etape a fost doamna D. Edita în vârstă de 62 de ani, iar astăzi mai sunt programate 60 de persoane”, a anunțat Primăria Aiud.

Vezi și VIDEO: A început vaccinarea anti COVID a populației din Alba Iulia: O femeie de 88 de ani, prima persoană vaccinată

Centrul de vaccinare de la Aiud a fost organizat în sala de sport de pe strada Tribun Tudoran și funcționează în baza autorizației sanitare primite din partea Direcției de Sănătate Publică Alba.

sursă foto: Primăria Municipiului Aiud (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Cum treci râul Arieș cu un Duster, iarna, cu apa până la faruri. Experimentul unui albaiulian

Publicat

Un albaiulian s-a încumetat recent să treacă râul Arieș cu mașina, prin apă, în condiții de iarnă și cu gheață ”la mal”. Și pentru că are încredere în Dacia Duster pe care o are și în îndemânarea sa la volan, experimentul nu i-a pus mari probleme.

Imaginile transmise de cititorul Alba24 sunt din zona Gârda de Sus, spre satul Snide (69 de locuitori). Oamenii pot trece Arieșul pe acolo doar pe jos, pe o pune suspendată, lată de doar de o jumătate de metru, dacă nu au vreun vehicul motorizat cu garda la sol mai mare și puțin curaj.

Dusterul s-a descurcat destul de bine prin apa rece ca gheața ce îi ajungea până la faruri, după cum ne-a spus cititorul Alba24.

”Este cea mai cinstită  mașină pe care am dat banii vreodată. Nu promite mai mult decât oferă. Sunt foarte mulțumit”, spune albaiulianul despre Dusterul diesel de 1,5 și 110 cp, 4×4.

Imaginile sunt din ianuarie 2020, însă și anul acesta albaiulianul a testat Dusterul, în condiții similare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate