Actualitate
”Mai încet cu mâncarea”. Dieta alimentară, mai eficientă decât mersul la sală, ca metodă de slăbit
Preocuparea pentru un mod de viață sănătos și activitățile sportive, în aer liber, au câștigat teren și în România, în ultimii ani. Unii români și-au schimbat total obiceiurile și merg la sală sau aleargă, pentru a-și păstra tonusul și silueta. Însă unii nutriționiști spun că este suficient să mănânci mai puțin decât să faci efort prin sport.
„Practic, ceea ce spun mereu oamenilor este că ceea ce omiteți din dieta dvs. este mult mai important decât câte exerciții faceți. Gândiți-vă așa: toate caloriile dumneavoastră provin din alimentele pe care le consumați și din băuturile pe care le beți, dar numai o parte din aceste calorii sunt pierdute prin exerciții fizice” spune unda dintre nutriționistele contactate de CNN.
Potrivit lui Alexxai Kravitz, cercetător la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi – parte a Institutului Național de Sănătate din SUA, „se acceptă în general că există trei componente principale ale cheltuielilor cu energia”:
Rata metabolică bazală, cantitatea de energie necesară doar pentru a vă menține corpul în funcțiune (pomparea sângelui, respirația plămânilor, funcționarea creierului)
Distrugerea alimentelor, denumită științific ca „termogeneză indusă de dietă”, „acțiune dinamică specifică” sau „efect termic al alimentelor”
Conform calculelor făcute de Harvard Medical School, o persoană de aproximativ 83 de kilograme șterge 200 de calorii în 30 de minute de mers pe jos la 6 kilometri pe oră. Toată munca grea cu mersul pe jos ar fi anulată consumând patru bucățele de ciocolată, 1/2 linguri de înghețată sau mai puțin de două pahare de vin.
Chiar și o cursă viguroasă de ciclism, care poate arde mai mult de 700 de calorii, poate fi anulată complet cu doar câteva băuturi mixte sau o bucată de prăjitură.
„Este atât de disproporționată perioada de timp pe care ar trebui să o petreceți făcând exerciții fizice pentru a arde acele câteva mușcături de mâncare”, a spus un alt cercetător.
Sentimentul este că ați „câștigat” ceea ce mâncați după ce ați lucrat, când – în cazul în care obiectivul dumneavoastră este de a pierde în greutate – ar fi mai bine să nu lucrați și pur și simplu să mâncați mai puțin.
3.500 de calorii sunt egale cu 1 kilogram de grăsime. Deci, ar trebui să urmăriți reducerea a 500 de calorii în fiecare zi. Tăierea din dietă a băuturilor carbogazoase este una dintre cele mai ușoare căi de a ajunge acolo.
„Celălalt adevăr este că acest un exercițiu fizic vă poate mări pofta de mâncare, mai ales cu exerciții de anduranță prelungite sau cu ridicarea greutății. Este un alt motiv pentru care le spun oamenilor care doresc să piardă în greutate pentru a se concentra într-adevăr doar pe dietă” a spus consultantul CNN.
Sursă: CNN
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News