Economie
Mai multe categorii de angajați beneficiază de REDUCEREA vârstei de pensionare, de la 1 ianuarie. Legea a intrat în vigoare
O lege care reduce vârsta de pensionare pentru mai multe categorii de salariați a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Legea vizează angajații care au lucrat în construcții de mașini, turnătorii și minerit.
Astfel, din 1 ianuarie 2023, noi categorii de profesii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.
Legislaţia privind sistemul de pensii publice a fost modificată printr-un act normativ publicat în 13 decembrie, în Monitorul Oficial.
Este vorba despre angajați din sectorul construcţiilor de maşini și din unităţile de producţie ale minelor de minereuri.
Pensii 2023: Principalele noutăți din legea pensiilor. Cum se majorează punctul de pensie și ce ajutoare primesc anumite categorii
Potrivit Legii nr. 351/2022, aceștia intră în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale.
Vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciţi în aceste condiţii.
Modificarea din lege
Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se completează la art. 30 cu următoarele categorii de angajați:
1. în sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice:
- turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel
- turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în
- turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie
- forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă
- turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi
- activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din
- timpul normal de muncă, în secţiile de producţie respective
2. în activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice extracţiei minereurilor, care a ocupat următoarele funcţii:
- adjunct şef carieră
- adjunct şef depozit
- adjunct şef uzină
- artificier
- automacaragiu
- buldozerist
- electrician
- electrician subteran
- electromecanic
- electromecanic subteran
- electromecanic turbosuflantă
- electronist
- excavatorist
- frezor
- inginer
- inginer conducător formaţie de lucru
- inginer şef investiţii
- inginer şef producţie
- instalator
- laborant
- lăcătuş
- lăcătuş mecanic
- lăcătuş mecanic subteran
- macaragiu
- maistru
- manipulant
- mecanic
- mecanic maşini utilaje
- mecanic subteran
- miner subteran
- miner suprafaţă
- muncitor necalificat
- muncitor necalificat subteran
- operator preparare
- operator preparare subteran
- prelucrător aşchiere
- revizor tehnic
- şef carieră
- şef laborator control tehnic de calitate
- şef depozit
- şef secţie
- şef uzină
- strungar
- subinginer
- subinginer conducător formaţie de lucru subteran
- sudor
- sudor subteran
- tehnician
3. în activitatea de trefilare, inclusiv prin decaparea cu acizi, desfăşurată de către persoanele încadrate în muncă la S.C. ArcelorMittal Roman.
De asemenea, perioada anterioară datei de 1 aprilie 2021, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă, se asimilează ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă.
Modificările la Legea nr. 263/2010 au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Alte prevederi:
- La articolul 30, după alineatul (4^4) se introduce un nou alineat, alin. (4^5), cu următorul cuprins:(4^5) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. j)-l), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. j)-l) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă.
- La articolul 56 alineatul (1), literele a) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:a) 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) sau 15 ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) în cazul în care activitatea minieră încetează sau a încetat ca urmare a obligațiilor pe care și le asumă sau și le-a asumat statul român în negocierile cu Comisia Europeană, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 de ani;
- d) 25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. h)-l) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani.
- 4. La articolul 56 alineatul (3), litera d) se modifică și va avea următorul cuprins:d) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. h)-l).Articolul II(1) De prevederile art. 30 alin. (4^5) și ale art. 56 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. d) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
- (2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.
- (3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.
- Articolul III Prezenta lege intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I (a fost publicată în 12 decembrie, a intrat în vigoare în 1 ianuarie).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Stan Silvia Elena
luni, 02.01.2023 at 11:42
Este f.buna decizia!
Acestea sunt categoriile de muncitori,care depun un efort fizic deosebit.
Savu Marius Eugen
luni, 02.01.2023 at 15:58
Am lucrat în trefilare în perioada 1988 2001 și am primit grupa 1 de munca,iar din 2001 pana în 2007 am lucrat în același loc de munca primit grupa 2,pot face ceva sa pot fi trecut la grupa 1 ? Mulțumesc.