Actualitate
Mai multe cazuri de TBC, anul trecut, în județul Alba. A crescut numărul persoanelor la care boala recidivează
Potrivit datelor Dispensarului TBC din Alba Iulia în anul 2015, la nivelul județului Alba, s-au înregistrat 152 de cazuri noi şi recidive, cu două mai multe faţă de anul 2014. Se constată o creștere ușoară a cazurilor de recidivă. Cea mai mare provocare în tratarea acestei boli este Tuberculoza multidrog rezistentă care necesită medicaţie costisitoare şi monitorizare de lungă durată (2 ani de tratament).
Numărul pacienţilor care suferă de TBC a fost de 152 în judeţul Alba și este în scădere încă din anul 2002, potrivit medicului primar Ligia Lăncrăjan Franchini, şeful secţiei Dispensar TBC din Alba Iulia și coordonator tehnic județean al Programului Național de Prevenire și Combatere a Tuberculozei pentru județul Alba.
Dispensarul TBC din Alba Iulia tratează şi monitorizează aceşti pacienţi, dar și pe cei care suferă de alte afecţiuni respiratorii şi pulmonare.
„Patologia frecventă în perioadele reci ale anului este diversă. Apar infecții ale căilor respiratorii inferioare cum ar fi: bronșite, pneumonii. De asemenea, afecțiunile pulmonare obstructive: Astmul și BPOC-ul sunt tot mai numeroase. De altfel, aceste afecțiuni sunt subdiagnosticate la nivelul populației”, a spus medicul Ligia Lăncrăjan Franchini.
Dispensarul TBC din Alba Iulia funcționează cu trei medici în fiecare zi a săptămânii, iar în ziua de marți se alătură echipei un al patrulea medic pentru consultații de ambulator. Este vorba despre: medicul primar Ligia Lăncrăjan Franchini, șeful Secției Dispensar TBC din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, medicul primar Ravara Chirilă, medicul specialist Viorel Mada și medicul specialist Ioana Ghigolea.
Activitatea Dispensarului TBC constă în oferirea de consult clinic pneumologic, efectuarea de explorări funcționale respiratorii (spirometrie) cu scop diagnostic și terapeutic, examene radiologice pulmonare standard, EKG standard, tratament în ambulatoriu și monitorizare, tratament pe cale inhalatorie-aerosoli.
De asemenea, se efectuează urmărirea evidenței și tratamentul unor boli respiratorii cronice- Astm bronșic, BPOC, PID, Bronșiectozii, Sarcoidoză etc. Tot la Dispensarul TBC se face recoltarea de produse biologice pentru examenul bacteriologic al tuberculozei pulmonare și se monitorizează chimioterapia antituberculoasă prin programul PNCT.
În cadrul Programului Național de Prevenire și Combatere a Tuberculozei, Dispensarul din Alba Iulia are și rolul de colectare a datelor din teritoriul arondat referitoare la incidența și prevalența tuberculozei pulmonare și efectuează centralizarea situației statistice trimestriale și anuale din județul Alba.
În Dispensarul TBC din Alba Iulia se oferă și consiliere și tratament pentru tratarea dependenței de nicotină prin programul „Stop Fumat!”.
sursa: spitalalba.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News