Eveniment
Mai puţini şomeri în evidenţele oficiale, însă piaţa muncii rămâne o problemă
În evidenţele oficiale, rata şomajului a scăzut, însă se regăsesc încă mulţi şomeri, oamenii se plâng că traiul e tot mai greu, locurile de muncă sunt puţine şi tot mai prost plătite.
La sfârşitul anului trecut, figurau în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba un număr total de 17.506 şomeri, dintre care 11.482 indemnizaţi, iar restul neindemnizaţi. Aproape zece mii dintre şomerii înregistraţi sunt bărbaţi, situaţia fiind schimbată faţă de începutul anului 2010, când numărul femeilor şi al bărbaţilor fără un loc de muncă era aproape egal, iar totalul era peste 23 de mii de şomeri înregistraţi.
Găsirea unui loc de muncă pentru şomeri nu este o misiune uşoară când ofertele de pe piaţă sunt „subţiri”. Pe parcursul anului trecut, doar 7.480 persoane au fost încadrate în muncă prin intermediul AJOFM Alba.
Măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă acordate şomerilor au fost atât sub formă de servicii, cât şi sub formă de stimulente financiare.
Mai exact, şomerii au fost cuprinşi în servicii de consiliere profesională, cei care s-au încadrat în muncă mai repede de data expirării perioadei de şomaj au beneficiat de completarea veniturilor salariale în cuantum de 30 procente din indemnizaţia de şomaj, alţii au beneficiat de prime de instalare pentru că şi-au găsit locuri de muncă în afara localităţilor de domiciliu.
Previziunile nu sunt optimiste în ceea ce priveşte piaţa muncii, în 2011. În această săptămână, judeţul Alba a avut cea mai săracă ofertă de locuri de muncă din ultimii doi ani, respectiv 11 joburi în oraşele Alba Iulia şi Cîmpeni. Totodată, Guvernul a anunţat noi disponibilizări în sistemul bugetar, iar patronatele „nu se lasă mai prejos” la acest capitol.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News