Economie
Majorarea impozitelor pe proprietate, aprobată de Senat. Cum va fi calculată valoarea impozabilă pentru clădirile rezidențiale
Senatul a aprobat, miercuri, modificările la ordonanța 16/2022 prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată.
Senatorii au adoptat, miercuri, cu 67 de voturi pentru și 37 împotrivă modificările la Ordonanța 16/2022 prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%. Votul din Senat are loc în contextul în care primarii și-au exprimat dezacordul pentru majorare.
Valoare impozabilă a imobilelor calculată în funcție de materialele de construcție din care au fost construite
Senatorii au menţinut textul din Codul Fiscal referitor la cotele de impozitare, cuprinse între 0,08 şi 0,2%, dar au modificat valoarea impozabilă a imobilelor, care se va calcula în funcţie de materialele din care sunt construite.
Potrivit unui amendament introdus de senatorul PSD Radu Oprea și susținut de membrii coaliției PSD-PNL-UDMR, grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor publice va fi majorată cu până la 50%. De precizat este că marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2%.
Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotarare a consiliului local, îar în cazul Capitalei prin hotărâre CGMB. Camera Deputaților este for decizional.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea recent că prin descentralizare autorităţile locale vor decide dacă majorează aceste taxe, iar Ministerul de Finanţe va aproba norme de aplicare.
„Trebuie să luăm în calcul că avem cele mai mici venituri din UE din impozitarea proprietăților, sub 2% din PIB, media europeană fiind de 4,6. Vrem să trăim ca afară… (…) Asociația Municipiilor din România ne-a transmis că nu se poate aplica grila și să amânăm doi ani de zile.
Asociațiile municipiilor și orașelor au spus că nu s-a terminat digitalizarea sistemului și că nu se poate aplica grila notarială. Atunci s-a luat decizia să descentralizezi către autoritățile locale. Am descentralizat aceste taxe către autoritățile locale. Poate unele autorități locale nu vor să facă nicio majorare. Dar o diferențiere trebuie să existe. Trebuie să înțelegem că s-a dus comunismul, nu mai putem impozita oamenii la fel, pe clădiri aflate în alte județe”, a declarat Marcel Ciolacu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News