Economie
Majorarea salariilor pentru profesori: de câți bani va fi nevoie în bugetul din 2024. Precizările ministrului Boloș
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că a discutat cu deputaţii liberali liniile mari ale bugetului de stat pe 2024.
În acesta sunt cuprinse şi cheltuielile cu majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor, investiţiile pe programul Anghel Saligny.
Ministrul a subliniat că vor fi zero creşteri de taxe şi impozite.
Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a anunțat și data la care vor ajunge în Parlament proectele de buget.
„Am discutat liniile mari ale bugetului pentru anul 2024. Prima componentă de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie, cât şi recalcularea de la data de 1 septembrie pentru cuprinderea acestor sume în buget (…).
Deci, banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea, cât şi recalcularea pensiilor au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024.
Apoi, al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare. Să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală.
Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale”, a afirmat Boloş.
Întrebat de câţi bani vor fi nevoie pentru majorarea salariilor din educaţie, Boloş a spus că este vorba de 4,6 miliarde lei.
Data pentru dezbateri în Parlament
Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2024 vor veni în Parlament în 18 decembrie.
Votul final în forul legislativ ar urma să fie dat pe 22 decembrie, a precizat, luni, deputatul PNL Florin Roman.
„Am avut o întâlnire la nivelul grupului de deputaţi al Partidului Naţional Liberal cu ministrul de Finanţe liberal, Marcel Boloş. În urma acestei întâlniri s-a dat un vot în unanimitate de susţinere a noului proiect de buget de stat pentru anul 2024 şi pe bugetul asigurărilor sociale de stat.
În urma consultărilor şi discuţiilor cu ministrul Finanţelor am concluzionat câteva componente liberale extrem de importante pentru care noi vom vota în unanimitate acest buget”, a spus Roman, vicelider al grupului PNL.
Investițiile pentru Programul ”Anghel Saligny”, cuprinse în buget
Boloş a mai spus că în bugetul pe 2024 vor fi cuprinse şi investiţiile, mai ales pentru programul Anghel Saligny.
„Cu toţii şi în unanimitate colegii din cadrul Partidului Naţional Liberal au fost de acord pentru ca Programul Anghel Saligny să fie susţinut în anul 2024, fiind proiecte de infrastructură folositoare pentru ceea ce înseamnă comunităţile locale”, a mai spus ministrul.
Pilonul 2 de pensii
El a adăugat că PNL este un apărător al pilonului 2 de pensii.
„Al patrulea lucru este cel cu privire la pilonul 2 de pensii, mai ales la solicitarea potrivit căreia să evităm orice discuţii pentru ceea ce înseamnă impozitarea progresivă sau orice tip de impozitare a contribuţiei la pilonul 2 de pensii.
PNL rămâne un apărător al pilonului 2 de pensii şi al susţinerii tuturor celor care contribuie la pilonul 2 de pensii”, a mai spus Boloş.
Surse de finanțare
El a precizat, în privinţa surselor de finanţare, că va intra în vigoare legea 296 cu măsurile fiscal-bugetare care au fost aprobate prin asumarea răspunderii guvernamentale la sfârşitul lunii septembrie.
La nivelul Ministerului de Finanţe se derulează, în prezent, un amplu proces de implementare a măsurilor de digitalizare, respectiv modulele de fraudă.
Potrivit lui Boloş, vor fi implementate proiectele de digitalizare pentru factura electronică, începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru casele de marcat fiscale, căreia îi va fi implementat modulul de fraudă.
„Odată cu aprobarea bugetului de stat în Guvern, pe lângă Ordonanţa trenuleţ, vom avea şi Ordonanţa care va reglementa modalitatea de contabilizare a acestor venituri suplimentare pe care le obţinem de pe urma digitalizării.
Aici mai adaug sistemele informatice pe care urmează să le implementăm, împreună cu module de fraudă pentru e-transport, pentru sigiliul electronic al mărfii, pentru decontul de TVA, care va fi cu data de 1 iulie precompletat de către Finanţe, fără ca să mai aibă posibilitatea contribuabilului să declare operaţiuni care nu întotdeauna sunt conforme cu realitatea.
Şi prin aceste măsuri pe care le-am gândit la nivelul Ministerului de Finanţe, prin digitalizare, intenţionăm să încasăm aceste sume suplimentare la buget, pe care noi ne aşteptăm să fie de ordinul miliardelor de lei”, a adăugat Boloş.
Buget total diferit
El a mai spus că bugetul pe anul 2024 este „total diferit” faţă de cel precedent.
„Vom avea nou aceste module de fraudă pe care le implementăm şi care vor însoţi sistemele informatice naţionale, vorbesc de casele de marcat electronice, vorbesc de factura electronică, vorbesc de sigiliul electronic. Aveţi răbdare până la definitivarea proiectului de buget şi atunci o să vin cu sumele”, a mai spus Boloş.
El a precizat că deficitul pentru anul 2023 va fi, după cum a fost estimat, de 5,5% din PIB.
„Să nu uitaţi că noi mai avem un domeniu pe care nu l-am valorificat, este cel al veniturilor nefiscale şi domeniul redevenţelor este unul la care vom veni cu reglementări în curând, încât să putem să avem cât mai mulţi bani încasaţi la buget şi să ne onorăm aceste obligaţii”, a mai spus ministrul, potrivit Agerpres.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News