Connect with us
Publicitate

Actualitate

Majoritatea românilor care vor să-și cumpere locuințe le preferă pe cele complet finisate. Studiu

Publicat

Aproape 70% dintre respondenţii unui studiu referitor la interesele şi aşteptările românilor privind renovarea şi amenajarea locuinţelor au precizat că sunt în căutarea unei locuinţe de cumpărat, iar un procent similar precizează că preferă locuinţe complet finisate.

Analiza realizată de platforma de imobiliare Storia.ro s-a concentrat pe câteva zone distincte – intenţie, preţ, gradul de vechime al clădirii, cererea din piaţă, care au fost analizate atât în cazul interesului pentru proprietăţile date spre vânzare, cât şi pentru cele oferite spre închiriere.

Se caută locuințe ”la cheie”

Pe un plan general, rezultatele studiului au arătat că aproape 70% dintre respondenţi sunt în căutarea unei locuinţe de cumpărat, iar 23% caută doar să închirieze. Dintre aceştia, o bună parte îşi îndreaptă atenţia către o casă (peste 34%) sau un apartament cu 2 camere (32%), urmat de apartament cu 3 camere (16%), garsonieră sau studio (15%) şi, în final, apartament cu 4 sau mai multe camere (3%).

În ceea ce priveşte gradul de finisare şi mobilare, peste 70% dintre respondenţi ar prefera locuinţele complet finisate (la cheie), iar mai bine de 46% ar înclina spre o locuinţă nemobilată.

În acelaşi timp, peste 29% dintre respondenţi sunt interesaţi să achiziţioneze o locuinţă al cărei preţ variază între 60.001-100.000 euro. De cealaltă parte, un procent semnificativ de chiriaşi (aproape 85%) caută să închirieze o locuinţă sub pragul de 350 euro.

53% dintre români preferă să se ocupe singuri de amenajarea locuinţei

Cifrele arată, de asemenea, că 53% dintre români preferă să se ocupe de amenajarea locuinţei singuri ori cu ajutorul rudelor şi prietenilor, 26% ar chema o echipă de meşteri particulari şi doar 21% ar apela la o firmă de construcţii.

„Aşa cum reiese din datele prezentate de Storia.ro şi OLX Imobiliare, interesul românilor de a avea o proprietate a lor rămâne în continuare unul crescut la nivel naţional, în ciuda actualului context pandemic.

Ne bucurăm, astfel, să venim în întâmpinarea celor care doresc să achiziţioneze ori să închirieze o locuinţă cu informaţii utile, de interes pentru mai multe segmente de consumatori”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate.

Conform datelor colectate, la nivel naţional vechimea imobilului pare să nu conteze. Pentru această variantă de răspuns au optat 57% dintre cumpărători şi 69% dintre chiriaşi.

Luând în calcul structura pe grupele de vârstă a respondenţilor, 1 din 3 tineri (18-34 ani) vrea o locuinţă într-o clădire nouă (casă nouă sau apartament în bloc nou), spre deosebire de 1 din 5 respondenţi cu vârste cuprinse între 35 şi 55 ani.

Dintre românii cu buget de achiziţie de peste 100.000 euro, doar 8% ar fi interesaţi să cumpere o locuinţă într-o clădire veche, în contrast cu 34% care s-au pronunţat în favoarea achiziţiei unei locuinţe într-o clădire nouă. Pentru cei 58% rămaşi, nu are importanţă dacă imobilul este unul vechi sau nou.

Ce îmbunătățiri sunt căutate

În topul îmbunătăţirilor existente pentru care românii ar fi dispuşi să plătească mai mult, la cumpărare sau închiriere, se află: centrală termică proprie (49%), obiecte sanitare moderne şi de calitate (38%), instalaţie electrică (35%) şi instalaţie sanitară (33%) schimbate recent, bucătărie utilată (31%).

De asemenea, mai mult de 1 din 5 respondenţi ar fi de acord să plătească în plus şi pentru parchet, pereţi nivelaţi şi proaspăt vopsiţi, uşă metalică şi balcon închis.

Bugetul de renovare/amenajare a scăzut pentru 43% dintre chiriaşi şi 35% dintre cumpărători. Doar 1 din 5 români a afirmat în cadrul acestui studiu că bugetul disponibil pentru renovare şi amenajări a crescut.

În principal, tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 ani au la dispoziţie bugete mai mici, pe când consumatorii de peste 55 ani dispun de bugete stabile.

Chestionarul a fost publicat pe Storia.ro şi OLX Imobiliare, în perioada 22 noiembrie – 05 decembrie 2021, iar răspunsurile au fost colectate de la 2.529 respondenţi, la nivel naţional.

sursă: Agerpres

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate