Eveniment
„Manipulări și neclarități” pe subiectul Roșia Montană. Deputatul Dan Simedru: „Proiectul de lege al Guvernului încalcă alte legi”
În contextul ultimelor zile, în care taberele pro și contra proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană au fost din ce în ce mai active, acesta a fost readus în discuție vineri, într-o conferință de presă la sediul PNl Alba, de către deputatul Dan Coriolan Simedru, unul dintre politicienii locali care și-au exprimat dezacrodul față de proiectul de lege inițiat în acest sens. Pornind de la ideea că „Guvernul s-a grăbit trimițând în Parlament un proiect de lege cu foarte multe probleme, care încalcă, la rândul său, alte legi”, el a enumerat câteva dintre minusurile legislative, dar și de altă natură.
„Există problema expropierii, care în mod normal nu se poate face decât pentru un interes public, de către statul român și nu în interesul unei firme private. O altă problemă este sintagma „perimetrul Roșia Montană”, care nu e ceva definit. Consiliul Legislativ spune așa: Semnalăm că sintagma „perimetrul Roșia Montană” este insuficient determinată și nu este definită nici în corpul proiectului de lege.
În această lege se discută de o licență de exploatare „de mici dimensiuni”, de 400.000 de tone de minereu pe an. Or, cu toții știm că exploatarea de la Roșia Montană o să fie de peste 1 milion de tone de minereu lunar”, a spus parlamentarul.
Simedru: „La exploatarea de suprafață, minerul nu mai este miner-miner”
Cât despre locurile de muncă promise minerilor din Roșia Montană, deputatul și-a arătat scepticismul, argumentând că tehnologia modernă de exploatare minieră nu folosește metodele tradiționale ale „minerului în uniformă”:
„Pe de altă parte, meseria de bază a oamenilor de acolo este cea de miner. Dar, credeți că la tehnologia de acum se va mai pune problema de minerit tradițional. Credeți că cei care sunt mineri și apar în salopete vor avea automat locuri de muncă. Eu vă spun că acolo o sa fie mulți buldozeriști, excavatoriști, șoferi, tehnicieni chimici și așa mai departe. La exploatarea de suprafață, minerul nu mai este miner-miner. Există foarte multă manipulare în jurul acestui subiect. De aceea, noi trebuie să avem o poziție responsabilă”.
Simedru: „Unul dintre punctele forte ale proiectului cu RMCG este angajamentul rezolvării problemelor de mediu, dar nu se menționează ce se întâmplă dacă nu se respectă acest angajament”
Poluarea istorică survenită în urma mineritului în Alba este încă o problemă în județ. În cazul proiectului RMCG, rezolvarea problemei poluării ar fi asumată de companie însă nu se precizează sancțiuni în caz de nerespectare a promisiunilor, potrivit lui Simedru: „În județul Alba au existat munți de minereu care a fost extras prin cianurare. Unul dintre punctele forte ale proiectului cu RMGC este angajamentul că va rezolva aceste probleme, dar în proiectul de lege nu se menționează ce se întâmplă dacă nu își respectă aceste angajamente. Proiectul de lege trebuie amendat cu aceste probleme”.
Un alt avantaj al proiectului, menționat de parlamentar, ar fi un beneficiu economic, care, însă, este direct proporțional cu măsurile luate pentru a soluționa problam poluării: „Din punctul de vedere al afacerii, eu cred că statul român ar avea de câștigat. Problema este ce măsuri de precauție ne luăm și dacă am putea să facem față poluării”.
„În județul Alba se moare de cancer din cauza exploatărilor?”
Simedru a menționat un studiu realizat în 2008 de către Institutul de Sănătate Publică Mureș și Timiș, referitor la statistica bolnavilor de cancer din Regiunea Centru, rezultă că în județul Alba sunt cei mai mulți bolnavi de cancer din regiune. „Cel mai mare procent de bolnavi de cancer este în Alba: 39,5% din bolnavi. În Harghita sunt doar 4% din bolnavii din Regiunea Centru. Probabil un județ neindustrializat nu are asemenea probleme. Ceea ce eu mi-as dori ar fi să văd dacă există o corelare între aceste eploatări miniere și îmbolnăvirile de cancer. Ar fi bine ca studiul din 2008 să fie adus la zi și să vedem: în județul Alba se moare de cancer din cauza exploatărilor?”.
Cât de capabil este Parlamentul să facă o dezbatere pertinentă pe acest subiect?
Pentru a rezolva problemele menționate, proiectul va fi discutat într-o comisie parlamentară, din care „să facă parte persoane care sunt cu adevărat competente și care pot să discute cu seriozitate despre acest subiect”.
„Cred că dezbaterea parlamentară nu poate fi legată de probleme de mediu sau de descărcare de sarcină arheologică sau probleme de patrimoniu. Aceste lucruri trebuie să le rezolve ministerele de linie. Parlamentul nu poate da avize pe aceste chestiuni. Parlamentul poate discuta despre oportunitate: în ce măsură este oportun să exploatăm minereul acum sau să îl lăsăm la strănepoți; să vedem, dacă este de exploatat acest minereu, în ce condiții, cât din el exploatăm. Celelalte probleme, privitoare la protecția mediului sau a monumentelor istorice, trebuie să și le asume Guvernul”, a mai precizat Simedru.
Întrebat dacă Parlamentul este capabil să facă o dezbatere pertinentă pe acest subiect, Simedru a explicat: „Nu pot să spun câți parlamentari au pregătirea necesară, dar atunci când avem de-a face cu un vot nominal, a selecta parlamentari după pregătire profesională este foarte greu. oamenii nu au trimis în parlament oameni care să fie pregătiți profesional pentru a discuta despre minerit. Dar știu că acolo sunt oameni de bună credință, care vor putea să ceară informațiile necesare despre aceste lucruri”.
„Există o separare spocială foarte puternică în România, iar un asemenea proiect nu poate să fie aprobat cu asemenea tensiuni interne”, a mai spus parlamentarul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
un albaiulean
vineri, 13.09.2013 at 18:32
sa dea D-ZEU sa votati mizeria de la Rosia Montana……ca o sa ramaneti doar cu voturile din zona……………………..alegerile or sa vina…..
andrei
duminică, 15.09.2013 at 13:24
In sfarsit un parlamentar caruia ii pasa de sanatatea cetatenilor , si care pune problemele oamenilor inaintea intereselor . felicitari !!! Daca erati la mine in colegiu , pentru aceasta chestiune va votam tot timpul de acum incolo.
cristina
luni, 16.09.2013 at 13:06
De 1000 de ori felicitari!!!!!!!!!!!
Cei care sunt de acod cu proiectul RM sunt niste *****!
Bozan Maria
duminică, 13.09.2020 at 12:25
Buna ziua.
Imi cer scuze ca va deranjez.Dar vreau sa va întreb in legătura cu fabrica UMC (de arme) legat de grupa | si ||.Dupa cum știți lucezi i 20-30 ani in aceeași secție (special..MEC | B,MEC |A ). lăcătușii au grupa si frezorii nu .
Daca tot se lucrează la ,,inegalității” la sistemul de pensii ,ar fi foarte corect sa se corecteze si asa ceva .Si noi frezorii am respirat si am lucrat in aceeleasi condiții ,,,
Ar trebui cineva sa ne ,, organizeze “ un fel de miting in Cugir pana la alegerile din Decembrie sa cerem asa ceva ca suntem foarte multi ,
Si ar câștiga si partidul foarte multe voturi ,,
Ce ziceți ?