Eveniment
MApN și Colegiul Militar din Alba Iulia au dat în judecată o fostă elevă. Mama fetei, obligată să plătească peste 50.000 de lei
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2022/02/elicoptere-colegiul-militar-e1644500777905.jpg)
Mama unei foste eleve a Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia a fost obligată în instanță să plătească peste 50.000 de lei către unitatea școlară. Decizia a fost dată de magistrații Judecătoriei Alba Iulia, în data de 4 februarie 2025, iar motivarea a devenit recent publică.
Procesul a fost intentat de Ministerul Apărării Naționale, reprezentat de colonelul Josan Daniel, comandant al Colegiului. Aceștia au mers în instanță și au dat-o în judecată atât pe elevă cât și pe mama ei.
Motivul invocat de comandanții colegiului militar este faptul că fata nu ar fi respectat un angajament pe care l-a luat la momentul înscrierii în unitatea școlară.
Deși fata absolvit colegiul reprezentanții unității școlare au considerat că fata nu și-a respectat pe deplin angajamentul luat. Mama fostei eleve a fost cea care a semnat că se obligă să restituie toți banii cheltuiți de MApN dacă eleva nu va respecta angajamentul.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
Motivul pentru care MApN a dat-o în judecată pe fosta elevă
Potrivit motivării instanței disponibile pe portalul CSM, rejust.ro, fata a fost elevă a colegiului între anii 2019 și 2023. Aceasta alături de mama sa a semnat un angajament la momentul începerii anului școlar.
În angajament era stipulat că dacă eleva după ce termina liceul nu se va înmatricula la o unitate de învățământ superior la care a fost admisă, parintele va plăti toate cheltuielile făcute de MApN pentru cazare și întreținere, pe perioada în care a fost elevă.
După ce a absolvit liceul militar, eleva a fost admisă la Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, arma Apărare CRBN. Însă aceasta din motive personale nu s-a prezentat la înmatriculare.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/02/artinstall4.gif)
Drept urmare, reprezentanții MApN au considerat că fosta elevă nu și-a respectat angajamentul semnat la începerea liceului. Aceștia au acționat-o în instanță pe ea, dar și pe mama ei, deoarece și ea a semnat angajamentul.
În instanță reprezentanții Colegiului au cerut suma de 57.270,24 lei, ”reprezentate de totalitatea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile acordate conform normelor în vigoare, respectiv cheltuieli cu hrană, cazare, materiale de igienă, transport, echipamente şi rechizite şcolare”, se arată în motivarea magistraților.
Cum s-a apărat fosta elevă și mama ei în instanță
Cele două femei au avut mai multe puncte în apărarea, în fața instanței.
Acestea au invocat mai multe aspecte. De la existența unei clauze abuzive, o prescripție, dar și perioada din timpul pandemiei de COVID-19, când elevii au fost trimiși acasă.
- Existența unei clauze abuzive: Au susținut că angajamentul semnat conținea o clauză neclară, care nu stabilea limite minime sau maxime ale sumelor datorate și nu explica detaliat ce anume include cheltuielile de întreținere.
- Prescripția dreptului la acțiune: Au afirmat că dreptul Ministerului Apărării Naționale de a cere restituirea unor sume aferente anilor anteriori este prescris, deoarece termenul de prescripție este de 3 ani.
- Reducerea sumelor pretins: Au argumentat că în perioada pandemiei de COVID-19, costurile de întreținere au fost mult mai mici, deoarece elevii au fost trimiși acasă pentru perioade lungi, ceea ce ar trebui să fie luat în considerare în calculul sumei datorate.
- Contestarea cheltuielilor incluse în sumă: Fosta elevă a susținut că nu a beneficiat de toate bunurile și serviciile incluse în totalul calculat de MApN (ex. materiale de igienă, echipament), iar semnăturile de pe unele documente care atestă primirea acestora nu îi aparțin.
Ce au decis magistrații Judecătoriei Alba Iulia
Magistrații care au analizat cazul au demontat toată apărarea elevei dar și a mamei care a semnat angajamentul la momentul înscrierii la Colegiul Militar.
În primul rând instanța a respins excepția prescripției. Mai exact magistrații au stabilit că termenul de prescripție de 3 ani a început să curgă abia la momentul în care fosta elevă a refuzat să se înmatriculeze adică 3 septembrie 2023.
De asemenea Judecătoria a considerat că angajamentul semnat este valabil și că nu este supus reglementărilor privind clauzele abuzive, deoarece nu este un contract comercial, ci unul reglementat de legislația educației și apărării naționale.
Instanța a reținut că cheltuielile de întreținere au fost calculate corect, excluzând zilele de vacanță, permisii și învoiri, se arată în documentul consultat de reporterii alba24.ro.
Drept urmare, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat câștig de cauză Colegiului Militar Național ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Aceștia au obligat-o pe mama fostei eleve să plătească suma de 52.270,24 lei cu titlu cheltuieli de întreţinere pe timpul şcolarizării.
Momentan decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)
facsimil
marți, 18.02.2025 at 20:06
🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
Roman
marți, 18.02.2025 at 20:25
De ce nu îi obligă sa plătească și pe medicii romani ce lucrează în străinatate?Statul nu a cheltuit pt.ei?