EVENIMENT
Marș al tăcerii în memoria celor doi tineri decedaţi în accidentul de la Lancrăm

Câteva zeci de automobiliști din Alba Iulia și Oarda de Jos au participat, miercuri seara, la o manifestare organizată în memoria celor doi tineri care au murit în accidentul de motocicletă de luni seara: Alexandru Pinter și Dragoș Moisin.
Participanţii au încercat să aducă un ultim omagiu celor care le-au fost prieteni, colegi sau simpli parteneri de drumeții.
Fără prea multe vorbe și cu glasul parcă întunecat de tragedia celor doi tineri şi a familiilor lor, albaiulienii au făcut o tură de oraș, în liniște, fiecare șofer având lipită pe parbrizul maşinii o imagine cu Alexandru şi Dragoș. ”Cu această acțiune, am încercat să aducem celor doi un ultim omagiu, am fost și la capelă, unde se află cei doi, sunt șocat de tot ce s-a întâmplat. Pentru mine e o mare pierdere, enormă, încă nu potr trăi cu sentimentul că ei au murit”, a spus Nicu Moldovan, prieten cu Alexandru Pinter.
Vestea accidentului i-a lovit ca un fulger pe apropiații celor doi. Aceeași durere au simțit-o și cunoscuții, care au primit vestea prin telefon, la aproximativ 15 minute după ce s-a produs tragedia. ”Am primit vestea printr-un telefon și am mers la fața locului. Această pierdere înseamnă mult, am pierdut un prieten ca un frate, nu-mi găsesc cuvintele. Alex era un om de viață, super de treabă, păcat, Dumnezeu să-i ierte!”, a declarat Florin Macarie, apropiat al lui Alex.
”E o pierdere a doi prieteni foarte buni. Din câte am înțeles, conducătorul auto a intrat pe contrasens, am înțeles că și viteza prea mare a ambelor părți… . Încercăm ca prin această mișcare din seara asta să arătăm că ei nu au fost niște oameni pierduți și că au niște oameni alături de ei, încercăm să facem tot ce mai putem pentru ei”, a spus, cu durere în glas, Vlad Rusu, prieten al ambelor victime.
Înmormântarea celor doi va avea loc joi. De la ora 12.30, este programată ceremonia de înmormântare pentru Alexandru Pinter, în vreme ce Dragoș Moisin va fi condus pe ultimul drum, la ora 13.00.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

EDUCAȚIE
FOTO: Elevi ai Colegiului Militar Alba Iulia, premiați la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionați de domeniul științei și de disciplina fizică, au obținut premii la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”.
Organizat începând cu anul 2003 de către Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest Timișoara, concursul are ca scop promovarea interesului pentru fizică în rândul elevilor de liceu și selectarea de studenți, anunță reprezentanții colegiului.
Anul acesta, concursul s-a desfășurat atât la Facultatea de Fizică din Timișoara, cât și în centrele de concurs din Alba Iulia (Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”), Reșița și Drobeta Turnu-Severin, reunind peste 300 de liceeni.
Premierea câștigătorilor a avut loc în weekend la Facultatea de Fizică din Timișoara, ocazie cu care premianții au avut posibilitatea de a lua contact cu mediul academic, de a vizita facultatea, laboratoarele și sălile de curs și de a se familiariza cu dispozitivele experimentale din cabinetele de fizică.
Elevii colegiului militar, coordonați de profesoarele Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Laura Ciobanu au obținut la acest concurs premii și mențiuni.
Premiul II:
- Eleva sergent Diana Olteanu (clasa a XII-a)
- Eleva sergent Andreea Ghițoiu (clasa a XII-a)
- Elev sergent major Andrei Zobrinschi (clasa a XII-a)
Premiul III:
- Elev sergent Denis Rus (clasa a XII-a)
- Eleva sergent Diana Dandu (clasa a XII-a)
- Eleva plutonier adjutant Anamaria Șteopoae (clasa a XII-a)
- Eleva sergent major Larisa Filip (clasa a XII-a)
- Eleva sergent Maria Noja (clasa a XI-a)
- Elev sergent Adi Tuță (clasa a XI-a)
foto: Colegiul Militar Alba Iulia/Facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
ADMINISTRATIE
S-au scumpit lucrările pentru renovarea Palatului Principilor din Alba Iulia. Și contribuția de la bugetul local este mai mare

Lucrările pentru renovarea Palatului Principilor Corp ”E” s-au scumpit, iar primăria actualizează documentația proiectului și o propune pentru aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia de marți, 17 mai.
Dacă în 2017, la momentul semnării contractului de finanțare prin POR, suma era de 21.724.540,91 lei (inclusiv TVA) și apoi modificată la 23.119.229,19 lei (inclusiv TVA) în 2019, acum valoarea urcă la 27.500.000 lei (Inclusiv TVA).
Mai mare este și contribuția proprie în proiect a Municipiului Alba Iulia: 6.434.327,46 lei (față de valoarea inițială de 658.868,37 lei și cea modificată în 2019 la 2.053.556,65 lei). Aceasta reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului (421.313,45 lei), reprezentând cofinanțarea proiectului Conservarea, Restaurarea și Valorificarea durabilă a ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal „E”.
Când ar putea fi deschis pentru vizitare un corp al Palatului Principilor
După ani de lucrări de restaurare, un corp al Palatului Princiar ar putea fi deschis pentru turiști, în toamna anului 2022. Potrivit primarului Pleșa, în corpul restaurat va funcționa un muzeu permanent, dar vor exista și spații pentru expoziții temporare. Mare parte din expoziții se vor axa pe viața principilor Transilvaniei.
Proiectul a fost depus pentru finanțare prin POR, în noiembrie 2016 și este în implementare pe baza contractului semnat în mai 2017.
În 2021 a fost actualizat devizul general și indicatorii tehnico-economici, iar acum se actualizează bugetul proiectului.
- Valoare totală: 27.500.000 lei (Inclusiv TVA)
- Valoare totală eligibilă: 21.065.672,54 lei
- Valoarea eligibilă nerambursabilă din fonduri: 17.905.821,66 lei (85%)
- Valoarea eligibilă nerambursabilă din buget național: 2.738.537,43 lei (13%)
- Valoarea co-finanțării eligibile beneficiar: 421.313,45 lei (2%)
- Valoare neeligibilă inclusiv TVA: 6.434.327,46 lei
Lucrări complexe pentru renovarea Palatului Principilor
Pentru restaurarea, consolidarea, conservarea și valorificarea durabilă a corpului principal al Palatului Principilor au fost derulate lucrări atât la interior, cât și la exterior.
Edificiul a fost ridicat în secolul al XV-lea şi este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania.
Are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Iulia, o istorie îndelungată, legată de personalități și evenimente marcante din istoria Transilvaniei și chiar a Europei. Palatul din zilele noastre reprezintă aproximativ 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă, când era reședința principilor Transilvaniei.
Chiar și astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania, care a constituit un model pentru clădirile Renașterii târzii ale provinciei.
Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentaţie şi cazare publică, prin faptul că va deveni un pol catalizator, de convergenţă şi atracţie pentru turişti.
Lucrările la Corpul E, inițial au fost inițial în valoare de 16,2 milioane de lei fără TVA și sunt executate de firma EURAS SRL Satu Mare, iar prima dată când licitația a fost atribuită, termenul de terminare a restaurării era anul 2020. Termenul de finalizare a lucrărilor s-a decalat din cauza săpăturilor arheologice și complexității lucrărilor de restaurare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
ADMINISTRATIE
Internet gratis prin rețea WiFi în mai multe locații din municipiul Alba Iulia. Primăria a început procedura de achiziție

Primăria Alba Iulia va beneficia de un voucher de 15.000 de euro, alocat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele pentru promovarea conectivității la internet în comunitățile locale.
Banii vor fi folosiți pentru instalarea de echipamente pentru puncte de acces gratuit la internet prin WiFi în spații publice din municipiu.
Locațiile propuse sunt:
- Palatul Principilor
- Muzeul Principia
- Centru Info Turistice
- Piața Regina Maria
- Parc Cetate
- Sediu primărie
- Direcția Programe
- Direcția Venituri
- Direcția Asistență Socială
Pentru realizarea rețelei de WiFi gratuit, primăria a demarat procedura de achiziție. Potrivit documentației, administrația locală va încheia contracte de instalare a punctelor de acces internet cu companii autorizate. Rețeaua și accesul la internet vor fi menținute cel puțin 36 de luni de la punerea în funcțiune.
Va fi instalată o rețea locală de date de bandă largă între punctele de internet WiFi. Vor avea acces la internet gratuit cetățeni, instituții, vizitatori și turiști în parcuri, piețe, clădiri publice.
Rețelele gratuite WiFi din Alba Iulia sunt asigurate de unele instituții sau operatori de internet, dar nu acoperă o arie suficientă raportată la nevoile comunității, inclusiv zone/clădiri municipale de interes sau nu pot asigura conexiuni de calitate pentru un număr semnificativ de utilizatori, potrivit sursei citate.
Astfel că se vor asigura conexiunile către puncte de rețea neincluse în grant prin implementarea locațiilor cu acces WiFi4EU, în completarea rețelei locale de date de bandă largă.
Conexiune proprie între sediul Primăriei și zona Cetate
Obiectul achiziției este realizarea unei conexiuni proprii, pe suport de fibră optică, de bandă largă, între sediul Primăriei Alba Iulia și zona Cetate.
Se urmărește ”identificarea celor mai bune opțiuni și proiectarea unei rețele de comunicații de date pe bandă largă pe suport fibră optică între sediul primăriei și zona Cetate – locațiile WiFi, stabilirea amplasării punctelor de acces WiFI, identificarea porțiunilor ce necesită canalizații îngropate, cele care vor folosi canalizații existente astfel încât să fie asigurate legăturile de date între sediu primărie și clădirile/spațiile municipale din zona Cetate (2,5 km)”.
Alte servicii incluse în documentație:
- executare/instalare/testare rețea principală între sediu primăria și zona cetate – locațiile WiFi
- instalarea rețelelor locale, de interior și punctelor de acces aferente
- configurare, testare, punere în funcțiune rețea și puncte acces WiFI4EU; imolementare/configurare conexiuni existente (lunii închiriate)
- promovare prin afișare (instalare panouri) și online a locațiilor funcționale
- asigurare servicii internet de bandă largă
- asigurare servicii mentenanță rețea și acces internet de bandă largă
Sunt considerate ca prioritare locațiile exterioare frecventate de cetățeni și turiști; rețeaua necesită, în sezon și la organizarea de evenimente, acoperire și trafic mare.
Rețeaua WiFI4EU este prevăzută să includă 8 puncte de acces de exterior și 3 puncte de acces interior; două locații sunt de rezervă, în cazul unor dificultăți de implementare în locațiile propuse.
Ofertanții vor considera un singur punct principal de control și acces rețea WiFi4EU la internet – sediul primăriei.
În prezent sunt conexiuni de date de bandă largă între sediul primăriei și o parte din locații (realizare cu linii de fibră optică închiriate).
Se recomandă ca echipamentele de acces wifi să asigure:
- peste 200 de utilizatori simultani (recomandabil 500) pentru punct acces exterior și peste 100 utilizatori simultani pt punct acces interior.
- bandă acces de cel puțin 150Mbps (recomandarea este de peste 200 Mbps, bandă simetrică)
- fiecare punct de acces trebuie să poată fi utilizat simultan în bandă duală (2,5 Ghz-5Ghz)
Beneficiarul se asigură că accesul utilizatorilor finali la rețeaua WiFI4EU este gratuit, nu conține publicitate comercială, este furnizat fără reutilizarea datelor cu caracter personal în scopuri comerciale, este asigurat fără discriminare, se asigură buna funcționare a rețelei și se respectă condițiile de confidențialitate și protecție a datelor personale specifice serviciului
Prelucrarea în scopuri statistice sau analitice poate fi efectuată regulat pentru promovare, monitorizare sau îmbunătățirea funcționării rețelelor. Stocarea sau prelucrarea datelor cu caracter personal trebuie să fie anonimizată.
Valoarea totală estimată a achiziției este de 294.525 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
Festivalul de Teatru „Povești” Alba Iulia. PROGRAMUL de marți: Lebedele Sălbatice, De-aș fi Scufița Roșie și Anatomia unui clișeu

Marți este a treia zi a Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, cu un program variat de evenimente: spectacole pentru copii, lansare de carte și vernisaj de artă plastică, și mai multe spectacole de teatru.
Festivalul este organizat încă de la prima ediţie, în 2006, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Alba. La actuala ediţie, bugetul alocat a fost de 710.00 de lei, potrivit preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel.
Preţul unui bilet porneşte de la 7 lei (pentru copii şi adolescenţi) şi ajunge la 28 de lei, pentru adulţi. Studenţii şi pensionarii vor plăti 14 lei pentru un bilet.
Vezi: 15 – 21 mai: Festivalul de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacole faine, pentru oameni mari și pentru cei mici. PROGRAMUL
Managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel”, Ioana Bogăţan, a spus că va fi o săptămână de teatru la Alba Iulia de care publicul trebuie să se bucure, cu peste 70 de evenimente.
Sunt multe oraşe care nu beneficiază de un astfel de eveniment. ‘Prichindel’ este singurul teatru pentru copii care organizează un festival şi cu piese destinate adulţilor.
Noi ne-am angajat la un festival mai mare pentru a suplini lipsa unui teatru dramatic şi a unei stagiuni (la Alba Iulia – n.r.). De asta am intervenit şi cu această secţiune pentru adulţi”, a explicat Ioana Bogăţan.
Program Festivalul Internațional de Teatru „POVEŞTI”- marți 17 mai
Programul integral este disponibil pe site-ul Festivalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Madalin Ciortea
sâmbătă, 26.03.2011 at 09:05
Viata este mai presus decat doua roti – http://madalin-ciortea.blogspot.com/2011/03/viata-mai-presus-de-doua-roti.html.