Connect with us
Publicitate

Actualitate

Mare atenţie la căpuşe. Aceste insecte pot transmite mai multe boli grave

Publicat

capuse În această perioadă a anului, oamenii sunt mai expuși înțepăturilor produse de căpușe. Deşi nu ne dau atâţia fiori precum păianjenii sau şerpii, căpuşele fac parte din categoria animalelor (insectelor, în acest caz) extrem de periculoase. Dacă ţi-a intrat o căpuşă sub piele trebuie să ştii că rişti să ai cinci boli grave, avertizează specialiştii.

Atenţie foarte mare când mergeţi la picnic la iarbă verde, indiferent că alegeţi o zona de câmpie sau muntele. Suntem în plin sezon al căpuşelor, iar boala Lyme nu este singura pe care acestea o pot provoca.

Citește și DSP Alba: Cum vă puteţi proteja de muşcăturile de căpuşe. Recomandări, atenţionări şi măsuri preventive

Iată 5 boli ce pot fi provocate de înţepătura acestei insecte:

1. Virusul Powassan

Acest virus atacă sistemul nervos încă din primele minute după ce ai fost muşcat de o căpuşă. Virusul se manifestă prin puternice dureri de cap, febră şi creier inflamat. În 10% dintre cazuri, acest virus este unul mortal, avertizează medicii şi, din nefericire, nu există tratament pentru a-l combate, conform bzi.ro.

2. Babesioza

Deşi omul este mai puţin afectat de această afecţiune, asemănătoare malariei, ea rămâne una dintre pericolele la care ne expunem când ne punem pătură pe iarbă şi nu suntem atenţi la mediul înconjurător.

3. Anaplasmoză

Această boală este transmisă de un anumit tip de căpuşă care se găseşte în nordul şi sudul Statelor Unite ale Americii. Boala se manifestă prin dureri puternice de cap, mâncărimi insuportabile în zona ochilor şi febră. Această boală se poate trata cu antibiotice.

4. Virusul Heartland

Căpuşa numită Lone star (steaua singuratică) transmite acest virus. Această căpuşă îşi face veacul prin Texas, Statele Unite. Virusul se aseamănă cu afecţiunile respiratorii frecvente cauzate de temperaturile extreme din Orientul Mijlociu. Până la ora actuală, nu s-a descoperit vreun tratament împotriva bolii.

5. Tularemia

Boala poate fi transmisă de la orice căpuşă care a intrat în pielea animalului de companie. Această boală poate afecta pielea, ochii şi plămânii. Boala cauzată de bacteria Francisella turalensis poate fi tratată cu antibiotice din momentul depistării acesteia.

sursa: realitatea.net

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate