Eveniment
„Marea unire a becurilor”, la Alba Iulia. 1,7 milioane de euro pentru iluminat dinamic, în Cetatea Alba Carolina
Primăria Alba Iulia vrea să pună în valoare construcțiile reprezentative și monumentele istorice și de artă din Cetatea Alba Carolina. În acest sens, administrația are în vedere o investiție de peste 1,7 milioane de euro, pentru realizarea unui iluminat arhitectural dinamic în mai multe zone din Cetatea bastionară de tip Vauban.
Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de vineri, 27 iulie, indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Iluminat arhitectural dinamic Cetatea Alba Carolina – Alba Iulia”.
Potrivit expunerii de motive, în interiorul Cetății Alba Carolina sunt amplasate o serie de obiective arhitecturale în care iluminatul arhitectural nu este prezent decât în foarte mică măsură, aspectul nocturn nu reușește să pună în valoare elementele arhitecturale ornamental-peisagistice și personalitatea orașului.
Realizarea unui iluminat arhitectural reprezintă profesional unul dintre criteriile de calitate ale civilizației moderne, are rolul de a evidenția monumentele istorice și de artă, a construcțiilor reprezentative, a zonelor verzi, cât și crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumina naturală.
În cadrul documentației tehnico-economice, elaborate de Led Light Project SRL, se propune amplasarea lămpilor la obiectivele:
- Obiectivul 1 – între Bastionul Mihail și Bastionul Trinitarieni și cuprinde accesul principal, piațeta, podul auto și podul de lemn
- Obiectivul 2 – între Bastionul Eugeniu și Bastionul Capistrano și cuprinde Poarta a III-a și podul de lemn de la Poarta a III-a
- Obiectivul 3 – între Bastionul Capistrano, Bastionul Mihail și Grădina Romană
- Obiectivul 4 – între Bastionul Trinitarieni și Bastionul Stephan
- Obiectivul 5 – Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a IV-a, Poarta a V-a, Poarta a VI-a, Poarta a VII-a, podul de lemn de la cele Trei Fortificații.
Valoarea totală estimată a lucrărilor, inclusiv TVA, așa cum rezultă din devizul general este de 8.246.224,68 lei, respectiv 1.772.620,89 euro, din care C+M 6.580.053,29 lei, respectiv 1.414.456,86 euro, iar durata de execuție a acestora este de trei luni.
Finanțarea investiției se va face din bugetul local și din alte surse constituite conform legii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News