Connect with us
Advertisement

Actualitate

Marius Bostan, despre Ghidul Smart City: „Dacă acesta nu va fi pigmentat cu soluții concrete, utilitatea lui scade”

Publicat

smart city orange alba iuliaGhidul pentru Smart City, lansat la finele anului trecut în dezbatere publică, trebuie pigmentat cu soluții concrete, altfel utilitatea acestuia scade, a declarat, marți, în cadrul unei dezbateri de specialitate, Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și inițiator al proiectului Smart City de la Alba Iulia.

„Ne-am dori să avem o înțelegere mai bună atât în sectorul public, cât și în mediul privat pentru a implementa cât mai rapid tehnologiile cele mai noi, pentru că acum avem o serie de bariere birocratice. Ministerul Comunicațiilor a lansat anul trecut un Ghid pentru Smart City și pe care vrem să-l îmbunătățim în care să existe și studii de caz. Am observat că documentul nu a fost citit încă de către primării. Dacă acesta nu va fi pigmentat cu soluții concrete, utilitatea lui scade. Am promis că, la șase luni de la lansarea proiectului-pilot de la Alba Iulia, vom veni cu noutăți și așa vom face. Mulțumim companiilor care s-au implicat în acest proiect și, de asemenea, companiilor românești care și-au arătat entuziasmul pentru implicare. În realitate, aceste soluții smart nu costă mult, dar aduc beneficii foarte mari. Anumite orașe din România au implementat deja soluții de vârf inteligente, care însă nu sunt foarte cunoscute”, a spus Bostan.

Ministerul Comunicațiilor a lansat, la finele anului trecut, spre consultare publică Ghidul Smart City pentru România, un instrument de evaluare a comunităților și de bune practici internaționale, soluții și tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local și regional, pot transforma comunitățile în orașe inteligente, cu acces liber la produse și servicii de calitate, cu sisteme de sănătate și educație moderne, precum și cu administrații publice transparente, care să guverneze împreună cu cetățeanul.

Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi „tip smart” dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelului de confort al cetățenilor din localitățile urbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung.

„Smart City Alba Iulia 2018” reprezintă un proiect-pilot inițiat de Ministerul Comunicațiilor, lansat pe 2 decembrie la Alba Iulia, prin care se urmărește identificarea modelelor de investiții conforme cu bunele practici europene și internaționale în condiții de participare voluntară a mediului de afaceri din domeniul IT&C, a asociațiilor de profil, mediului academic și oricărei altă parte interesată să contribuie cu expertiză și soluții Smart la construirea orașului viitorului.

Reprezentanți ai orașelor și municipiilor din România alături de furnizori de soluții și aplicații de tip smart vor fi prezenți, marți, la București, la dezbaterea națională „Smart City 2017 — 2020”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement