Connect with us
Publicitate

Actualitate

Marşul Naţional Avram Iancu 2016. Aproape 100 de kilometri parcurşi pe jos în amintirea Crăişorului din Apuseni

Publicat

mars national avram iancuA şasea ediţie a Marşului naţional în memoria lui Avram Iancu se desfăşoară în această perioadă, în Munţii Apuseni. Acţiunea a început marţi dimineaţa în satul Vidra şi continuă pe un traseu de aproape 100 de kilometri, distanţă parcursă pe jos, până la Ţebea. Iniţiativa aparţine poetului Laurian Stănchescu şi cuprinde mai multe manifestări în amintirea eroului naţional.

Traseul marşului omagial a început la Avram Iancu (Vidra de Sus), de la casa în care s-a născut eroul naţional şi include localităţi ca Abrud, Cîmpeni, Mihăileni, Crișcior şi Brad. Participanţii la marş ar urma să ajungă sâmbătă seara la Ţebea, locul în care este înmormântat Avram Iancu.

La fiecare oprire în locurile menționate, la monumentele Eroului Național, sunt slujbe de pomenire, se aprind lumânări, iar cei prezenți evocă viața și faptele Crăișorului Munților, timp în care răsună clopotele.

„Avram Iancu nu este doar un simbol de moment, este un simbol al istoriei și culturii naționale. Dacă Avram Iancu nu se năștea și nu era aici, Transilvania nu era a noastră, iar astăzi prin Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. Avram Iancu a ținut în loc istoria, a dat identitate acestui popor — exact ceea ce are nevoie o națiune”, a declarat poetul Laurian Stănchescu, pentru Agerpres.

Duminică, vor fi comemoraţi 144 de ani de la moartea lui Avram Iancu. Este organizată o nouă ediţie a Serbărilor Naţionale de la Ţebea, în memoria Crăişorului Munţilor.

Avram Iancu (1824 – 1872)

Supranumit și Craiul Munților, a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania și a rămas astfel o legendă vie a Apusenilor. Provenind dintr-o familie de iobagi înstăriți, s-a născut în 1824 în Vidra de Sus.

A făcut studii primare la Poiana Vadului, Câmpeni și Abrud, și gimnaziale la Zlatna și Blaj. În continuare a urmat cursurile Institutului Superior din Transilvania și ale Facultății de Drept din Cluj, pe care a absolvit-o în 1847. A luat examenul de avocat în 1848, însă până atunci a ocupat postul de cancelist la Târgu-Mureș.

În preajma izbucnirii revoluției, făcea partea dintre fruntașii intelectualității transilvănene, fiind și unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor de la Blaj. În fruntea oștii țărănești a organizat apărarea în Munții Apuseni și a respins numeroase atacuri ale trupelor revoluționare maghiare, câștigându-și astfel renumele. Pentru contribuția adusă în timpul luptelor, a fost propus pentru decorare în repetate rânduri, însă a refuzat de fiecare dată.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş și a fost îngropat la Ţebea, județul Hunedoara, lângă “Gorunul lui Horea”.

sursa foto: probasarabiasibucovina.ro (arhivă)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate