Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MARŢI se reia votul în cazul lui Dan Şova. Salvarea senatorului PSD este UDMR-ul, altfel poate ajunge după gratii

Publicat

dan sova Biroul Permanent al Senatului a decis ca votul privind încuviinţarea solicitării DNA în cazul Dan Şova să fie reluat marţi, în şedinţa de plen. În cazul în care se votează pentru ridicarea imunităţii, senatorul poate fi arestat.

Comisia Juridică nu a putut adopta un proiect de hotărâre în cazul Şova, fiind cinci voturi pentru propunerea PNL de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive şi cinci voturi împotrivă. Reprezentantul UDMR, cel care putea da votul decisiv, a lipsit de la şedinţă.

Comisia Juridică din Senat, cea care va decide ce se întâmplă cu votul din 25 martie în cazul Dan Şova privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, este formată din cinci membri de la PNL, patru de la PSD, unul de la UNPR şi unul de la UDMR. Practic, există o egalitate între PNL şi PSD, nefiind mari surprize în privinţa votului senatoarei Ruxandra Jipa – UNPR, cea care l-a miruit în plen pe senatorul Şova.

Votul decisiv aparţine reprezentantului UDMR, Pataki Csaba. La ultima şedinţă, acesta a plecat din sală înaintea votului. De peste două luni, senatorii din Comisia Juridică nu au reuşit să ia o hotărâre validă şi constituţională în privinţa interpretării votului dat în plenul Senatului, în data de 25 martie, referitoare la cererea procurorilor de reţinere şi arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.

Biroul Permanent al Senatului a decis, majoritatea fiind compusă din PSD-PC-UNPR-PLR, ca votul în cazul senatorului Dan Şova să fie reluat. Vicepreşedintele Cristian Dumitrescu nu a putut explica ce s-a întâmplat cu votul dat în 25 martie în acelaşi caz, menţionând doar că decizia Curţii Constituţionale prin care s-a declarat neconstituţională hotărârea Senatului are implicaţii şi asupra votului din 25 martie.

Senatorii PNL din Comisia Juridică au cerut adoptarea unui proiect de hotărâre privind încuviinţarea arestării preventive a senatorului Dan Şova. Reprezentanţii PSD au tras de timp, deoarece în prima parte a şedinţei cei de la PNL erau majoritari cu 5 la 4, până a venit şi al cincilea senator PSD. Reprezentantul UDMR nu a venit la şedinţa Comisiei Juridice, în acest moment fiind cinci la cinci: cinci de la PNL, patru PSD plus unul UNPR. La votul secret, nu s-a ajuns la niciun rezultat, fiind cinci voturi pentru proiectul de hotărâre al PNL şi cinci voturi împotrivă. Absenţa reprezentantului UDMR a fost decisivă.

Pe 25 martie, 79 de senatori au votat pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, iar 67 de voturi au fost împotrivă. Comisia Juridică a decis cu votul majorităţii membrilor săi, cei din PSD şi UNPR, că prin scrutinul din 25 martie nu s-a încuviinţat solicitarea procurorilor.

Punctul de vedere al Comisiei a fost însuşit şi de Biroul Permanent, care a emis, după cererea procurorilor, o hotărâre în care se preciza că nu s-au întrunit condiţiile pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova. PNL a sesizat Curtea Constituţională, care a decis că hotărârea Senatului încalcă legea fundamentală.

Ulterior, propunerea PNL ca proiectul de hotărâre al Senatului să încuviinţeze cererea procurorilor în cazul Şova a fost respinsă mereu de cei de la PSD şi UNPR.

Săptămâna trecută, a fost adoptat în Comisia Juridică un proiect de hotărâre potrivit căruia întreagă procedură privind ridicarea imunităţii lui Dan Şova să fie reluată. Pentru acesta, au fost patru voturi de la PSD pentru, trei de la PNL împreună, doi liberali lipsind de la şedinţă, iar senatoarea Jipa s-a abţinut. Reprezentantul UDMR a plecat din sală cu câteva minute înainte votului, motivând că trebuie să fie prezent şi la Comisia de Muncă. Biroul Permanent a decis că proiectul de hotărâre votat nu este valid, deoarece nu a avut jumătate plus unu din numărul celor prezenţi, adică minimum 5 voturi pentru.

Comisia Juridică a primit din partea Biroului Permanent un nou termen, respectiv ca până marţi să vină cu un nou proiect de hotărâre privindu-l pe senatorul Dan Şova.

Dacă toţi membrii Comisiei sunt prezenţi, votul senatorului UDMR, Pataki Csaba, devine decisiv în privinţa viitorului lui Dan Şova. În varianta în care va vota alături de PNL, el poate înclina balanţa spre încuviinţarea solicitării DNA privind reţinerea şi arestarea senatorului PSD.

Dacă va vota alături de majoritatea formată de PSD, el va bloca cererea DNA şi este posibil să se ajungă la un nou vot în plenul Senatului în cazul Dan Şova. În cea de-a treia variantă, senatorul UDMR poate absenta de la şedinţă, lăsând PNL şi PSD să stabilească ce se întâmplă cu votul din 25 martie în cazul Şova. Pataki Csaba este senator ales într-un colegiu din Satu Mare.

Atitudinea UDMR în Parlament nu a fost pentru încuviinţarea solicitărilor procurorilor. În luna martie, maghiarii din Parlament au votat împotriva cererii procurorilor privind cererea de începere a urmăririi penale pe numele lui Laszlo Borbely. După acest vot, în care UDMR a votat la fel ca PSD, a fost blocată şi cererea procurilor privind reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PSD, Ion Ochi.

sursa: gandul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax