Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rețea de cerșetori în Europa: Mărturii cutremurătoare într-un dosar la Curtea de Apel Alba Iulia. Cum au fost exploatați

Publicat

Timp de aproape 10 ani, o rețea care ducea oameni la cerșit în diferite țări Uniunea Europeană a exploatat mai multe persoane care erau obligate să cerșească, iar toți banii erau strânși la final de zi, de către cei care îi controlau.

Detaliile cutremurătoare au fost făcute publice într-o motivare a Curții de Apel Alba Iulia, după ce inculpații au fost condamnați pentru trafic de persoane. 

Este vorba despre mai multe persoane (victime în dosar) care proveneau din medii defavorizate din Sibiu, oameni care locuiau în case de chirpici, oameni care aveau în grija chiar și 11 copii, care nu știau să citească sau chiar să numere bani.

Victime care au fost obligate să doarmă în parcuri, pe străzi, pe cartoane, victime care erau bătute pentru a cerși sau care au primit mâncare resturi de pe la restaurante. 

Au cerșit pe străzi, în Italia, în Marea Britanie, Cipru, Polonia, însă există însemnări în motivarea instanței că victimele inculpaților ar fi practicat cerșetoria și în Olanda sau Germania.

Totul este descris într-o motivare a Curții de Apel Alba Iulia, după ce unul dintre inculpați a făcut apel la decizia Tribunalului Sibiu. Pe lângă pedepse, în motivarea instanței este descris modul în care victimele traficului de persoane erau exploatate și obligate să cerșească.

O decizie defnitivă a fost dată de magistrații Curții de Apel Alba Iulia în data de 21 decembrie 2022.

Cum erau racolați cerșetorii

Primele însemnări ale activității grupării din Sibiu sunt din 2008, când au mers într-o zona în care locuiau oameni în case de chirpici, unde iși duceau traiul familii chiar și cu 11 copii care nici măcar ajutor social nu aveau.

Unul dintre bărbații conviși să meargă la cerșit a declarat în fața instanței cum era dus la cerșit.

A fost la cerșit din 2008 -în Italia – în perioada ianuarie-februarie 2011, în perioada aprilie-mai 2011, în cursul lunii iulie 2011, în perioada septembrie-noiembrie 2011, în perioada ianuarie-februarie 2012, în perioada februarie-aprilie 2014, în perioada iunie-iulie 2014, în cursul lunii octombrie 2014, în cursul lunii martie 2015 și în cursul lunii iunie 2015,

-în Cipru – în perioada octombrie 2015-februarie 2016, în perioada noiembrie- decembrie 2016, în perioada ianuarie-mai 2018,

-în Polonia – în cursul lunii noiembrie 2017 în localitatea Piaseczno și în cursul lunii octombrie 2018 în localitatea Zakopane,

-în Marea Britanie – în perioada decembrie 2016-martie 2017 și în cursul lunii iunie 2017.

Modalitatea era aceeași cu fiecare victimă în parte. Cerșeau toată ziua iar toți banii îi dădeau la sfârșit unuia dintre inculpați.

Cât era în Cipru câștiga în jur de 80 – 90 de euro pe zi. La un moment dat iubita unui inculpat l-a lovit cu o doză de bere în cap și i-a spart capul deoarece bărbatul voia să bea cât cerșește, iar ea a zis că pierde timpul și nu câștigă bani.

Bătut când nu voia să meargă la cerșit

De asemenea, într-o altă mărturie este scris că o victimă, un bărbat era bătut cu cârja peste picioare când nu voia să meargă. Inculpații l-au învățat să meargă cu cârjele la cerșit deși acesta nu avea probleme.

”l-a învățat să cerșească ajutându-se de cârje deși nu avea probleme cu picioarele, l-a bătut de mai multe ori pe cu cârja peste picioare pentru că nu voia să meargă la cerșit, îl ciupea cu unghiile de față și îl păcălea cumpărându-i băutură”, se arată în motivarea instanței.

Pus să doarmă pe jos, pe cartoane sau pe o pătură în Italia

Într-o altă însemnare din dosar este deschis modul în care o victimă era pusă să cerșească pe străzi, în Italia.

În Italia, persoana vătămată a fost pusă să doarmă afară (pe o pătură, în zona Gării şi pe diferite străzi, pe unde era liber), în timp ce inculpații  dormeau în maşina lor, cu care veniserăm, parcată în zona unde dormea și persoana vătămată, probabil pentru o mai bună supraveghere a acesteia.

În fiecare seară, persoana vătămată dădea toți banii obținuți din cerșetorie în ziua respectivă, respectiv aproximativ 25-35 de euro, inculpatul notându-și într-un carnețel acele sume.

La întoarcerea în ţară, după prima plecare, unul dintre inculpați a dat persoanei vătămate suma de 200 de euro spunându-i că aceasta este partea sa din care ar fi fost scăzute costuri cu țigările (5 euro pe zi) și transportul (200 euro), însă persoana vătămată nu făcuse la rândul ei calcule proprii în acest sens.

La a doua plecare în Italia, persoana vătămată  a câştigat pe zi între 25 şi 30 de euro, bani pe care i-a predat în fiecare seară inculpatului, ținându-și pentru sine bani de ţigări, între 3 şi 5 euro.

După ce a cerşit o lună în Italia persoana vătămată a spus că i-a fost dată suma de 150 de euro, după ce inculații au reținut mai multe datorii.

Cerșea de dimineață înainte de răsăritul soarelui și până seara la ora 17. Inculpata îi indica persoanei vătămate unde să stea să cerșească.

În timpul zilei mânca resturi găsite de la restaurante, seara îi gătea inculpata, iar noaptea era lăsată să doarmă în parcuri, pe cartoane, pe ciment.

”Uneori, inculpata îi reproșa persoanei vătămate sumele mici obținute din cerșit și chiar a bătut-o pentru că nu voia să cerșească sau pentru că nu obținea destui bani,

iar la un moment dat tatăl inculpatei a lovit cu pumnul în gură persoana vătămată, rupându-i dinți, astfel încât persoana vătămată a mers în unele zile de frică la cerșit, deși ploua iar noaptea dormea prin parcuri”, se arată în motivarea instanței.

De ce au acceptat să meargă la cerșit

”Niciunul nu avem un loc de muncă și locuim într-o casă din pământ cu o singură cameră.”….

„Aveam trei copii născuți atunci când am accept să merg la ei la cerșit. Nu avem loc de muncă, nici venituri. Mâncarea pentru mine și copii o obțineam cerșind la o farmacie Catena. Dacă nu cerșeam, nu avem ce mânca eu și copiii mei.”,…

eu eram necăjit atunci, neavând altă soluție să căștig și eu bani pentru întreținerea copiilor (eu având la acel moment 5 copii sub întreținere, iar în prezent am 7 copii)””, au declarat mai multe persoane în timpul audierii.

În data de 21 decembrie 2022, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis apelul a doi inculpați din dosar și i-au condamnat pe aceștia la pedepse de trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, pentru trafic de persoane.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax