Actualitate
Masa de Paște și 1 Mai 2021: La ce trebuie să fiți atenți când comandați alimente online, ce trebuie evitat la masa de sărbători
InfoCons atenționează consumatorii să acorde atenție produselor cumpărate în special online în perioada sărbătorilor, cu mențiunea că acestea trebuie să fie însoțite de anumite informații necesare.
Majoritatea consumatorilor s-au adaptat în ultimul an achizițiilor online, fie că achiziționează produse agroalimentare sau mâncare gata preparată, potrivit sursei citate.
Din cauza restricțiilor impuse, mulți consumatori, pentru a se proteja și pentru a evita deplasările, au ales să-și facă cumpărăturile online pentru produsele agroalimentare, de îngrijire a casei, cosmetice, îmbrăcăminte și chiar să comande mâncare gata preparată.
InfoCons atenționează că operatorii economici trebuie să pună la dispoziția consumatorilor toate informațiile necesare despre produsele comercializate.
Informațiile privind caracteristicile produselor:
- Numele sau denumirea comercială, adresa şi alte date de contact (ex.: telefon, email) ale comerciantului de la care achiziționează produsele
- Denumirea produsului alimentar
- Lista ingredientelor
- Cantitatea netă de produs alimentar
- Condiții speciale de transport (pentru alimente congelate sau refrigerate) / depozitare / păstrare și / sau condiții de consum;
- Ingrediente care pot provoca alergii sau intoleranțe (dacă e cazul)
- Declarație nutrițională (unde se impune)
”Aceste informații trebuie să se regăsească în momentul în care selectăm un produs de pe un portal online sau când utilizăm anumite aplicații, ținând cont de faptul că mai există și restricții la anumite ingrediente pentru consumatorii care au anumite afecțiuni sau care nu doresc sa consume anumite ingrediente.
În special în această perioadă, când sănătatea trebuie să fie prioritară tuturor altor probleme, este necesară atenție la alimentele pe care le consumăm și să citim întotdeauna informațiile puse la dispoziție privind ingredientele utilizate, iar dacă un ingredient nu îl înțelegem, nu știm ce înseamnă, mai bine nu achiziționăm acel produs.
Există unele platforme care nu pun la dispoziție consumatorilor nici măcar ingredientele sau gramajul porției”, atenționează InfoCons.
Masa de Paște și 1 Mai – se poate ajunge și la 262 E-uri, 55 grame de sare (27 plicuri de sare) și 50 grame de zahăr (10 plicuri de zahăr)
De sărbători, pe masă este de obicei pusă multă mâncare din diverse sortimente. Pentru alimentele preparate au fost utilizate însă și ingrediente la care poate nu ne-am gândit.
Cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame/zi. La o singură masă putem regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar o putem depăși.
Se ciocnesc, în medie, minim 2 ouă sau se consumă ouă umplute cu: maioneză, pateu, unt, margarină și bem un pahar de băuturi răcoritoare tip ceai sau bere cu fruct.
Pe masă, în unele cazuri, se mai pune și un platou cu brânză topită, șuncă de Praga, cabanos sau alte mezeluri (specialități din carne tocată, parizer, crenvurști), uneori consumate cu diverse sosuri, ketchup, muștar și pâine.
Dintre sortimentele de desert, se pot menționa iaurtul cu fructe, ciocolata, înghețata, pralinele sau croissant cu ciocolată.
La sfârșitul mesei, unii consumă gumă de mestecat.
Urmează 1 Mai, la grătar și vom consuma cel puțin un mic sau, în drumeție, o conservă de carne.
Dacă mai punem la socoteală și vremea în schimbare din această perioadă, vom avea nevoie de pastile de supt și sau plicuri împotriva răcelii.
La final, putem consuma într-o singură zi până la:
– 262 aditivi alimentari (E-uri)
– 53.21 grame de sare (aproximativ 27 de pliculețe)
– 47.7 grame de zahăr (aproximativ 10 pliculețe)
sursă: InfoCons
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News