Eveniment
Măsuri după tragedia de la internatul liceului din Harghita, clădire administrată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia
Tragedia de la internatul Liceului ”Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc se află în atenția autorităților. Un elev de 17 ani a murit, o fată a fost grav rănită și alte două au suferit traumatisme, după ce o parte a clădirii s-a prăbușit, luni după-amiaza.
Clădirea aparține Arhipiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.
Prefectul de Harghita a anunțat măsuri ce vor fi luate în următoarea perioadă.
Vezi detalii: VIDEO: O parte din clădirea internatului unui liceu din Harghita s-a prăbușit peste elevi. Un băiat a murit, trei fete rănite
UPDATE: Precizările ministrului Educației, despre responsabilitatea pentru punere în siguranță a elevilor
Ministrul Educației, Ligia Deca a făcut precizări despre situația de la Odorheiu Secuiesc.
Clădirile Liceului ”Tamasi Aron” sunt închiriate pentru a se desfășura activitățile educaționale și pentru scop internat.
Responsabilitatea pentru punerea în siguranță este partajată între proprietar și cei care o administrează. Riscul seismic nu a fost expertizat, a declarat Deca.
Ministrul a mers la internatul din Odorheiul Secuiesc și a anunțat că „expertizarea clădirii nu a fost făcută. Era în sarcina celor care sunt proprietari sau care o administrează. Ea nu a fost realizată”.
„Responsabilitatea pentru expertizarea clădirii aparține celor care o au în proprietate și celor care o administrează. Cum sunt ele partajate, e o chestiune de contract de închiriere”, a spus ministrul Educației, potrivit edupedu.ro.
Deca a afirmat că în va demara o acțiune a Corpului de Control al Ministrului Educației pentru a vedea dacă există prevederi din educație care nu au fost îndeplinite.
”Este o procedură normală în astfel de cazuri. E important să dăm mesajul că oricine va fi vinovat va suporta consecințele”, a spus ministrul.
Măsuri stabilite de autorități
Elevii de la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiul Secuiesc vor fi cazaţi într-o altă clădire după ce vor reveni din vacanţă. Vor primi ajutoare din partea autorităţilor, a declarat prefectul judeţului Harghita, Petres Sandor.
Acesta a menţionat că, marți dimineața, la sediul Prefecturii din Miercurea Ciuc a avut loc o şedinţă operativă la care au participat reprezentanţii mai multor instituţii, în cadrul căreia s-au stabilit, printre altele, o serie de măsuri pentru sprijinirea tuturor elevilor afectaţi de acest incident.
Petres Sandor a precizat că în internat stăteau 97 de copii din localităţile învecinate, iar aceştia au rămas fără îmbrăcăminte şi rechizite şcolare.
„În cursul zilei de ieri, ne-am axat cu prioritate pe salvarea elevilor rămaşi sub dărâmături, iar astăzi am discutat despre siguranţa clădirii şi ajutorarea celor implicaţi.
Sunt familii cu probleme, vă daţi seama, copiii au pierdut rechizite, îmbrăcăminte şi alte bunuri. În clădire nu se va mai intra, iar noi dorim să vedem care sunt nevoile, ca să îi putem ajuta. De asemenea, trebuie să organizăm şi cazarea elevilor care au stat în internat, să ştie unde vor sta după vacanţă, când se va relua şcoala”, a afirmat, pentru Agerpres, Petres Sandor.
Potrivit acestuia, băiatul în vârstă de 17 ani care a murit în cursul serii de luni după ce a fost sub dărâmături era din localitatea Lupeni, iar cele trei fete rănite sunt în spital – una, în stare gravă, a fost transferată la Târgu Mureş, iar celelalte două au fost internate la Odorheiul Secuiesc.
Autorităţile le-au oferit celorlalţi elevi posibilitatea de a se caza la căminul Liceului Reformat, dar aceştia au fost luaţi acasă de către părinţi.
Expertiză la clădirea ce aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia
Clădirea a fost construită acum peste 100 de ani, este administrată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și dată în chirie, primăriei.
Prefectul de Harghita a mai spus că în acest caz este în desfăşurare o anchetă penală.
Urmează să fie efectuată o expertiză a clădirii, pentru a se afla motivele care au condus la producerea acestei tragedii.
„Expertiza va evalua starea clădirii, dacă va putea fi reabilitată sau va trebui demolată. Până atunci, nu se mai atinge nimeni de ea”, a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Clădirea care găzduia internatul, închiriată de la Biserica romano-catolică, era veche, a arătat el, iar cel mai probabil dărâmarea peretelui are legătură cu lucrările de infrastructură efectuate în zonă.
Arhiepiscopul Arhidiecezei de Alba Iulia, Gergely Kovács, a mers la fața locului, luni seara.
”Sunt alături de familii cu o inimă plină de compasiune, știind că nimic nu poate înlocui pierderea. Îmi exprim sincerele condoleanțe, cerând harul întăritor al bunului Dumnezeu pentru aceste momente grele. Îi asigur pe toți cei implicați de rugăciunile mele” – arhiepiscopul Gergely Kovács, potrivit unei postări pe site-ul arhiepiscopiei.
Lucrări în apropierea clădirii care s-a prăbușit
Foarte aproape de clădirea care s-a prăbușit parțial, se executau lucrări pentru racordarea la rețeaua de canalizare. Un șanț adânc se putea observa lângă zidul care s-a prăbușit.
Autorizația de construire a fost emisă de primărie în octombrie, iar lucrările au început din noiembrie șu aveau termen de finalizare 3 ani.
Însă, potrivit administrației locale, constructorul nu trebuia să se apropie cu lucrările la mai puțin de doi metri de zidul clădirii.
„De câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un șanț mare lângă clădire și de două, trei zile copiii spuneau că s-au crăpat pereți. Întrebarea e cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor și dacă lucrurile s-au făcut conform avizelor proiectului. Aici trebuie căutați responsabilii și cei vinovați trebuie pedepsiți”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor, luni seara, la Digi24.
Victimele după zidul prăbușit
După ce a fost semnalat incidentul, că zidul exterior al clădirii s-a prăbușit, în jurul orei 16.00, echipajele de intervenție au început căutările.
Din dărâmături au fost scoasă prima dată o fată de 17 ani. Era în stare de conștiență.
Apoi a fost găsită altă fată, de 16 ani, în stare de semiconștiență.
A urmat a treia, de 17 ani, care era însă în stop-cardio respirator. Aceasta a răspuns manevrele de resuscitare.
Una dintre fete a fost transportată la spital în stare gravă și apoi transferată la Târgu Mureș, cu suspiciuni de leziuni la coloană.
A patra victimă, un băiat de 17 ani, nu mai putut fi salvat. Echipajele au reușit să-l scoată de sub dărâmături, s-ar fi aflat la primul nivel al clădirii. Nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
Derularea evenimentelor
ISU Harghita a anunțat luni, în jurul orei 17.00, că la internatul Liceului ”Tamasi Aron” s-a prăbușit un perete și că mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături. Suprafața afectată era de aproximativ 200 mp.
Au fost mobilizate mai multe forțe de intervenție ISU, dar și de ambulanță și servicii voluntare pentru situații de urgență.
Au fost scoși, pe rând, cei patru copii. Ultimul nu a mai putut fi salvat.
La ora 20.00, intervenția s-a încheiat.
Poliția a comunicat că incidentul a fost semnalat în jurul orei 16.00 prin 112. Ulterior a anunțat că efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă.
În internat erau cazați 97 de elevi. Însă incidentul s-a petrecut când elevii aveau o oră liberă, după cursuri, astfel că unii au reușit să se autoevacueze la timp, iar alții erau în oraș.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News