Actualitate
Media la BAC nu va mai conta la admiterea în facultăţile UBB Cluj-Napoca. Vor fi introduse teste grilă sau alte forme de verificare a cunoştinţelor
Tinerii care doresc să dea admitere la Universitatea „Babeş-Babeş” (UBB) din Cluj-Napoca vor fi nevoiţi să susţină testări, fără să le mai fie luată în considerare media de la Bacalaureat. Conducerea instituţiei de învăţământ anunţă că facultăţile vor decide dacă vor cere test grilă sau o altă formă de verificare a cunoştinţelor.
Noua modalitate de organizare a admiterii la UBB Cluj – Napoca ar urma să fie implementată din toamnă. Argumentele prezentate de rectorul Ioan Aurel Pop pentru această decizie ţin de eficientizarea învăţămâmtului superior şi de faptul că o universitate care se respectă „îşi impune propria grilă pentru a avea cei mai buni studenţi”.
„Ne-am gândit, pe de-o parte, la eficientizarea învăţămâmtului superior, iar, pe de altă parte, orice universitate care se respectă, iar UBB este una de prestigiu şi tradiţie, îşi impune propria grilă pentru a avea cei mai buni studenţi. De aceea ne-am gândit, din toamnă, pentru anul universitar 2013/2014, nu să revenim la formele vechi de admitere pe bază de examen, ci la anumite forme de testare a cunoştinţelor studenţilor pentru a-i determina pe unii să se pregătească, în ultimii ani de liceu, pentru a deveni studenţi şi de a reuşi să avem, şi noi, profesorii, un indicator al nivelului lor de pregătire. De aceea, pentru că suntem după o întrerupere de 12 – 13 ani, am decis să lăsăm la latitudinea facultăţilor fixarea modalităţii de admitere care poate consta într-un test grilă clasic sau eseuri sau altă formă de verificare a cunoştinţelor, astfel încât să fim capabili să ştim câţi din cei care vor deveni studenţi vor putea face faţă minimelor cunoştinţe în domeniul de specialitate”, a spus Pop.
El a afirmat că nu se intră într-o universitate de prestigiu numai printr-o simplă înscriere sau prin luarea în calcul a mediei de la Bacaluareat, „ci trebuie intrat pe baza unui mic efort, pentru că învăţământul superior este altă treaptă de pregătire, care diferă de cea legată de liceu”.
Pop a spus că facultăţile de matematică, fizică, chimie, biologie, cele din domeniul ştiinţelor exacte, au acceptat cu mai mult entuziasm decât cele din domeniul uman sau al ştiinţelor sociale introducerea testării, „dar toate au acceptat o formă de verificare”.
Astfel, la admiterea la UBB. Nu va conta Bacalaureatul din acest an, însă se va ţine seama de absolvenţii de liceu care au obţinut rezultate bune la olimpiade judeţene sau premii naţionale.
UBB are aproximativ 40.000 de studenţi şi peste 1.400 de cadre didactice.
Sursa: realitatea.net
În ceea ce priveşte Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, condiţiile de admitere se păstrează la fel cu cele de anul trecut, fiind luată în considerare media la Bacalaureat 100%, iar pentru unele specializări sunt solicitate şi promovarea unor testări de aptitudini – pentru pedagogie, educaţie fizică şi sport şi teologie. Pentru anul universitar 2013+2014, UAB propune un număr total de locuri pentru studii cu licenţă de 619 finanţate de la bugetul de stat, 710 cu taxă şi 225 pentru învăţământul la distanţă. Pentru minoritatea rromă sunt rezervate 6 locuri, pentru studenţi din Republica Moldova 10, iar pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, 33. În perioada următoare, Ministerul Educaţiei va publica ordonanţa cu numărul locurilor aprobate pe fiecare unitate de învăţământ superior. Mai multe detalii despre admiterea la UAB, aici.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News