Eveniment
Medic, despre aglomerația de la UPU: Serviciul de urgență este bolnav. 5-6 minute pentru un pacient afectează decizia medicală
Un medic de urgențe scoate în evidență problemele sistemului și spune că 5-6 minute alocate unui pacient afectează decizia medicală, iar personalul este stresat și epuizat de volumul de muncă. În același timp, medicul o contrazice pe Viorica Dăncilă care declara vineri că salariile au crescut la 4.000 de euro.
Medicul Alina Martău, de la UPU Pitești, a postat, pe pagina sa de socializare, un mesaj în care își exprimă revolta față de volumul mare de muncă pe care îl are personalul de la urgență.
”Lumea nu mai are bunul simt de altădată, cel puțin în serviciul de urgență.
În fiecare tură simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul și epuizarea determinată de volumul mare de munca și de cadre insuficiente. Este o presiune maximă, mai ales când simultan vin 2,3 ambulante, când paturile sunt pline și nu știi cum să mai rotești pacienții, ținând cont de gravitatea lor, când în triaj crește starea de nervozitate a celor care așteaptă să fie consultați, când…
Să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 – 170 de pacienți în 12 ore în 2-3 medici, nu cred că omenește este normal, adică 1 pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularitățile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale.
Succedarea urgențelor într-un ritm alert creează nemulțumiri în rândul non-urgențelor, care devin agresive și încep cu amenințări și expresii jignitoare la adresa personalului medical.
Dacă legislația privind adresabilitate la camerele de gardă nu se schimbă, dacă medicina primară nu reușește să mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influența alcoolului ar fi puse să plătească, dacă cei agresionați fără leziuni majore ar avea mai multă răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele.
În prezent, dacă ar fi să fac o radiografie serviciului de urgență, l-aș declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea legii sănătății. Viața are prioritate”, a scris medicul Alina Martău, pe Facebook.
Referitor la declarația premierului Viorica Dăncilă, care susține că Guvernul a adus salariul unui medic la 4.000 de euro și a încercat să creeze condiții ca medicii să rămână în țară, Alina Martău spune că foarte puțini medici ajung să încaseze o asemenea sumă și că sporurile nu sunt aceleași în toate secțiile dintr-un spital. ”Eu nu am salariul 4.000 de euro, nici cu toate sporurile pe care ni le dă, nici cu noapte, nici cu gărzi, eu nu ajung la salariul acesta”, a confirmat medicul.
surse: hotnews.ro, Facebook – Alina Martău, mediafax.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News