Connect with us
Publicitate

Actualitate

Medicii amenință cu un protest fără precedent în sistemul sanitar. S-au săturat să facă gărzi suplimentare fără să fie plătiți

medici spital

Publicat

medici Medicii se pregătesc de grevă. Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, care are în rândurile sale peste 12 mii de medici, ameninţă cu un protest fără precedent în sistemul sanitar românesc. Liderii Federaţiei propun ca medicii să refuze să mai facă gărzi suplimentare după ce negocierile cu Ministerul Sănătăţii au eşuat.

Sistemul de sănătate e la un pas de colaps. Asta pentru că medicii sunt decişi să nu semneze contractele pentru gărzi suplimentare dacă nu primesc mai mulţi bani.

Asta ar însemna că, de la 1 august, nu vor mai asigura asistenţa medicală continuă în spitalele din România.

Medicii vor să primească spor de noapte pentru gărzile obligatorii efectuate.

Doctorii cer sporuri cuprinse între 25% şi 75% şi să nu lucreze continuu mai mult de 24 de ore.

Sindicaliştii au iniţiat o petiţie care a fost semnată în câteva ore de peste 750 de medici din întreaga ţară.

La începutul lunii iulie, Federația „Solidaritatea Sanitară” a publicat rezultatele unui studiu privind gărzile medicilor. Din prelucrarea primară a răspunsurilor au rezultat următoarele informații importante pentru problema timpului de lucru al medicilor:

– Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru și orele de gardă) este de 33 ore (78% dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30% dintre respondenți au muncit continuu mai mult de 33 de ore).

– Medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale; 33,7% dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.

– 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseală datorită actualului program de gărzi, aceasta riscând să afecteze implicit și calitatea serviciilor medicale.

– Circa 32% dintre medici au indicat faptul că actuala formă de organizarea a gărzilor are un impact negativ direct asupra calității serviciilor medicale (21,5% dintre respondenți indicând ca efect creșterea riscului de erori profesionale pe fondul oboselii accentuate).

Reprezentanții Federației avertizau atunci că, în situația în care Ministerul Sănătății refuză negocierile privind reașezarea programului de lucru al medicilor în limitele legii și plata adecvată a drepturilor salariale aferente gărzilor, există riscul ca începând cu luna august 41% dintre medici să refuze încheierea CIM-urilor pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru.

Petiția, semnată de peste 750 de medici, are ca scop „apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, atât cele aferent normei de bază cât și gărzile suplimentare normei de bază”.

Astfel, mediic solicită pentru gărzile obligatorii, efectuate pentru completarea timpului de lucru aferent normei de bază, dreptul la sporul de noapte.

Totodată, pentru gărzile suplimentare normei de bază, pentru care se încheie un contract individual de muncă cu timp parțial, se cere:

– Dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu).

– Dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte.

– Dreptul la concediul de odihnă și pentru CIM-ul cu timp parțial

– Dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, aferente unuia sau ambelor contracte individuale de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres.

– Dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore, indiferent dacă aceste ore sunt aferente unuia sau ambelor contracte individual de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres.

sursa: realitatea.net, solidaritatea-sanitara.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate