Eveniment
Medicii de familie acuză că sunt forțați să încheie contracte abuzive cu casele de asigurări, în contextul COVID
Medicii de familie acuză ”aruncarea tuturor pacienților pozitivi fără evaluare în brațele medicilor de familie și forțarea cabinetelor de medicina familiei să încheie contracte revoltătoare și abuzive cu casele de asigurări”. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie cere revocarea Ordinului nr. 1.822/1.105/2020 prin care au fost decise noi reguli pentru suspecții de coronavirus.
”Pacienții noștri vor continua să fie îngrijiți de noi, medicii lor de familie, care le-am fost alături zi de zi și în acest an, înainte de pandemie și în timpul pandemiei, pentru toate problemele lor de sănătate.
Pacienții noștri care suferă de COVID-19, atât din punct de vedere medical dar mai ales din punct de vedere birocratic, vor continua și ei să fie ajutați de noi, medicii lor de familie, cu sau fără acest contract pe care Guvernul încearcă să îl impună cabinetelor de medicina familiei.
Înțelegem situația epidemiologică, știm presiunea existentă pe colegii noștri din spitale și din sistemul de ambulanță. Suntem prezenți și implicați, ne ajutăm colegii și pacienții zi de zi deja de opt luni, de la începutul pandemiei.
Lipsa circuitelor, lipsa paturilor de ATI, resursa umană insuficientă din spitale, ambulanță și DSP nu sunt rezolvate însă prin aruncarea tuturor pacienților pozitivi fără evaluare în brațele medicilor de familie și forțarea cabinetelor de medicina familiei să încheie contracte revoltătoare și abuzive cu casele de asigurări”, arată un comunicat al Federației.
Articolul din OUG 180/2020 arată că ”în cazul nerespectării culpabile de către medicul de familie a oricăreia dintre obligațiile contractuale, casele de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală diminuează cu 50% venitul cuvenit potrivit contractului de monitorizare a stării de sănătate a pacienților pentru luna în care se constată aceste situații”. Potrivit aceleiași Ordonanțe, tariful pe caz este de 105 lei, scrie hotnews.ro.
”Cu vorba bună și cu consultarea profesioniștilor din medicina de familie, demonstrând respect pentru medicina de familie, Guvernul are ocazia să aibă medicii de familie parteneri în această perioadă grea pentru întreaga populație.
Cu amenințări și sancțiuni de 50% din valoarea contractului nu putem ajunge la nici un acord”, susține dr. Raluca Zoițanu, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Potrivit sursei citate, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie va solicita Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în data de 02 noiembrie 2020 revocarea Ordinului nr. 1.822/1.105/2020 pentru punerea în aplicare a prevederilor art. IV alin. (2) și (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 180/2020.
”Solicitarea de revocare are natura unei plângeri prealabile necesare pentru formularea acțiunii in anularea ordinului menționat și reprezintă un pas obligatoriu pentru formularea acestei acțiuni, conform Legii contenciosului administrativ.
În același timp Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie recomandă patronatelor medicilor de familie, precum și cabinetelor de medicina familiei să solicite caselor de asigurări de sănătate județene și a municipiului București, precum și casei de asigurări de sănătate AOPSNAJ negocierea unor clauze suplimentare”.
sursă: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Aiudean
luni, 02.11.2020 at 20:39
S-au invatat baietii cu bani castigati usor.
Elena
marți, 03.11.2020 at 14:09
aveti mare dreptate. Nu se ocupa nici de cronici, ai ceva probleme te duci la geam si se uita la tine, pai asta-i consult? Si reteta pe geam ti-o da. Ei stau izolati sa nu se imbolnaveasca cumva, sa ia numai salar, exact ca si profesorii care stau acasa si fac meditatii in particular. Nu le este frica sa puna mana pe bani, dar sa mearga la scoala le e frica ca se imbolnavesc. Stau acasa si mai primesc pe langa salar si o indemnizatie de risc de 2000 le/luna. Pentru ce?
E strigator la cer ce se intampla.