Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii de familie ar putea deschide puncte secundare de lucru, în localităţile fără astfel de cabinete. PROIECT

Publicat

Un proiect de lege care acordă medicilor de familie şi cabinetelor de medicină de familie dreptul de a deschide puncte secundare de lucru a fos pus în dezbatere publică la Senat. Prin această măsură, parlamentarii urmăresc scăderea numărului de localităţi din mediul rural care nu dispun de servicii de medicină de familie, punând la dispoziţia pacienţilor aceste facilităţi, cel puţin 10 ore pe săptămână.

Proiectul de modificare a art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ar urma să includă în norma legislativă reglementările Deciziei nr. 8/2013 a Colegiului Medicilor din România, care acordă dreptul de a deschide mai multe puncte secundare de lucru în localităţile unde nu funcţionează un alt cabinet de medicină de familie, cu posibilitatea prestării serviciilor peste norma de bază a medicului, în limita a cel puţin 10 ore pe săptămână (cel mul 3,5 ore pe zi de lucru), fără obligativitatea de a angaja un alt medic de familie.

Potrivit proiectului, un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet şi a mai mult puncte secundare de lucru. De asemenea, cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare de lucru în localitatea unde nu funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minim ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.

Iniţiatorii măsurii subliniază, în expunerea de motive, că această modificare este necesară în baza următoarelor aspecte:

  • lipsa medicilor de familie mai ales în mediul rural şi în localităţile urbane mai slab dezvoltate economic, cu populaţie restrânsă şi în continuă scădere, în zone îndepărtate de aglomeraţiile urbane, respectiv dotarea necorespunzătoare a cabinetelor de medicină de familie din aceste zone;
  • reglementările legale existente, prin care unui medic de familie, chiar dacă i se permite să înfiinţeze puncte de lucru în localităţile unde nu există cabinet de medicină de familie sau numărul locuitorul depăşeşte 2.500 de persoane, nu i se permite prestarea de servicii medicale de medicină de familie la punctul de lucru în cadrul programului normal;
  • cererile din partea medicilor rezidenţi şi medicilor tineri de familie, cu un număr mai redus de pacienţi pe lista lor, dar cu motivaţia şi timpul necesar de a presta servicii de medicină de familie în limita legii şi peste norma de bază.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax