Connect with us
Advertisement

Eveniment

Medicii de familie vor putea diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților. Decizie la Guvern

Publicat

Medicii de familie vor putea diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet. Aceste servicii ar urma să fie disponibile din luna aprilie.

Decizia a fost luată de Guvern, pentru a asigura accesul permanent al pacienților la serviciile medicale acordate de medicii de familie, dar și pentru reducerea perioadei de recuperare ori a numărului de internări ce nu sunt absolut necesare.

În pachetul de bază în asistența medicală primară, se introduc unele servicii diagnostice și terapeutice.

Aceste servicii se vor putea acorda de către medicii de familie doar asiguraţilor de pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului sau la locul solicitării, în cadrul programului obișnuit de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit.

Servicii diagnostice și terapeutice vor putea fi acordate conform curriculei de pregătire a medicului, adică, în funcție de specializarea medicului, pacientul aflat pe lista acestuia va putea beneficia doar de anumite astfel de servicii. Serviciile diagnostice și terapeutice ce vor putea fi acordate pacienților la domiciliul acestora vor fi stabilite prin norme ce vor apărea ulterior, potrivit avocatnet.ro.

Acestea ar putea fi, de la luarea pulsului și a tensiunii arteriale, efectuarea unei electrocardiograme, a spirometriei (măsurarea volumului de aer expirat), pulsoximetriei (nivelul saturației de oxigen din organism), măsurarea forţei musculare cu dinamometrul sau diverse teste clinice.

Vezi integral: HG-104 pachet servicii medicale

Pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară

Pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală primară cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale:

  • servicii medicale curative
  • servicii medicale de prevenţie și profilactice
  • servicii medicale la domiciliu
  • servicii medicale adiţionale, servicii diagnostice și terapeutice
  • activităţi de suport
  • servicii de administrare de medicamente.

Servicii medicale curative

Serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală: asistenţă medicală de urgenţă – anamneză, examen clinic şi tratament – se acordă în limita competenţei şi a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea medicul de familie.

Consultaţiile în caz de boală pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizări ale unor afecţiuni cronice se acordă în condiţiile stabilite prin norme

Consultaţiile pentru bolile cu potenţial endemoepidemic ce necesită izolare pot fi acordate şi la distanţă, în condiţiile prevăzute în norme.

Consultaţiile periodice pentru îngrijirea generală a asiguraţilor cu boli cronice se realizează pe bază de programare pentru:

  • supravegherea evoluţiei bolii
  • continuitatea terapiei
  • screeningul complicaţiilor
  • educaţia asiguratului privind autoîngrijirea.

Consultaţiile în cabinet pentru afecţiunile cronice se vor acorda conform planului de management stabilit de către medic, în condiţiile stabilite prin norme, iar la domiciliu, conform planului de management stabilit de către medic.

Consultaţiile pentru afecţiunile cronice pot fi acordate şi la distanţă, în condiţiile prevăzute în norme.

Consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pe bază de programare pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind riscul cardiovascular înalt -HTA, dislipidemie şi diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boală cronică de rinichi.

Serviciile medicale preventive şi profilactice

Consultaţii preventive – sunt consultaţii periodice active, oferite persoanelor cu vârsta între 0 – 18 ani, privind:

  • creşterea şi dezvoltarea
  • starea de nutriţie şi practicile nutriţionale
  • depistarea şi intervenţia în consecinţă pentru riscurile specifice grupei de vârstă/sex; serviciile preventive pentru copii pe grupe de vârstă şi sex, conform normelor.

Consultaţii în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei: luarea în evidenţă a gravidei, supravegherea sarcinii şi urmărirea lăuzei.

Consultaţiile pentru urmărirea lăuzei la externarea din maternitate şi la 4 săptămâni de la naştere se acordă la domiciliu.

Consultaţii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic care se acordă la cabinetul medicului de familie în mod activ adulţilor din populaţia generală – fără semne de boală.

Supraveghere – evaluarea factorilor ambientali, consiliere privind igiena alimentaţiei şi depistare boli cu potenţial endemoepidemic – examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimitere către structurile de specialitate pentru investigaţii, confirmare, tratament adecvat şi măsuri igienico-sanitare specifice, după caz. Bolile cu potenţial endemoepidemic sunt cele prevăzute la pct. II din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 423/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asiguraţii beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare.

Consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială:

  • consilierea femeii privind planificarea familială
  • indicarea unei metode contraceptive la persoanele fără risc

Consultaţiile la domiciliu

Se acordă pentru asiguraţii înscrişi pe lista proprie a medicului de familie, în afara cabinetului, în timpul programului de lucru pentru consultaţiile la domiciliu.

Consultaţiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraţilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor 0 – 1 an, copiilor cu vârsta 0 – 18 ani cu boli infectocontagioase şi lăuzelor.

Este considerată consultaţie la domiciliu inclusiv consultaţia/examinarea acordată de medicul de familie în vederea constatării decesului.

Serviciile medicale adiţionale, servicii diagnostice și terapeutice

Aceste servicii se pot acorda exclusiv asiguraţilor de pe lista proprie, la cabinet, la domiciliul asiguratului sau la locul solicitării, în cadrul programului de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit prin încheierea unui act aditional la contractul încheiat cu casa de asigurări de sanatate, după caz şi sunt detaliate în norme.

Aceste servicii sunt acordate de către medicul de familie:

a) serviciile medicale adiționale, conform competenţelor dobândite prin parcurgerea unui program educaţional specific, certificat suplimentar, după caz, in conditiile stabilite prin norme si în limita sumei contractate conform actului adiţional încheiat cu casa de asigurări de sănătate, din fondul alocat asistenţei medicale paraclinice;

b) servicii diagnostice și terapeutice, conform curriculei de pregătire a medicului, din fondul alocat asistenței medicale primare; condiţiile acordării şi punctajul aferent se stabilesc prin norme.

Activităţile de suport

Activităţile de suport sunt reprezentate de eliberarea următoarelor documente medicale, ca urmare a unui act medical propriu:

  • certificate de concediu medical
  • bilete de trimitere
  • prescripţii medicale
  • adeverinţe medicale pentru copii în caz de îmbolnăvire
  • acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilită o măsură de protecţie specială, în condiţiile Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • adeverinţe medicale pentru înscrierea în colectivitate şi avize epidemiologice pentru (re)intrare în colectivitate
  • eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, ca urmare a examinării pentru constatarea decesului
  • eliberarea fişei medicale sintetice pentru copilul încadrat în grad de handicap sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap
  • adeverinţă de încadrare în muncă pentru şomeri beneficiari ai pachetului de bază
  • eliberarea documentelor medicale, potrivit domeniului de competenţă, necesare pentru evaluarea şi reevaluarea în vederea încadrării în grad de handicap
  • recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu
  • recomandare pentru dispozitive medicale de protezare stomii şi incontinenţă urinară, cu excepţia cateterului urinar.

Serviciile de administrare de medicamente

Administrarea schemei de tratament direct observat (DOT) pentru bolnavul TBC confirmat; se acordă asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie.

Detalierea serviciilor medicale acordate, a documentelor eliberate şi condiţiile acordării serviciilor medicale se stabilesc prin norme.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement