Connect with us
Advertisement

Eveniment

Medicii de familie vor putea primi bani de la stat pentru depistarea precoce a bolilor. Care sunt sumele anuale prevăzute de CNAS

Publicat

Medicii de familie vor putea fi plătiți în funcție de performanța activității desfășurate, începând din anul 2025. Aceștia vor putea primi bonusuri cuprinse între 6.000 și 14.000 de lei pe an, în funcție de numărul persoanelor evaluate pentru depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra sănătăţii. 

Mai exact, potrivit unui proiect al CNAS, printre indicatorii de performanță evaluați sunt incluși numărul pacienților asimptomatici, în vârstă de peste 40 de ani, pentru care medicii au realizat riscograma și numărul copiilor cărora li s-a făcut screening-ul tulburărilor din spectru autist. 

Pe 7 aprilie, CNAS a publicat în dezbatere un proiect de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. …./2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit documentului, începând cu anul 2025 se va realiza plata în funcție de performanță a medicilor de familie aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate, pentru activitatea realizată în anul anterior, între data de 1 ianuarie sau, după caz, data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate și data de 31 decembrie, respectiv data încetării contractului cu casa de asigurări de sănătate.

Plata în funcție de performanță se va realiza anual, în trimestrul I al anului următor celui pentru care se măsoară gradul de realizare al indicatorilor de performanță, în limita fondului destinat plății în funcție de performanță.

Astfel, medicii de familie aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate care au îndeplinit indicatorii de performanță stabiliți pentru serviciile acordate în anul precedent, primesc o bonificație după cum urmează:

  • Pentru un număr de minim 1.000 persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea și transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist pentru copiii ce nu erau în evidența medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea, se acordă o bonificație de 14.000 lei;
  • Pentru un număr între 800 și 999 persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogrameim, realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea și transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psihomotorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist, pentru copiii ce nu erau în evidența medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea, se acordă o bonificație de 9.600 lei;
  • Pentru un număr între 600 și 799 persoane pentru care se realizează completarea și transmiterea în SIUI a riscogramei realizată pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, înscrise pe lista medicului de familie, respectiv completarea și transmiterea în SIUI a chestionarului care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist, pentru copiii ce nu erau în evidența medicului de familie cu această tulburare la 1 ianuarie a anului pentru care se face evaluarea, se acordă o bonificație de 6.000 lei.

Valoarea bonusului acordat se ajustează proporțional astfel încât plata în funcție de performanță să se încadreze în fondul destinat acestei plăți.

Cum se va face evaluarea

Potrivit proiectului, toate persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani vor primi 1 – 3 consultaţii de prevenție anual (pachet de prevenție), ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive:

  • consultaţie de evaluare iniţială,
  • consultaţie pentru intervenţie individuală privind riscurile modificabile,
  • consultaţie pentru  monitorizare/control

Pachetul de prevenţie se acordă anual – pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare.

De asemenea, la copii de 12, 15 şi 18 luni se vor identifica eventuale deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului, prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. Chestionarul va fi aplicat adaptat vârstei.

sursa: cnas.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement