Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Medicii din Alba şi-au cerut drepturile în instanţă. Proces cu ministerul, pentru asistenţă medicală gratuită

avatar

Publicat

Medicii şi familiile lor, aflate în întreţinerea acestora, ar trebui să beneficieze gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, potrivit unui articol legislativ în vigoare din 2008. Doar că nu există procedură pentru decontarea acestor servicii, astfel că nu se aplică, de 9 ani. Cel puţin aceasta este concluzia desprinsă dintr-o cauză soluţionată în acest an de Curtea de Apel Alba Iulia şi în care Colegiul Medicilor Alba a dat în judecată Ministerul Sănătăţii.

Art. 419 lit. h din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că membrii Colegiului Medicilor din România (CMR) au dreptul “să beneficieze, în mod gratuit, de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, începând cu 1 ianuarie 2008, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate, atât medicii în activitate sau pensionari, cât şi soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora”.

Conform acestui articol, singura condiție care trebuie să fie îndeplinită de medicul membru al CMR (și soțul sau soția și copiii aflați în întreținerea acestuia) pentru a beneficia în mod gratuit de asistență medicală, medicamente și proteze este plata contribuției la asigurările sociale de sănătate.

Însă Colegiul Medicilor Alba reclamă în instanţă că a fost sesizat în mod verbal de mai mulți medici din județ cu privire la faptul că acest articol (419 lit.h) nu se aplică. Reprezentanţii CMA au cerut explicaţii şi de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, mai precis indicarea procedurii prin care medicii pot beneficia de drepturile menţionate. În documentaţia din dosar (sursa rolii.ro), se arată că răspunsul a fost că, “în acest moment, medicii (membri CMR), cât și soțul sau soția și copiii aflați în întreținerea acestora, nu pot beneficia de drepturile prevăzute de art. 419 lit. h) din Legea nr. 95/2006 deoarece în legislație nu ar fi prevăzută o procedură de decontare pentru aceste categorii de persoane”.

În 8 decembrie 2016, CMA a înaintat Ministerului Sănătății o cerere prin care solicită clarificarea situației, precum și completarea cadrului legislativ în așa fel încât art. 419 lit. h din Legea nr. 95/2006 să devină imediat aplicabil. Nu a primit răspuns în termenul legal de 30 de zile, astfel că a cerut instanţei să dea o soluţie privind emiterea procedurii, dar şi stabilirea unui termen în care să fie posibilă aplicarea acesteia. În plus, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la timp, a cerut daune morale de 1 leu.

Curtea de Apel a admis doar o parte dintre solicitări, obligând Ministerul Sănătăţii să răspundă cererii Colegiului Medicilor înaintată în decembrie anul trecut.

“Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Colegiul Medicilor Alba, (…) în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătăţii (…) şi în consecinţă: Obligă pârâtul să soluţioneze cererea înaintată la data de 8.12.2016. Respinge ca inadmisibil capătul de cerere privind obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor necesare pentru ca art.419 lit. h din Legea 95/2006 să fie aplicabil în mod imediat şi efectiv. Respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtului la plata daunelor morale de 1 leu. Respinge ca inadmisibilă cererea de chemare în garanţie formulată de pârâtul Ministerul Sănătăţii a chematei în garanţie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (…). Obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantului a sumei de 50 lei, cu titlu cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare care se va depune la Curtea de Apel Alba Iulia sub sancţiunea nulităţii”, se arată în minuta hotărârii instanţei.

Ministerul Sănătăţii a formulat recurs, care se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Autoritățile din Alba au avut prima întâlnire pentru organizarea manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri

avatar

Publicat

Miercuri, 17 octombrie, la sediul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” a avut loc prima ședință de coordonare pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României de la Alba Iulia, în anul Centenarului. Parada militară este elementul cheie al întâlnirii și organizarea manifestărilor din zona Sălii Unirii și a statuii lui Mihai Viteazu, în contextul în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

România, „campioana” Uniunii Europene la rata inflației anuale în ultimele opt luni

avatar

Publicat

bani lei monede

Pentru a opta lună consecutiv, România este ”campioana”ratei anuale a inflației, dintre statele membre ale Uniunii Europene. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) s-a situat la 2,2% în septembrie, stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce în zona euro inflaţia a urcat până la 2,1% de la 2% în august.În rândul statelor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD Alba): „A fost demarată campania de plată în avans a subvențiilor agricole pentru 2018”

avatar

Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, anunţă că a fost demarată campania de plată în avans a subvențiilor agricole pentru 2018. Potrivit politicianului, se estimează că în primele  săptămâni vor fi făcute plăți în avans pentru aproximativ 100.000 de dosare în sumă totală de 200 de milioane de euro.„Astfel, Guvernul PSD-ALDE continuă o practică benefică, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Autoturism înmatriculat în Alba, implicat într-un accident grav în județul Mureș. Șoferul, cetățean american, a DECEDAT

avatar

Publicat

Un cetățean american care conducea un autoturism marca Dacia Logan, înmatriculat în județul Alba, a decedat miercuri seara, pe DN 13 (E60), în județul Mureș, după ce a adormit la volan și a pătruns pe sensul opus, sub semiremorca unui TIR.Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs pe DN13(E60), km 108+950, în localitatea Albești. Conducătorul unui autoturism […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate