Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Medicii din Alba şi-au cerut drepturile în instanţă. Proces cu ministerul, pentru asistenţă medicală gratuită

avatar

Publicat

Medicii şi familiile lor, aflate în întreţinerea acestora, ar trebui să beneficieze gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, potrivit unui articol legislativ în vigoare din 2008. Doar că nu există procedură pentru decontarea acestor servicii, astfel că nu se aplică, de 9 ani. Cel puţin aceasta este concluzia desprinsă dintr-o cauză soluţionată în acest an de Curtea de Apel Alba Iulia şi în care Colegiul Medicilor Alba a dat în judecată Ministerul Sănătăţii.

Art. 419 lit. h din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că membrii Colegiului Medicilor din România (CMR) au dreptul “să beneficieze, în mod gratuit, de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, începând cu 1 ianuarie 2008, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate, atât medicii în activitate sau pensionari, cât şi soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora”.

Conform acestui articol, singura condiție care trebuie să fie îndeplinită de medicul membru al CMR (și soțul sau soția și copiii aflați în întreținerea acestuia) pentru a beneficia în mod gratuit de asistență medicală, medicamente și proteze este plata contribuției la asigurările sociale de sănătate.

Însă Colegiul Medicilor Alba reclamă în instanţă că a fost sesizat în mod verbal de mai mulți medici din județ cu privire la faptul că acest articol (419 lit.h) nu se aplică. Reprezentanţii CMA au cerut explicaţii şi de la Casa de Asigurări de Sănătate Alba, mai precis indicarea procedurii prin care medicii pot beneficia de drepturile menţionate. În documentaţia din dosar (sursa rolii.ro), se arată că răspunsul a fost că, “în acest moment, medicii (membri CMR), cât și soțul sau soția și copiii aflați în întreținerea acestora, nu pot beneficia de drepturile prevăzute de art. 419 lit. h) din Legea nr. 95/2006 deoarece în legislație nu ar fi prevăzută o procedură de decontare pentru aceste categorii de persoane”.

În 8 decembrie 2016, CMA a înaintat Ministerului Sănătății o cerere prin care solicită clarificarea situației, precum și completarea cadrului legislativ în așa fel încât art. 419 lit. h din Legea nr. 95/2006 să devină imediat aplicabil. Nu a primit răspuns în termenul legal de 30 de zile, astfel că a cerut instanţei să dea o soluţie privind emiterea procedurii, dar şi stabilirea unui termen în care să fie posibilă aplicarea acesteia. În plus, pentru că Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la timp, a cerut daune morale de 1 leu.

Curtea de Apel a admis doar o parte dintre solicitări, obligând Ministerul Sănătăţii să răspundă cererii Colegiului Medicilor înaintată în decembrie anul trecut.

“Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Colegiul Medicilor Alba, (…) în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătăţii (…) şi în consecinţă: Obligă pârâtul să soluţioneze cererea înaintată la data de 8.12.2016. Respinge ca inadmisibil capătul de cerere privind obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor necesare pentru ca art.419 lit. h din Legea 95/2006 să fie aplicabil în mod imediat şi efectiv. Respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtului la plata daunelor morale de 1 leu. Respinge ca inadmisibilă cererea de chemare în garanţie formulată de pârâtul Ministerul Sănătăţii a chematei în garanţie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (…). Obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantului a sumei de 50 lei, cu titlu cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare care se va depune la Curtea de Apel Alba Iulia sub sancţiunea nulităţii”, se arată în minuta hotărârii instanţei.

Ministerul Sănătăţii a formulat recurs, care se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Decalaj de 50 de ani între cetățeni și parlamentari, în privința averilor. Ce bani, case și terenuri au aleșii

avatar

Publicat

camera deputatilor

Românul obișnuit va ajunge la nivelul venitului mediu anual încasat de un parlamentar abia peste 50 de ani, arată o analiză realizată de Europa Liberă. Este vorba despre o radiografie care pornește de la ultimele declarații de avere ale parlamentarilor. O comparație cu datele oficiale despre cât câștigă românii de rând și ce economii au. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cum încearcă Guvernul să-i aducă în ţară pe românii din Diaspora. Salariile şi beneficiile oferite

avatar

Publicat

euro bani

Ministerul Muncii va organiza burse ale locurilor de muncă în Diaspora pentru românii care lucrează în şantiere. Încearcă, astfel, să-i convingă să se întoarcă în ţară. Doar că ofertele nu sunt dintre cele mai atractive pentru românii obişnuiţi cu veniturile de peste hotare: li se oferă salarii de până în 1.000 de euro şi abonamente […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Albaiulianul Gicu Grozav va performa în Ungaria. A semnat cu formația maghiară Kisvarda

avatar

Publicat

gicu grozav

Albaiulianul Gicu Grozav a semnat miercuri cu formația maghiară Kisvarda, locul 11 din 12 din prima ligă din Ungaria. Atacantul Gicu Grozav a semnat un contract pe un an și jumătate cu Kisvarda, având ca obiectiv salvarea de la retrogradare, anunță presa din Ungaria. Kisvarda este pe 11, cu 16 puncte, la un punct de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cei trei suspecți în cazul CRIMEI de la Mediaș vor să fie cercetați în LIBERTATE. Contestă măsura arestului preventiv

avatar

Publicat

crima medias

Cei trei suspecți în cazul cumplitei crime de la Mediaș cer să fie cercetați în libertate. Aceştia contestă măsura arestului preventiv dispusă, în data de 14 ianuarie,  de Tribunalul Sibiu. Apelul se va judeca în data de 21 ianuarie la Curtea de Apel Alba Iulia. VIDEO: Recidivistul din Alba, care a ucis un tânăr în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate