Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul ÎPS György Jakubinyi – arhiepiscopul romano – catolic de Alba Iulia, cu ocazia Sfintelor Paști


Publicat

pasti romano catolic alba iulia ips gyorgy jakubinyiPreacucernici confraţi preoţi! Iubiţi fraţi şi surori în Cristos! Profetul Isaia (2,3) spune: „Căci din Sion va ieşi Legea, şi din Ierusalim cuvântul Domnului”.Spaţiul pământesc al mântuirii noastre este Ierusalimul, Oraşul Sfânt. Azi fiecare dintre noi îşi îndreaptă paşii inimii spre Mormântul gol cântând Aleluia, cântecul de bucurie al creştinătăţii. Împreună cu Apostolii mărturisim: ”A Înviat Domnul cu adevărat şi S-a arătat lui Simon” (Luca 24, 34). Prin sacramentul botezului am primit harul mântuirii. În viaţa noastră trebuie să arătăm că suntem mântuiţi. Viaţa creştină este plină de bucurie şi cunoaştem drumul, pentru că Domnul merge înaintea noastră.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Sfânta Biserică ne oferă şi indicaţii practice. A devenit un obicei ca fiecare an să fie dedicat unei teme din învăţătura de credinţă. Astfel ne putem conştientiza mai bine vocaţia şi misiunea creştină. Sfântul Părinte papa Francisc a hotărât ca în Biserica universală anul 2015 să se dedice vieţii consacrate (De la 30 noiembrie 2014, I. Duminică din Advent, până la 2 februarie 2016 la Întâmpinarea Domnului).

Vreau să spun câteva cuvinte despre viaţa consacrată. „Viaţa consacrată lui Dumnezeu sau viaţa monahală este o stare de viaţă recunoscută de Biserică. Este răspunsul liber dat unei chemări speciale a lui Cristos, prin care cei consacraţi se dedică total lui Dumnezeu şi tind spre perfecţiunea iubirii prin lucrarea Duhului Sfânt. Această consacrare se caracterizează prin practicarea sfaturilor evanghelice (sărăcia, curăţia, ascultarea)” – Compendiul Catehismului Bisericii Catolice, întrebarea 192. La înfiinţarea noilor familii, instituţii şi comunităţi de viaţă consacrată se arată întotdeauna lucrarea Duhului Sfânt.

În momentul de faţă, în Arhidieceza noastră slujesc cinci ordine bărbăteşti şi şapte feminine, servind „spre folosul nostru şi al întregii Sfintei sale Biserici” (din Sfânta Liturghie) prin contemplare, în pastoraţie, prin ajutorarea bolnavilor, în educaţie sau cateheză. Nu le voi enumera ca nu cumva să uit pe vreunul sau să le greşesc ordinea cronologică. Aici îi enumăr şi pe membrii ordinului terţiar sau laicii consacraţi, şi pe aceia care aparţin diferitelor mişcări spirituale, sau carismatice. Îi puteţi găsi pe site-ul Arhidiecezei.

Citește și FOTO-VIDEO: Credincioșii romano-catolici au celebrat Învierea Domnului, la Catedrala din Alba Iulia. Binecuvântarea focului și aprinderea Lumânării Pascale

Anul acesta să ne rugăm pentru vocaţii preoţeşti şi călugăreşti! Cerinţa lui Isus este actuală şi astăzi: „Secerişul este mare, însă lucrătorii sunt puţini. Rugaţi-l deci pe Domnul secerişului să trimită lucrători la secerişul lui”. (Matei 9, 37-38; Luca 10, 2). În circulara de Crăciun am făcut cunoscut mesajul Sfântului Părinte Francisc despre cum se poate dobândi indulgenţa plenară în acest an al vieţii consacrate (Circulara a X-a / 2014, Nr.: 1865 – 2014).

Nu numai Sfântul Părinte dedică câte un an unei teme, dar şi diecezele au acest obicei, dedicând câte un an unui serviciu pastoral. Consiliul Pastoral Arhidiecezan ne-a sfătuit să consacrăm acest an diasporei. Am deschis acest an odată cu Adventul din 2014 şi îl vom încheia cu Adventul anului 2015. Ce este diaspora? Provine din grecescul diaszpóra, semnificând: condiţie minoritară după un criteriu denumit. Putem spune că în Arhidieceza noastră, credincioşii trăiesc în mare parte în minoritate (diasporă) atât pe plan religios, cât şi naţional.

Această condiţie necesită o pastoraţie particulară. O citez deseori pe Sfânta Tereza a Pruncului Isus care spunea: „În faţa lui Dumnezeu nu există fapte mici sau mari, ci numai o iubire mai mică sau mai mare cu care săvârşim faptele”. Aplic această asemănare şi parohiilor, comunităţilor noastre: nu există comunităţi mici sau mari, ci mai mică sau mai mare este iubirea frăţească aflată între noi. Deci, dacă doriţi să fim importanţi, să fie dragostea mare în voi, să fiţi uniţi, să vă ajutaţi unul pe celălalt aşa cum o făcea Biserica primară: „Nu era nimeni care să ducă lipsă, căci toţi care posedau terenuri sau case le vindeau, aduceau preţul celor vândute şi îl puneau la picioarele apostolilor; apoi se împărţea fiecăruia după cum avea nevoie” (Faptele Apostolilor 4, 34-35). Motto-ul anului diasporei sunt cuvintele Sfântului Părinte papa Francisc şi sună astfel: „A rămâne în Isus, a trăi bucuria apartenenţei noastre creştine, a merge până la periferie!” În diasporă este foarte important să avem o poziţie fermă şi fidelitate, pentru că aici mediul creştin care ar putea să-l susţină pe cel şovăielnic lipseşte (este deficitar?). Doar un exemplu: până acum orele de religie în şcoli erau obligatorii indiferent de confesiune.

Noua lege dispune ca din toamnă – înscrierile s-au făcut însă până pe 6 martie – în cazul minorilor, părinţii, tutorii, iar în cazul majorilor tinerii înşişi, să poată cere prin completarea unor formulare să se facă educaţie religioasă în şcoli. Acum se va vedea cât de importantă este pentru părinţi educaţia religioasă a copiilor lor. Dacă pentru ei formarea la credinţă a jucat un rol important, dând un sens vieţii lor pământeşti, atunci le vor da şi copiilor această educaţie. Dacă fiecare părinte sau tutore ori elevul însuşi cere educaţia religioasă în şcoală, atunci noua lege nu va schimba nimic în practica de până acum. Aşa le cerem dragilor noştri credincioşi să facă şi aşa sperăm să facă! Doresc tuturor credincioşilor mei, fraţilor mei în credinţă şi oamenilor de bunăvoinţă sărbători pascale pline de har şi de pace în suflet. Cristos a înviat!”

Alba Iulia,  5 aprilie 2015, în Sărbătoarea Învierii Domnului

† GYÖRGY, arhiepiscop

Citește și MESAJE de FLORII: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoareDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

A condus fără permis o autoutilitară și a acroșat un autoturism parcat, la Ocna Mureș. Tânăr din județul Mureș, cu dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un tânăr din județul Mureș s-a ales cu dosar penal în Alba după ce a condus o autoutilitară și a acroșat un autoturism parcat regulamentar, la Ocna Mureș. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 5 mai 2021, în jurul orei 18:40, polițiștii din Ocna Mureș au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier, soldat cu pagube materiale, produs pe strada Brazilor din Ocna Mureș.

Polițiștii au constatat că un tânăr de 20 de ani, din Sărmașu, județul Mureș, în timp ce efectua manevre pentru a parca o autoutilitară, a acroșat un autoturism parcat regulamentar.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu posedă permis de conducere, pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: O căprioară a căzut într-un bazin de apă adânc de aproape patru metri. Intervenție dificilă a pompierilor din Blaj

Publicat

O căprioară a căzut într-un bazin de apă adânc de aproximativ patru metri, situat pe raza localității Blaj. 

În jurul orei 10.10, la fața locului s-au deplasat pompierii din Blaj pentru a salva animalul.

Potrivit ISU Alba, pompierii intervin în primă fază pentru imobilizarea căprioarei, care este foarte agitată, iar apoi pentru extragerea acesteia din bazin.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Salonul Național de Artă dedicat Zilei Europei, la Galeria de Artă din Alba Iulia

Publicat

La Galeria de Artă din Alba Iulia are loc joi, 6 mai, începând cu ora 17:00, vernisajul expoziției – Salonul Național de Artă dedicat Zilei Europei. În cadrul evenimentului vor expune lucrări un număr de zece artiști. 

Expoziția va putea fi admirată la Galeria de Artă din Alba Iulia, aflată pe strada 1 Decembrie 1918, bloc M9 parter, până în data de 25 mai.

În cadrul acesteia pot fi admirate lucrări semnate de:

 • Livia Maria Moldovan
 • Victor Apostu
 • Adela Kostyal
 • Tereza Popa
 • Ileana Muntean
 • Thu Ha
 • Livia Cezara
 • Daniela Peleogianni
 • Cătălin Muntean
 • Traian Mârza

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ITM Alba: Amenzi de 10.000 de lei și cinci avertismente date de inspectori, după controale la firme din județ

Publicat

Inspectorii de muncă din Alba au dat amenzi de 10.000 de lei, în urma controalelor derulate săptămâna trecută la firme din județ.

În perioada 26 – 29 aprilie, în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 16 de firme, cu un număr total de 510 de salariați. Au fost depistate 29 de nereguli și date 4 sancțiuni, respectiv trei avertismente și o amendă în cuantum de 2.000 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților;
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
 • netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificărilor intervenite în executarea contractelor individuale de muncă;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificați 4 de angajatori și găsite 4 nereguli. Inspectorii au aplicat 2 avertismente și 2 amenzi în valoare de 8.000 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
 • lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
 • lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
 • lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
 • organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
 • lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate