Eveniment
Meteorolog: În noiembrie vom avea cel mai timpuriu strat de zăpadă consistent în această perioadă a anului din ultimii 10 – 15 ani
Meteorologul român Ilie Nicolae a prezentat pe contul său de Facebook o serie de date corelate din care reiese când sunt șanse foarte ridicate să avem parte de ninsoare în România, în ultima decadă a acestei luni.
Ilie Nicolae este meteorolog la societatea Intervenții Active în Atmosferă (IAA), spune că „la orizont se întrevăd condiții pentru primul strat de zăpadă mai consistent în zonele joase de relief, odată cu ultima decadă a lunii noiembrie”.
”Episodul de iarnă din ultima decadă a lunii este de urmărit, fiindcă ar constitui cel mai timpuriu strat de zăpadă mai consistent în această perioadă din an din ultimii 10 – 15 ani cel puțin” a scris Ilie Nicolae.
Prognoza sa este întărită și de aplicațiile meteo care prevăd un final de lună cu precipitații și temperaturi în jurul a 0 grade Celsius, potrivite pentru ninsoare.
Acesta a și explicat pe larg motivele pentru care crede acest lucru.
Prognoză meteo noiembrie: primul episod notabil de ninsori al acestui semestru rece
”Odată cu ultima decadă a lunii noiembrie, la orizont se întrevăd condiții pentru primul strat de zăpadă mai consistent în zonele joase de relief.
Probabilitatea acestuia va fi dată de adâncirea unui talveg de undă scurtă în bazinul central al Mării Mediterane.
Acest lucru va duce la formarea unei depresiuni în respectiva zonă, condiții în care vor fi și precipitații importante cantitativ.
Deplasarea ariei depresionare către est, în cuplaj cu anticiclonul Scandinav, va constitui mediul favorabil unui transport de aer rece dinspre nord-est.
Prezența aerului rece și a unor cantități local însemnate de precipitații vor aduce primul episod notabil de ninsori al acestui semestru rece. Va fi vorba despre o zăpadă umedă, din actualele modelări atmosferice.
În urmă cu ceva timp, se întrevedea o veritabilă circulație vestică, însă adâncirea unui talveg către Marea Mediterană și acțiunea unui anticiclon peste regiunea Scandinavei au schimbat considerabil datele problemei.
Astfel, de la un aspect de primăvară la unul autentic de iarnă la doar câteva zile.
Episodul de iarnă din ultima decadă a lunii este de urmărit, fiindcă ar constitui cel mai timpuriu strat de zăpadă mai consistent în această perioadă din an din ultimii 10 – 15 ani cel puțin.
Rămâne de văzut dacă se va menține și la începutul primei luni calendaristice a iernii 2022-2023”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News