Actualitate
”Mica Unire” sărbătorită la Aiud. Îmbrăcați în costume popuare, copiii de la două grădinițe au încins ”hora prieteniei”
De Ziua Unirii, copiii de la două grădiniţe din Municipiul Aiud au demonstrat încă o dată că prietenia nu ţine cont de etnie sau culoare. La Aiud, ziua de 24 ianuarie, când pe cuprinsul României s-a sărbătorit ”Unirea mică”, a fost un prilej de demonstrare a dorinţei de înţelegere între cele două etnii care vieţuiesc de veacuri în această localitate.
Stă mărturie în acest sens acţiunea organizată în cadrul unui parteneriat între două grădiniţe ale municipiului: Grădiniţa cu Program Prelungit nr.2 Aiud şi Grădiniţa cu Program Normal nr.4 Aiud, grădiniţe în care limbile de predare sunt diferite: română şi maghiară.
Hora încinsă vineri, 23 ianuarie 2015, de către preşcolarii celor două grădiniţe partenere, este un exemplu de netăgăduit în acest sens.
Citește și 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza
În dorinţa de a arăta celor prezenţi că dacă vrei se poate trăi în prietenie şi pace, cei mici şi-au prezentat reciproc costumele populare, pe care apoi le-au reprezentat prin desen, au învăţat despre simbolurile naţionale, pe care le-au redat apoi pe harta ţării, au prezentat povestea Moş Ion Roată şi Unirea, iar la final au dansat hora unirii ca simbol al legăturilor de prietenie. Copiii au fost îndrumaţi de educatoarele Ioana Arghiuş, Daniela Gligor, Dorina Gavril, Elisabeta Corpodean, Maria Szakacs, Elisabeta Ferencz.
Colaborarea dintre cele două grădiniţe a devenit o tradiţie. În prezent se continuă un proiect de parteneriat pornit în anul 2004, care facilitează desfăşurarea unor activităţi extracurriculare comune de către copii de diferite etnii, provenind din regiuni etnoculturale şi geografice diferite.
Sunt organizate excursii, ateliere de lucru, activităţi artistice şi recreative. Copiii lucrează împreună, participă la exerciţii de cunoaştere reciprocă, desenează, recită, cântă, dansează, învăţând astfel despre tradiţiile, obiceiurile şi cultura celorlalte grupuri etnice.
”Parteneriatul stabilit după acest model a avut un impact pe termen lung: colaborările noastre au continuat să se dezvolte din ce în ce mai mult de la un an la altul, iar copiii şi educatoarele acestora au legat prietenii durabile”, a declarat prof. Cornelia Soporan, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit nr.2 Aiud.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News