Eveniment
Miliardarul Dorel Tamaş a rămas cu patru ani cu executare, Doina Scutea a fost achitată. Decizie definitivă pronunțată de ÎCCJ
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat joi, 29 octombrie, sentinţa definitivă în dosarul ”Continental”. Miliardarul Dorel Tamaş, urmărit internaţional cu mandat de arestare în lipsă, a rămas cu condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul decan al Baroului Alba, avocata Doina Scutea a fost achitată.
Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia instanţei de fond, Curtea de Apel Târgu Mureş, respingând apelurile formulate de procurorii DNA şi de către inculpaţi. Astfel, miliardarul Dorel Tamaş a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar Doina Scutea a fost achitată. Alţi patru inculpaţi au primit pedepse cu suspendare. Cauza este cunoscută sub denumirea de dosarul ”Continental”, omul de afaceri Dorel Tamaş fiind acuzat de procurorii DNA că a vândut clădirea fostului hotel cu acelaşi nume din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de 2 milioane de euro unei societăţi comerciale. Fostul decan al Baroului de Avocaţi a fost judecat pentru complicitate la înşelăciune.
În acest dosar, Doina Scutea a fost reţinută pentru 24 de ore în luna mai 2011. Dorel Tamaş este urmărit internaţional cu mandat de arestare de aproape 5 ani. Se bănuieşte că s-ar afla în Dubai.
În iulie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia i-au trimis în judecată pe Dorel Cristian Tamaş, administrator al SC Ardeleana SA, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, în formă continuată, delapidare, în formă continuată, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată; Doina Scutea, decan al Baroului Alba, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave; Anca Gherman, notar public, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată; Crinela Cătălina Pop, administrator SC Monoprod SRL Alba Iulia, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată; Radu Soare, administrator al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba Iulia, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată; Delia Angela Soare, asociat al SC Asisan Junior Agent de Asigurare SRL Alba Iulia, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Ceilalţi patru inculpaţi au primit următoarele pedepse: Anca Gherman (notar) – 2 ani de închisoare cu suspendare, Radu Soare – 2 ani de închisoare cu suspendare, Angela Delia Soare – 2 ani cu suspendare, Pop Crinela Cătălina – 1 an cu suspendare. ”Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Târgu-Mureş şi de inculpaţii Tamaş Dorel Cristian, Pop Crinela Cătălina, Soare Radu, Soare Delia Angela şi Gherman Anca împotriva sentinţei penale nr.21 din 15 mai 2014 pronunţată de Curtea de Apel Târgu-Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie.
Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului declarat de Parchet rămân în sarcina statului. Obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Pop Crinela Cătălina, Soare Radu, Soare Delia Angela şi Gherman Anca la plata sumei de câte 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Obligă apelantul intimat inculpat Tamaş Dorel Cristian la plata sumei de 1020 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 520 lei, reprezentând onorariul pentru apărătorul desemnat din oficiu, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 octombrie 2015”, se afirmă în minuta deciziei de la ÎCCJ.
Rechizitoriul DNA Alba Iulia Potrivit rechizitoriului, în 14 mai 2008, Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA şi o societate comercială din Cluj-Napoca au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului Continental din oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la zece milioane de euro, din care a fost achitată suma de două milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând să fie plătită la finalizarea vânzării. Cu această ocazie, Tamaş le-a ascuns viitorilor proprietari că în cursul anilor 2001 şi 2003 au fost iniţiate proceduri de retrocedare a acelui imobil, în baza Legii 10/2001, de către Colegiul Reformat Debrecen şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. De asemenea, Tamaş le-a ascuns viitorilor cumpărători că proprietarul imobilului, SC Ardeleana SA, îşi asumase obligaţia de a închiria locuri de parcare de la Primăria municipiului Cluj-Napoca, obligaţie care ar fi revenit cumpărătorilor după perfectarea vânzării.
Dorel Tamaş şi Doina Scutea în 2011 După încasarea avansului de două milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, Tamaş şi-a însuşit suma totală de 702.750 de lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit de 1.488.406 de euro. Independent de aceste fapte, în cursul anului 2008, Tamaş, împreună cu inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu, notarul Anca Gherman şi Pop Crinela-Cătălina, persoane apropiate acestuia, a pus în practică un mecanism financiar prin care i-a indus în eroare pe reprezentanţii Băncii Comerciale Române – Sucursala Alba, pentru ca Tamaş să obţină beneficii materiale în mod injust.
Societăţile comerciale reprezentate de inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina încheiau în mod fictiv antecontracte de vânzare – cumpărare a unor imobile aflate în proprietatea lui Tamaş, pentru care obţineau credite ipotecare de la BCR – Sucursala Alba. Întrucât imobilele erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obţinute din închirierea lor sau din comercializarea unor mărfuri.
În acest scop, Tamaş le-a pus la dispoziţie inculpaţilor Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina două antecontracte de vânzare-cumpărare fictive şi un contract de închiriere. Contractul de închiriere a fost întocmit în fals de notarul Gherman şi avea ca obiect închirierea unuia dintre imobile de către biroul său notarial.
După ce creditele în valoare totală de 1.080.000 de lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate şi banii erau încasaţi de Tamaş, inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina nu mai finalizau vânzările, iar firmele pe care le reprezentau intrau în insolvenţă sau în faliment. De asemenea, în perioada mai-decembrie 2008, Tamaş, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA Alba Iulia, şi-a însuşit nejustificat suma de 4.258.491,89 lei din patrimoniul societăţii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Maria popescu
vineri, 30.10.2015 at 12:37
Felicitari avocatului doamnei scutea, mihai ivanescu!
albaiulian
marți, 14.06.2016 at 10:16
CORB LA CORB NU_SI SCOATE OCHII! Inchisoare cu suspendare egal cu O. Asta e justitia din Romania o cloaca de infractori corupti.