Connect with us
Publicitate

Administrație

Miliardele de la Guvern abia acoperă datoriile primăriilor din Alba. Vezi ce vor face administraţiile locale cu banii din Fondul de rezervă

Publicat

Un număr de 52 unităţi administrativ-teritoriale din Alba au primit bani pentru anul 2012 din fondul de rezervă al Guvernului. Cu excepţia municipiului Alba Iulia, care beneficiază de o finanţare de 2.000.000 de lei, primarii celor mai multe localităţi vor trebui să se descurce cum ştiu ei mai bine cu banii primiţi, care pornesc de la 100.000 de lei şi nu depăşesc 700.000 de lei. Deşi se bucură de ajutorul acordat de Guvernul Ungureanu, primarii noştri susţin că aceste sume abia dacă le vor ajunge să-şi achite datoriile acumulate în decursul anilor.

Cu excepţia primarului Mircea Hava, care a anunţat că va folosi banii din Fondul de rezervă al Guvernului pentru modernizarea cartierului Tolstoi din municipiu şi pentru amenajarea unui skate park în cetate, majoritatea primarilor ne-au declarat că banii, deşi bineveniţi, nu le ajung, aşa că nu se va pune problema de investiţii noi. Pentru a afla cum anume vor gestiona sumele primite de la Guvern, ne-am adresat primarilor din Alba care beneficiază în acest an de cea mai mare finanţare din judeţ.

Banii primiţi de Primăria Alba Iulia de la Fondul de rezervă vor fi folosiţi pentru lucrări publice: reabilitarea cartierului Tolstoi şi construirea unui skate park în Cetate. „O parte din bani vor fi folosiţi în cartierul Tolstoi. Avem acolo un proiect aprobat pentru tot ceea ce înseamnă <reabilitare cartier>: apă, parcări, drumuri, pomi. O parte din bani vor merge pe skate park, în interiorul Cetăţii, pe lângă terenurile de tenis. Skate park-ul se află în stadiul de proiectare, trebuie calculate distanţe, înălţimi, unghiuri, materiale. Trebuie să fie meseriaş. Încă nu a început licitaţia, dar o să treacă de 40-50 de mii de euro, sigur. Am mai fi avut o variantă <a l’americaine>, de 300.000 de euro, însă nu o să mergem pe ea. Aceşti bani nu ne ajung, însă putem să începem lucrările şi apoi mai completăm cu bani de la noi”, a declarat primarul Mircea Hava. Skate park-ul va fi funcţional cel mai probabil la sfârşitul verii.

Primăria Blaj a primit din Fondul de rezervă 670.000 de lei cu care vor trebui să se descurce în 2012. Potrivit primarului Gheorghe Rotar, aceşti bani vor fi folosiţi pentru achitarea datoriilor acumulate şi poate şi pentru câteva lucrări minore la drumurile din oraş. În rest, acesta susţine că nici nu se pune problema de investiţii noi, mai ales că în hotărârea de guvern prin care s-au alocat aceşti bani se arată clar pentru ce au fost acordaţi banii: „Avem arierate şi contrafinanţări la proiecte realizate cu fonduri europene. La asta vom folosi banii, mai ales că mai avem aproximativ 3 miliarde restanţe ce trebuie plătite. Nici vorbă de investiţii noi”, a declarat primarul Blajului.

Primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu susţine că este prima dată în 8 ani, când Guvernul alocă bani acestei localităţi, aşa că sunt primiţi cu bucurie. Chiar şi aşa, Tiberiu Raţiu declară că banii nu vor ajunge, cu siguranţă, mai ales că administraţia locală are de achitat datorii şi contribuţii la proiectele desfăşurate cu fonduri europene: „Avem de plătit contribuţii la lucrări deja realizate sau care se află în curs de executare. Ca un exemplu, doar la Spitalul Orăşenesc Abrud unde am realizat o investiţie prin POR, pentru a reface clădirea, mai avem de plătit. După finalizarea acestui proiect, spitalul am mai fost cuprins într-un program de reabilitare alături de alte două spitale din România, cu finanţare elveţiană. La  totalul de 40 de miliarde, noi va trebui să contribuim cu 12%, deci aproximativ 5 miliarde. Pe lângă asta, în Abrud mai derulăm în total 30 de programe cu fonduri europene şi toate astea mă sufocă. Nu aş vrea să fac găuri în bugetul local, pentru a-mi acoperi datoriile”, a declarat Tiberiu Raţiu.

Primarul din Baia de Arieş declară şi el că banii de la Guvern sunt insuficienţi. Gheorghe Bora ne-a explicat că s-au acumulat datorii şi restanţe pe care abia dacă va putea să le acopere cu aceşti bani: „Am preluat datorii de aproape 2 miliarde în urma unor licitaţii trunchiate de fostul primar. Mai mult, la Centrul De Sănătate au mai rămas datorii de la fostul manager de alte aproximativ 2 miliarde. Am mai plătit de la buget şi sperăm să mai achităm şi acum, dar banii cu siguranţă nu vor ajunge”, a declarat primarul din Baia de Arieş, localitate care a primit de la Guvern 500.000 de lei.

La Zlatna, banii alocaţi din Fondul de Rezervă al Guvernului vor fi folosiţi pentru reabilitarea fostei şcoli generale din oraş şi transformarea acesteia în sediu de primărie. Potrivit primarului Silviu Ponoran, cei 500 mii de lei de la Guvern abia dacă vor ajunge pentru demararea lucrărilor la acoperiş, având în vedere faptul că întregul proiect a fost evaluat la 20 de miliarde de lei (vechi): „Zilele acestea o să scoatem la licitaţie această lucrare şi sperăm să reuşim să folosim aceşti bani pentru realizarea acoperişului, care acoperă în parte şi curtea şcolii din apropiere şi care, din cauza degradării, riscă să se prăbuşească în orice moment pe copii. Aceasta este cea mai semnificativă clădire din oraş, dar a rămas în degradare de câţiva ani”.

Adiministraţia locală din Săsciori a primit de la Guvern 700.000 de lei, bani care sunt mai mult decât bineveniţi, mai ales că primăria are în derulare un proiect de introducere a canalizării în satele Sebeşel, Săsciori şi Laz. Potrivit primarului Nicolae Florin Morar, întreg proiectul a fost evaluat la suma de 85 de miliarde lei vechi, iar suma primită din Fondul de Rezervă va fi folosită exclusiv pentru demararea acestei investiţii.

Primarul comunei Albac s-a simţit dator să ne informeze că suma de 500.000 de lei de la Guvern nu va fi folosită în interes personal, ci în interesul comunităţii. Petru Tiberiu Todea ne-a declarat că va cheltui aceşti bani pentru achitarea contribuţiilor la proiectele aflate în curs de implementare pe axele 322 şi 313, respectiv asfaltări, reabilitarea Centrului de zi pentru bătrâni, Centrului cultural şi la Centrului de informare turistică. Primarul susţine că ar mai avea o datorie de 7 miliarde la proiectul de amenajare a campusului şcolar, unde cantina se află în lucru, dar şi investiţii în derulare la canalizare şi staţia de epurare a comunei. Cu aceşti bani, va încerca să achite în parte aceste datorii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. atti

    miercuri, 11.04.2012 at 10:37

    DACA SUNTEM FURATI DE ASOCIATIILE DE LOCATARI, LA FACTURI, LA APA CARE ESTE IN PLUS DIN BURTA DE ADMINISTRATOR, DACA PLATIM AOPA DE PLOAIE, CE FACE PRIMARIA, DL.HAVA CU BANI????????NU INTELEG, NU SE VEDE NIMIC CONCRET IN BUNASTAREA CETATEANULUI.UNDE SUNT MILIARDELE LUATE DE GUVERNUL BASESCU, CARE SE VA PLATI SUTE DE ANI????UNDE SUNT BANI DIN PRIMARI, CAND NU S=A FACUT APROAPE NIMIC IN 22 ANI DE ASA ZISA DEMOCRATIE???BANCILE, INSTITUTIILE PRIVATE AU FACUT CU BANI LOR CA SI SUPERMARKETURILE, INFRUMUSETAREA, SI CLADIRILE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate