Uncategorized
Militarii, obligaţi de Guvern să adere la un fond de pensii administrat privat
Poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul de apărare şi al administraţiei penitenciare, cadrele militare precum şi soldaţii şi gradaţii voluntar vor fi obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în maximum şapte luni. Decizia aparţine Guvernului, care a emis marţi seara o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.
Singurii care vor face excepţie de la prevederile acestei legi sunt persoanele din această categorie a căror identitate constituie informaţie clasificată.
În actul normativ se prevede că persoanele prevăzute la articolul 6, litera c, din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale au obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat în termen de şapte luni de la data intrării în vigoare a ordonanţei, în caz contrar urmând să fie repartizaţi aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii Publice şi casele de pensii sectoriale.
Cadrele militare au fost incluse anul trecut în sistemul public de pensii, prin Legea 263/2010, dar nu şi în Pilonul II de pensii private, din cauza problemelor legate de funcţionarea caselor de pensii sectoriale. Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea a declarat recent că includerea cadrelor militare în Pilonul II este întârziată de „complicaţii neprevăzute”, deoarece aplicarea efectivă a Legii 263/2010, prin efectul cărora militarii devin participanţi şi la fondul de pensii administrat privat depinde de casele de pensii sectoriale, care nu sunt încă funcţionale din punct de vedere al resurselor umane şi materiale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News