Actualitate
Ministerul Agriculturii înfiinţează 12 posturi de ataşat agricol, pentru promovarea produselor româneşti în străinătate. Ţările vizate
Ministerul Agriculturii va avea 12 posturi de ataşaţi agricoli, cu misiunea de a reprezenta România în ţări precum Germania, Spania, Turcia, Federaţia Rusă, Egipt, China, Statele Unite sau Israel şi de apromova produsele agroalimentare româneşti.
Guvernul a aprobat miercuri un act normativ ce prevede înfiinţarea funcției publice de atașat agricol. Acestea vor putea fi ocupate de funcționari publici din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al instituțiilor subordonate acestuia, în urma concursului organizat în acest scop, în condițiile Legii privind Statutul funcționarilor publici.
Criteriile de selecție și modalitatea de organizare a concursului se aprobă prin ordin comun al miniștrilor Agriculturii și Afacerilor Externe.
Stabilirea țărilor și a perioadei în care se efectuează misiunile de reprezentare se face prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.
În acest moment, Ministerul Agriculturii are în vedere înființarea a 12 posturi de atașat agricol, cărora li se va asigura salarizarea similară funcțiilor îndeplinite în cadrul misiunilor și reprezentanțelor României din străinătate, cu încadrarea în bugetul alocat pentru 2016.
“Vom putea trimite la post 12 ataşaţi agricoli, în capitale importante din lume unde se cer produsele româneşti şi sigur că vom avea acces sporit, în urma unui concurs care va deschis tuturor salariaţilor ministerului.
În acest sens, venim în întâmpinarea solicitărilor intense ale industriei de procesare din România, pentru că, ştiţi foarte bine, România are o mulţime de vinuri şi de băuturi spirtoase protejate la nivel european. Sperăm ca, împreună cu ataşaţii agricoli, să reuşim să exportăm cât mai mult produse procesate. Dacă ne uităm la producţia ecologică din România, 70% se exportă, „comerţ intracomunitar”, dar sunt materii prime”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri,
Potrivit acestuia, la aceste posturi vor avea acces angajaţi ai Ministerului Agriculturii din Bucureşti şi din ţară. Trebuie însă să cunoască limbile străine pentru ţara de destinaţie, politica Organizaţiei Mondiale a Comerţului, problemele multilaterale şi bilaterale, politica de calitate. Din seria celor 12 ţări în care vor fi ataşaţi agricoli români se regăsesc Germania, Spania, Federaţia Rusă, China, Israel, Statele Unite, Turcia, Egipt.
Decizia înființării acestor funcții a fost luată de Guvern având în vedere că în cadrul UE sectorul agricol are o pondere importantă atât prin politicile sectoriale complexe și de dezvoltare rurală promovate, cât și prin alocările bugetare. România, unul dintre principalele state membre agricole, are interesul să stabilească și să mențină legături strânse cu statele care au interese apropiate din această perspectivă, se mai precizează în comunicatul Guvernului.
De asemenea, reformele preconizate în cadrul Politicii Agricole Comune 2014-2020 și discutarea perspectivei financiare comunitare presupun o bună cooperare cu ministerele agriculturii din statele UE. În același timp, creșterea competitivității și capacității de producție a agriculturii românești, preconizată pentru următorii ani, presupune redinamizarea exportului și stabilirea de contacte între potențiali parteneri de afaceri din România și din alte state, potrivit sursei citate.
Funcția de atașat agricol se regăsește și în practica altor state cu interese în domeniul alimentar precum Franța, Olanda, Austria, Danemarca, Polonia, Ungaria, Israel, SUA.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News