Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Agriculturii: Roșiile românești, sigure pentru consum. Cum recunoști tomatele cu gust

Publicat

rosii Producătorii agricoli români susţinuţi prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate dau dovadă de seriozitate şi cumpătare în ceea ce priveşte utilizarea optimă şi în condiţii de siguranţa a produselor de protecţie a plantelor, a transmis Ministerul Agriculturii.

Potrivit MADR, produsele de protecție a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare, respectându-se timpul de pauză de la aplicare și până la recoltare.

„Zilnic, se prelevează probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume și fructe, până la această dată fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București un număr de 102 probe de roșii de la producătorii agricoli sprijiniți prin Programul de tomate românești.

Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Ministerul Agriculturii susține că producătorii au înțeles că produsele de protecţie a plantelor trebuie să fie folosite pentru a proteja culturile de atacul bolilor sau dăunătorilor și pentru distrugerea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetaţie.

Cum pot fi recunoscute roșiile produse după tehnici tradiționale de producătorii autohtoni:

  • Forma roșiilor, chiar dacă nu dă gustul și calitatea, este un indiciu. Spre exemplu, roșiile românești sunt, de regulă, neuniforme, spre deosebire de cele din import care par „trase prin inel sau lucrate la strung”. În același timp, roșiile de soi vechi nu au forme cilindrice.
  • „Capacul galben” este un indicator al zaharurilor din roșii. Dacă acesta este foarte greu de sesizat, este foarte probabil ca tomatele să nu aibă gust. De exemplu, roșiile hibrid se coc până în dreptul codiței și nu mai păstrează zaharuri.

sursa: madr.ro, agrointel.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement