Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MECTS va retrage finanţarea pentru secţiile universităţilor care nu „produc” ceea ce piaţa cere. Vezi reacţia UAB

Publicat

Noua Lege a educaţiei obligă universităţile să ţină evidenţa studenţilor şi să urmărească situaţia acestora după terminarea studiilor, iar celor care nu „produc” ceea ce piaţa cere li se va retrage finanţarea, conform ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

Rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918” (UAB) Alba Iulia, prof. univ. dr. ing. Moise Achim a declarat că monitorizarea absolvenţilor va fi greu de realizat dacă aceştia nu vor mai dori să ţină contactul cu instituţia de învăţământ.

Clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii vor permite ca finanţarea să fie făcută în funcţie de performanţă, iar capacitatea unei universităţi de a produce absolvenţi pentru piaţa muncii va duce la concentrarea resurselor acolo unde este calitate, a spus ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, într-o emisiune televizată.

În opinia rectorului UAB, Moise Achim, cât priveşte partea de monitorizare a absolvenţilor este un lucru bun, doar că această dorinţă nu depinde numai de instituţia de învătământ. “Depinde şi de absolvent dacă păstrează legătura cu universitatea, pentru că toată această legătură se ţine prin corespondenţă şi format electronic. Dacă absolventul în cauză nu vrea să mai comunice cu universitatea nu ai cum să-l mai monitorizezi în fiecare moment să vezi unde se găseşte şi ce loc de muncă are”, a precizat acesta.

În prezent, UAB ţine o evidenţă a absolvenţilor la ridicarea diplomelor de studiu. Pentru a intra în posesia actului, absolvenţii trebuie să completeze înainte un formular în care se menţionează datele personale, adresa profesia şi ocupaţia. Însă rectorul Moise Achim nu vede un mod de a obliga obsolventul să răspundă solicitărilor universităţii în ceea ce priveşte comunicarea, după un interval de timp, a ocupaţiei sale: “Nu ştiu în ce mod va putea fi obligat absolventul să răspundă solicitărilor universităţii de a comunica la un interval de timp dacă are loc de muncă”.

Despre retragerea finanţării pentru secţiile universităţilor care nu produc ceea ce piaţa cere, conducerea UAB spune că piaţa muncii va avea oricum nevoie de surplus de absolvenţi pregătiţi pe o anumită ramură, pentru că este nevoie de selecţie: “Dacă faci numai cât cere piaţa muncii, atunci nu va mai exista selecţia pentru ocuparea unui loc de muncă. Cred că se va ţine cont şi de acel procent de surplus, astfel încât angajatorul să poate să aleagă, nu să culeagă tot ce se găseste pe piaţa muncii”.

La momentul de faţă nu există un studiu la nivelul pieţei vizavi de necesitatea resursei umane calificate, pentru că nu există o strategie a resursei umane.

“Dacă întrebăm orice agent economic ce gândeşte pentru următorii 3-5 ani, pentru că nu facem proiecţii pentru un an de zile, de ce resurse umane are nevoie peste 3 ani de zile, nu ştie ce să-ţi răspundă pentru că nu ştie ce va face peste câţiva ani. Este foarte greu să faci prognoze privind piaţa muncii atâta timp cât nu există o strategie a resursei umane într-un timp scurt şi mediu”, a explicat Moise Achim.

În lipsa unui studiu şi a unei strategii pe piaţa muncii, absolvenţii aleg facultatea pe care să o urmeze după chemarea interioară sau se orientează spre studiile care vor duce mai departe către meserii bănoase.

Astfel, la Universitatea din Alba Iulia, foarte mulţi absolvenţi de liceu aleg profile economice, juridice sau inginerie: “Fiecare încearcă să se orienteze acolo unde simte că are şi chemare. După cum observăm noi, destul de mulţi absolvenţi de liceu se îndreaptă către partea economică, partea juridică, mai puţin spre partea socială sau partea filologie-istorie şi un număr, zic eu, din ce în ce mai mare spre inginerie”, a precizat rectorul Moise Achim.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate