Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministerul Mediului: Lemnul din fondul forestier proprietate publică va putea fi vândut și prin licitaţii electronice

Publicat

lemne, defrisare, mamut Licitaţiile pentru valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică vor putea fi organizate şi în sistem electronic sau public mixt, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat în dezbatere publică joi, 17 martie, pe site-ul propriu, Proiectul de HG pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

„Administratorii de fond forestier proprietate publică a statului pot procesa materiale lemnoase în instalațiile proprii și pot exploata masă lemnoasă în regie proprie sau prin prestații, numai dacă aceasta a făcut obiectul a cel puțin unei licitații”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul instituie ca tip de licitaţie, pe lângă licitaţia publică cu strigare și licitaţia publică în plic închis şi licitaţia publică mixtă şi licitaţia electronică. „Administratorii fondulului forestier proprietate publică au obligaţia de a asigura personalului silvic un volum anual de 6 metri cubi lemn pentru foc şi 10 metri cubi lemn pentru construcţii, pentru îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în contractele colective de muncă şi în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă 59/2000 privind Statutul personalului silvic, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Comisia de licitaţie/negociere va admite participarea la negociere a operatorilor economici/grupurilor de operatori economici care au fost înscrişi şi au participat la licitaţie şi care îndeplinesc două condiţii:

– au capacitate disponibilă de exploatare în conformitate cu Certificatul de atestare pentru lucrări de exploatare forestieră,

– pot face dovada depunerii garanţiei de contractare.

Preţul de pornire la negociere, potrivit proietului, nu poate fi mai mic decât preţul de pornire la licitaţie stabilit pentru partida/lotul/piesa în cauză. „Negocierea se poate face în sens crescător sau descrescător. Pentru masa lemnoasă pe picior prețul rezultat din negociere nu poate să fie mai mic decât preţul mediu al APV (nr. Actul de Punere în Valoare) iar pentru masa lemnoasă fasonată prețul rezultat din negociere nu poate scădea cu mai mult de 20% decât prețul de pornire la licitație”, se arată în document.

Documentul prevede instituirea separării evidențelor contabile de către administratorii de fond forestier proprietate publică care realizează atât administrarea fondului forestier cât și activitate de operator economic care are ca obiect exploatarea și/sau prelucrarea de masă lemnoasă provenită din fondul forestier pe care-l administrează.

Transparența valorificării de materiale lemnoase fasonate de către administratorii de fond forestier proprietate publică se va asigura prin publicarea unui catalog al masei lemnoase pe picior pusă în valoare pentru producția fiecărui an de către aceste entități pe site-urile www.rosilva.ro respectiv www.ocoalederegim.ro și prin oferirea, în primă etapă, a partizilor selectate pentru a fi exploatate în regie proprie sau cu terți la licitațiile de masă lemnoasă pe picior dar cu prețuri de pornire calculate ca prețuri reziduale, conform de finiției din proiectul de Hotărâre de Guvern.

„Proiectul de act normativ are impact asupra mediului de afaceri, în special prin asigurarea, în mod transparent, a accesului la resursa de masă lemnoasă şi prin valorificarea superioară a acestei resurse. De asemenea proiectul creează mecanisme mai clare prin care producătorii din industria mobilei își pot exercita dreptul de preempțiune la achiziționarea de materiale lemnoase”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Totodată, potrivit documentului, proiectul de act normativ va conduce la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase şi va determina alocarea cu prioritate a resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii locuințelor populației.

sursa: mmediu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate